Dave Bing: Najjeftinija zvezda

Wikimedia Commons

Izvor: KOŠ magazin

U vremenu kad su sva košarkaška takmičenja suspendovana zbog pandemije koronavirusa, odlučili smo da naše čitaoce častimo u skladu sa motom ovog portala – Za one koji čitaju košarku. Poklanjamo vam knjigu koju ćete moći da čitate u nastavcima. Reč je o 50 biografija najvećih igrača NBA lige, a koje su svojevremeno objavljene u knjizi “50 veličanstvenih” autora Vladimira Stankovića i Aleksandra Ostojića. Uživajte u čitanju!

***

Jedan od retkih crnih sportista koji je posle profesionalne karijere postao ugledan biznismen jeste upravo Dejv Bing. Kao takav, predstavlja uzor sa mnoge svoje sunarodnike, sinonim čoveka koji je uspeo, i kao košarkaš i kao penzionisana legenda.

“Legenda Bing” rođena je u Vašingtonu pred kraj Drugog svetskog rata. Odrastao je u siromašnoj radničkoj četvrti, a samo zahvaljujući brizi roditelja uspeo je da ne završi na ulici kao kriminalac, ili narkoman. Njegova “ulica” i “droga” bila je košarka. Već u gimnaziji je skrenuo pažnju na sebe, a Bingov talenat je procvetao na univerzitetu Sirakjuz. Diplomirao je sa prosekom 24,8 poena po utakmici.

Bing na Univerzitetu Sirakjuz

Sredinom šezdesetih bio je, bez premca, prvo ime američke univerzitetske scene, pa nije nikakvo čudo da je 1966. bio broj 1 na draftu. Uzeli su ga Detroit Pistonsi, i narednih 12 sezona provešće u NBA igrajući, pored Pistonsa, i za Vašington i Boston.

Ovaj izvanredni bek (191 cm), jedan od najboljih u stogodišnjoj istoriji košarke i poluvekovnoj istoriji NBA lige, tokom svoje karijere nije naplatio ni delić talenta koji je imao. Prvi ugovor sa Detroitom sklopio je za 15.000 dolara, što je i za tadašnje prilike bila bedna svota. Najviše je primio pred kraj karijere – još uvek skromnih 225 hiljada dolara od Vašingtona, da bi svoje igranje u NBA okončao u Bostonu za tričavih 35 hiljada.

Rođeni vođa, neverovatno miran i mudar, sve situacije na parketu je rešavao na najracionalniji način. Retko, skoro nikad se nije događalo da on izgubi kontrolu. A kad bi i došlo do takvih situacija – onda je za protivnike bilo bolje da se odmah pokupe sa parketa. Još uvek se prepričava jedan takav slučaj, kad se nešto sporečkao sa centrom Lejkersa Karimom Abdul-Džabarom. Nekoliko trenutaka kasnije, u kontranapadu, bacio se preko gorostasnog centra i silovito zakucao. Karim je završio na podu, odakle je iz žablje perspektive mogao da gleda Binga kako visi na obruču. Takav je Dejv bio kad ga neko “nagazi”.

Najbolja Bingova sezona bila je 1967-68, kada je bio i najbolji strelac prvenstva (prosek 27,1). Osam godina kasnije bio je izabran za MVP ol star susreta, a dres svih zvezda nosio je sedam puta. Završio je karijeru sa 18.327 poena, u proseku 20,3.

Još dok je igrao košarku, primećeno je da sa Dejvom Bingom “nešto nije u redu”. Dok su ostali igrači letnju pauzu provodili igrajući golf i brčkajući se u bazenima, Dejv je sedeo u bankama, i u firmama Krajsler i Paragon Stil, pomno izučavajući finansije, i spremajući se za trenutak kada će košarci reći “zbogom”. Kao da je želeo da u biznisu nadoknadi, i to sa debelom kamatom, sav onaj novac koji nije zaradio kao igrač.

Posle penzionisanja Dejv Bing je vodio kompaniju za proizvodnju čelika. Časopis “Blek Enterprajz” (crnačka varijanta “Forbsa”) je njegovu firmu svrstao na deseto mesto među svim kompanijama u Americi čiji su vlasnici crnci, a profit je bio stotinak miliona dolara godišnje. Pored “Bing Stila”, Dejv poseduje još dve kompanije, koje mu donose još nekoliko desetina miliona dolara, a zapošljava uglavnom crnce. Poseban kuriozitet je da Bing zna napamet imena svih nekoliko stotina svojih radnika!

U jednoj od Bingovih fabrika je, kao gimnazijalac, radio Derik Koulmen, kasnija zvezda Filadelfije i član Drim Tima 2 sa Svetskog prvenstva u Kanadi 1994. Slavni Bob Lanijer, Bingov saigrač iz Detroita, kaže za njega:

– Dejv je moj mentor, učio me je životu. Na putovanjima smo se okupljali u njegovoj sobi, i on nam je pričao o onome što dolazi posle prestanka igranja.

Očigledno – Bing se odlično pripremio za to vreme. Jedno vreme bio je angažovan i u politici, pa je 2009. bio izabran za guvernera Detroita ispred Demokratske stranke. Danas, u 77. godini, njegova radna nedelja i dalje redovno traje 75 sati: 60 na poslu i 15 u humanitarnim akcijama. Nedeljom pre podne sa oltara jedne detroitske baptističke crkve čita vernicima Bibliju. Kao gazda, svojim radnicima dozvoljava skoro sve. Samo jedno je zabranjeno: voziti japanske automobile!


Biografija: David Bing

Rođen: 24.11.1943. u Vašingtonu (država Vašington)

Visina: 188

Univerzitet: Sirakjuz

Draft: Izabrali ga Detroit Pistonsi 1966. kao drugog na draftu

NBA: Detroit Pistons (1966-1975), Vašington Bulets (1975-1977), Boston Seltiks (1977-78)

Broj poena u prvenstvu: 18.327 (20,3)

Broj poena u plej-ofu: 447 (15,4)

Broj asistencija: 5.397 (6,0) +133

Broj utakmica: 901 (+ 31)

Priznanja: Izabran u idealan univerzitetski kvintet Amerike 1966, debitant godine u NBA 1966, biran u najbolju postavu lige 1968. i 1971, jednom u B-petorci šampionata (1974)

Ol star: sedam nastupa, ukupno 41 poen

Kuće slavnih:  od 1989.


 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*