Novi Kralj Gardena i rookie bez draft klase

Ovogodišnja draft klasa nije bila na glasu kao neke prijašnijh godina. Istina, najveći potencijal u zadnji 10ak sezona jest Zion Willamson, no osim njega i možda još 2,3 igrača činilo se kako je klasa dosta slabija nego prijašnjih godina. U dosadašnjem dijelu sezone neki momci su nas demantirali. Utrka za Rookiea godine širom je otvorena, pogotovo sada kada je Zion out do Božića. Najveći talent ove klase, Zion Williamson propustiti će prvih 6 tjedana sezone. Predsezonu je izvrsno odradio, vrlo efikasno i efektno, ali sitnija povreda koljena nažalost pretvorila se u nešto više i Zion je morao na operaciju.

Zion staklenih koljena

Kada njega nema, sljedeća dva picka su preuzela “kormilo”. Ja Morant i RJ Barret zasada igraju jako dobro. RJ se u prvim utakmicama polako privikavao, no već je pohvatao konce i izgleda da ove godine Knicksi ipak nisu pogriješili… Morant je u direktnom duelu s Irvingom odigrao fantastično i osigurao pobjedu, a osim navedenih momaka nekoliko njih je došlo “od nikuda” i imaju sjajan start u ovoj sezoni. Najbolji od njih, Kendrick Nunn teoretski nije niti u jednoj draft klasi, jer nije izabran na draftu, ali tehnički mu je ovo prva sezona tako da ga gledamo kao rookiea. Nunn je ujedno i najveće iznenađenje početka Lige. Zauzeo je startno mjesto beka u Heatu i čvrsto ga drži. Jedan je od najboljih rookiea, a ako ovako nastavi mogao bi “ukrasti” naslov ROY ispred favoriziranih Moranta, Barreta i Ziona.

Novi vođa Grizzlija

Memphis Grizzliesi davno prije drafta znali su da će ekipu graditi oko Ja Moranta. Stigao je draft, a u Mempihs novi playmakler. Tradeom Conleya otvorili su mu startnu poziciju i minute. Morant je najbolji playmaker na draftu, na NCAA turniru oduševio je pregledom igre, te eksplozivnošću gotovu u rangu s Westbrookom. Nije se očekivalo da će odmah prenjeti svoju igru sa sveučilišta u NBA, no Morant je već u predsezoni pokazao kako je spreman. Prve utakmice je odigrao u nešto sporijem ritmu, ali onda je stigla utakmica protiv Netsa i direktan duel s ponajboljim bekom Lige Kyrie Irvingom.

Mempihs je u toj utakmici odnio prvu pobjedu sezonu, Crowderovom trojkom u posljednjoj sekundi produžetka, ali Morant je bio taj koji je odradio sav posao prije. Čak je i asistirao Crowderu za tu pobjedničku trojku. Utakmicu je završio sa odličnim brojkama, ubacio je 30 poena uz 9 asista, ali valja napomenuti i njegovu obranu. U posljednjem napadu izvrsno je pročitao Irvinga, jednog od najboljih izolacijskih igrača Lige, udario mu blokadu i osigurao produžetak. Trudio se zabiti u dodatnom vremenu, nije baš najbolje išlo, ali se je riješio ranije spomenutim asistom Crowderu za čistu trojku sa istekom vremena.

Tremutno najveći su mu problem izgubljene lopte. Bilježi ih čak 5 u prosjeku. No, u sličnoj situaciji je prošle godine bio i Trae Young, pa smo vidjeli njegove igre ove sezone… Normalno je da mladi playmakeri dosta gube lopte na početku svoje NBA karijere. Pogotovo kada stalno igrate u 5. brzini kao Morant. Treba napomenuti i da je Morant i najbolji asistent među rookie igračima. Brojka je identična kao i izgubljenje lopte, odnosno 5 u prosjeku, dok je Alexander iz Pelicansa iza njega sa 4 asista.

Kralj New Yorka

Igrati u Knicksima je ipak malo drugačije od igranja u ostalim ekipama. Povijest MSG, samih Knicksa je upečatljiva, a njihovi navijači navikli su samo na najbolje. I ne prihvaćaju ništa ispod. Posljednjih godina njihove frustracije samo rastu, nikako da sklope pobjedničku ekipu, a posljednji playoff igrali su sada već davne 2013. godine. Tada su uspjeli proći prvu rundu i prekinuti post koji je trajao 13 godina. Tako dolazimo do računice da su Knicksi u posljednjih 20 godina uzeli samo jednu playoff seriju.

MSG je u potrazi za novim Kraljem, ali kako sada stvari stoje pristati će i na “Malog Princa”, jer podhitno im je potrebno buđenje. Čekali su i pikirali Ziona da bude “Taj”, ali draft sreća ih nije poslužila i dobili su njegovog timskog kolegu s Dukea RJ Barretta. Da nema Ziona, Barrett bi gotovo sigurno bio glavni kandidat za prvi pick, a ovako je pao “čak” do trećeg mjesta.

