Kvalifikacije ipak promašaj?

Fiba

Na Fibinim službenim stranicama za Svjetsko Prvenstvo objavili su da je čak 85% igrača na Prvenstvu nastupilo i u kvalifikacijama. Prema tome, čini se da je većina reprezentacija bila kompletna tijekom kvalifikacijskog ciklusa

To nije bilo niti blizu tako. Problem je u tome što je samo 13% igrača nastupilo u svih 12 utakmica, a većina reprezentacija koje su imale najviše igrača nisi niti u širem krugu favorita. Poredak predvodi Angola koja je koristila čak 5 igrača tijekom cijelih kvalifikacija, te sada na Prvenstvu. Nakon njih idu Poljska, Tunis i Japan sa 4.

Isto tako, devet ekipa ima rostere sklopljene isključivo od igrača koji su nastupili u kvalifikacijama, no pogađate niti jedna od tih 9 nije ni u širem krugu favorita. FIBA je napravila totalnu katastrofu sa promjenama vezanim za ovo Prvenstvo. Proširenjem na 32 ekipe još se više razvodnila kvaliteta, a opet kući su ostale neke kvalitetne reprezentacije. Baš zbog kvalifikacija.

Prvi primjer su Slovenci, akutalni europski prvaci. Kako niti Euroligaški, a naravno ni NBA igrači nisu bili dostupni za kvalifikacije, Slovenija je morala praktički slati 3. ekipu na teren. Jedva su prošli prvi krug, no u drugom su ispali bez ispaljenog metka. Nakon njih idu Hrvati i Latvijci, obje kvalitetne reprezentacije.

“Tu smo gde smo zaslužili da budemo”

Naravno, NBA igrači će gotovo sigurno biti nedostupni za većinu utakmica, no ipak se moraju prilagoditi igračima iz Eurolige. Rosteri glavnih favorita, Amerikanaca, Srba, Australaca, Grka, sastavljeni su većinom od igrača koji nisu “primirisali” kvalifikacijama. U slučaju Srbije jedini igrač koji je kontinuirano nastupao za reprezentaciju tokom ‘prozora’ bio je Miroslav Raduljica, dok su sa vremena na vreme uskočili Bogdanović, Bjelica, Marjanović, a poslednja dva meča odigrao je i Miloš Teodosić.

Najkvalitetniji ne nastupaju, tako da ipak ne možemo reći da je to realan ishod.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*