Da li je Denver trebalo da trejduje Murraya?

Bleacher report

Piše: Luka Spasovski, Sportklub

Denver Nagetsi (i) ove godine igraju dobro i bore se za prvo mesto u Zapadnoj konferenciji s tim što sada jure Los Anđeles Lejkerse, dok su se prethone sezone za prvo mesto borili sa Golden Stejt Voriorsima.

Jamal Murray

Patrick Smith Getty Images Sport

Lejkersi imaju skor 45-12, a slede Denver (40-19), Los Anđeles Klipersi (40-19) i Hjuston Rokitsi (38-20).

Denver ima dobar ritam, podižu formu i imaju istinskog lidera u Nikoli Jokiću. Međutim, ono što plaši navijače Denvera, kojih u velikom broju ima u ovom regionu je realnost da Denver nije napredovao u odnosu na prošlu sezonu i da je pitanje da li će moći da pariraju timovima iz Los Anđelesa koji su prema kladionicama znatno ispred svih drugih, kada je reč o potencijalnom šampionu Zapada.

Iako su tokom nedavno završenog trejda bili aktivni, čini se da su Nagetsi više izgubili odlaskom Malika Bizlija i Uanća Ernangomeza nego što su dobili dolaskom Džordana Mekrea, Noe Vonlija i Keite Bejtsa – Diopa.

Ipak, postavlja se pitanje da li je Denver mogao da se odrekne nekog igrača iz petorke i da dobrim trejdom osveži i pojača tim. Poznato je da su Nagetsi stavili veto na bilo kakvu priču o trejdu Nikole Jokića (što je i normalno) dok je najobavešteniji novinar koji prati NBA Adrijan Vojnarovski izjavio još krajem decembra prošle godine, da je prema njegovim izvorima i Majkl Porter Džunior, mlada nada tima iz Kolorada, takođe „nedodirljiv“ za ostale klubove.

Tako se otvorilo pitanje da li je Džamal Marej bio realna opcija za trejd, pošto od svih preostalih igrača Denvera on ima ubedljivo najveću cenu na tržištu.

Anthony Davis

Sean M. Haffey/Getty Images

Još prošlog juna, nakon što je bilo poznato da će Nju Orleans Pelikansi imati prvi pik na draftu i da će, podrazumeva se, birati Zajona Vilijamsa, čelnici kluba su tražili opciju za trejd Entonija Dejvisa, za koga se znalo da ne želi da ostane u Luizijani. Lejkersi su već uveliko bili prva opcija, ali su se iz Pelikansa obratili Denveru i želeli su da za Dejvisa dobiju tri niska igrača od kojih jedan mora biti upravo Marej. Prema rečima američkg novinara Majka Singera, Nagetsi su insistirali da Marej ostane u klubu i potencijalni trejd je propao. Dejvis je nekoliko dana kasnije u blokbaster trejdu završio u Lejkersima. Navijačima Denvera otaje samo da maštaju kako bi izgledao tandem Dejvis – Jokić.

„Promarejevski“ nastrojeni fanovi smatraju da je Kanađanin nezamenjiv, da je izuzetan napadač i da sjajno funkcioniše u „pik en rolu“ sa Jokićem. Poslednja dva argumenta su apsolutno na mestu, sa tim da Marej često previše i solira u napadu a i činjenica je da ne postoji niski igrač u NBA ligi iz koga Jokić ne bi izvukao najbolje u igri „dva na dva“.

Ono što su realni „minusi“ u igri Mareja je to što ima „hardenovski“ odnos prema odbrani (u prevodu nije zainteresovan mnogo da se troši u defanzivi), što ne ume da se zaustavi u napadu kad mu ne ide, takođe vlada mišljenje da je jedan od sujetnijih igrača i da je pritom prilično problematičan (postoji niz klipova na gde se na njega sa pravom ljute Luk Volton, Kajri Irving, Lonzo Bol, Rasel Vestbruk i mnogi drugi).

You Tube

Ono što je verovatno najveći problem kod Mareja je taj što najbitnije utakmie igra katastrofalno. Postoji niz primera gde je „izgoreo“ kada je Denveru bio najpotrebniji, a pre svega treba izdvojiti njegov nastup u sedmom meču konferencijskog finala prošle godine kada je protiv Portlanda odigrao možda i najgori meč u karijeri (4 od 18 iz igre, 0 od 4 za tri).

Ostaje da se vidi kako će Denver igrati u nastavku sezone i zatim u plej-ofu i da li je greška što je klub po svaku cenu „čuvao“ Džamala Mareja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*