Kao i za svakog rookiea očekivanja su bila ogromna, a RJ je odgovorio na najbolji mogući način. Odmah je u prvoj utakmici protiv Spursa ubacio 21 poen uz vrlo efikasnih 9/13 iz igre, te dao naznake da navijači ipak neće toliko žaliti za Zionom. Nastavio je u sličnom tempu, a u kaotičnoj ekipi Knicksa jedan je od rijetkih sa “svijetlim” trenutcima. Najbolje je odigrao u porazu od Bostona, kojima je ubacio 26 poena,a odmah iduću utakmicu protiv Bullsa imao je čak 15 skokova uz 19 poena. Još uvijek nije došao na razinu i lakoću igranja kakvu je imao na Dukeu, ali na najboljem je putu. Problem mi mu mogli biti suigrači, te uprava koja je nakrcala ekipu. preplaćenim četvorkama i peticama. Dosada Knicksi nisu ostvarili prevelik pomak u odnosu na prošlu godinu. Uzeli su samo jednu pobjedu i to protiv Bullsa, a imaju 5 poraza. Ispred njih je još puno rada, no barem u Barrettu imaju odličan zalog za budućnost.

Herro(j) i rookie bez draft klase

Heat ove sezone ima 2 rookiea koji pružaju fenomenalne partije. Kendrick Nunn je najveće iznenađenje Lige. Kada pogledamo njegovu srednjoškolsku karijeru, zapravo teško da možemo biti iznenađenji s ovim. Naime, Nunn je svojedobno bio jedan od najbolji bekova u Americi u svojoj generaciji. Igrao je u istoj srednjoj školi kao i Derrick Rose, Simeon High, a iako je imao preko 10 ponuda za studiranje, odlučio je ostati kući te upisati sveučilište Illinois. Posljednju sezonu odigrao je za Oakland, a bio je i drugi strijelac NCAA Lige iza Trae Younga. Premjestio se na drugo sveučilište jer je na Illionisu bi optužen za remećenje javnog reda i mira, te čak i da je udario jednu ženu. Kendrick je priznao kako je remetio javni red i mir, no kategorički je odbio otpužbe da je nekog udario. Nažalost, ovo je preveliki “red flag” za NBA ekipe, iako Nunn nije niti bio kriv i zato ga nitko nije izabrao na draftu. Tako je odigrao sezonu za filijalu Warriorsa, Santa Cruz, a Heat ga je “pokupio” ove sezone. U predsezoni je nagovijestio da je Riley opet pogodio.

A u prvih 5 utakmica Nunn je samo potvrdio ranije konstatirane tvrdnje. Riley je pogodio i to kako. Nunn je postao drugi igrač nakon Kevina Duranta koji je u svojih prvih 5 NBA utakmica ubacio 100+ poena. Trenutno je 22. strijelac Lige, ubacuje 22,4 poena uz 51,8% šuta iz igre, te čak 48% za tri poena. Trenutno je odmah iz Winslowa po +- statistici, te je jedan od glavnih razloga ovako sjajno starta Heata. Nakon pobjede protiv Hawksa trenutno imaju 4-1, a ovo je njihov najbolji start još od vremena Velike trojke.

Posljednji dragulj u nizu je šuter Tyler Herro. Heatu je od odlaska Ellingtona strašno falio kvalitetan šuter. Riley je stvar riješio jako efektno, birajući 13. pickom šutera s Kentuckya Tylera Herroa. Tyler nije klasični “bijeli šuter” koji je tu isključivo da “šiba” trojke. Herro je puno puno kompletniji igrač u napadu. Šuterski je sjajan, tu nema spora, no ne može mu se osporiti ni kvalitetan prvi korak, te završavanje oko obruča. Herro je “tempirana bomba” na terenu, a to su najbolje osjetili Hawksi u susretu odigranom u utorak. Herro im je sasuo 19 poena za četvrtinu, počeo je lagano trojkama, a na kraju je ubacivao iz svih pozicija. Vrlo lako se zagrije, a Heat je u njemu dobio dugoročno rješenja za poziciju dvojke.

Trebalo bi i navesti da je potonji dvojac Heata, Herro i Nunn, možda i najbolji par rookiea u posljednje vrijeme. Njih dvojica ubacili su kombinirano 194 poena u prvih 5 utakmica. Jedini bolji od njih su Wilt Chamberlain i njegov rookie suigrač Joe Ruklick koji su komibirano ubacili 196 poena. Čisto da se uzme u obzir da je Wilt ubacio 182 poena od tih 196.

Od ostatka valja izdvojiti i Ruia Hachimuru. Čarobnjaci su i ove sezone bez Walla, tako da dosta prilike dobijaju mladi igrači. Hachumira je stigao u idealnom trenutku za njega i na raspolaganju mu je dosta minuta, a on ih koristi na najbolji mogući način. Trenutno je treći najbolji strijelac među rookiema sa točno 18 poena u prosjeku, a uz to je i prvi skakač sa 7 skokova. Prvo mjesto s njim dijeli momak koji ima sličnu sudbinu. PJ Washington možda je i najbolji igrač Hornetsa ove sezone. Krilni centar je došao kao naručen u Hornetse kojima je pod hitno trebao šuter na visokim pozicijama. Iskorištava veliku minutažu, te osim 7 skokova ubacuje i 15,8 poena u prosjeku. Uz Nunna najgodnije rookie iznenađenje ove sezone.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*