Kako je Run TMC zamalo postao TMCP

ewing warriors
BasketballForever

Izvor: Golden State Warriors Balkan

Nadaleko je poznato da je u poslednjoj godini devete decenije prošlog veka oformljen trio Run TMC. Ta grupa Ratnika ostala je čuvena po impozantnom napadačkom kapacitetu, koji joj je omogućio da dve uzastopne sezone važi za jednu od dve najefikasnije ekipe lige.

Ali, da li ste znali da je malo falilo da toj troslovnoj skraćenici bude pridruženo i slovo… P?

Leta 1991. godine, Patrick Ewing je u svom ugovoru sa Knicksima posedovao klauzulu koja bi ga učinila slobodnim agentom ako nije među TOP 4 najplaćenija igrača lige. U tom trenutku bio je tačno četvrti. Dakle, nije mogao da postane slobodan agent.

Ipak, Ewing je navodno namerio da taj poredak promeni i u tajnosti izrađivao dovitljiv plan sa Warriorsima, očigledno žarko želevši promenu sredine usled nemogućnosti da sa New Yorkom premosti drugu rundu playoffa za šest sezona karijere.

Naime, Ewingov agent David Falk i Don Nelson, koji je vršio funkciju i trenera i zamenika predsednika Warriorsa, dogovorili su se da rekonstruišu ugovor Chrisa Mullina, čime bi lider Golden Statea postao četvrti najplaćeniji NBA košarkaš.

Drugim rečima, Ewing bi time pao na peto mesto i automatski došao u poziciju da aktivira gorepomenutu klauzulu. Ona bi mu legalizovala selidbu u Oakland.

Verovatno su svi očekivali da će Mullin dati svoj neophodan pristanak i to realizovati. Zaboga, ko ne bi hteo više novca, a istovremeno i tim koji jamačno može da konkuriše za finale, pa i pehar?

Ćorak – Mullinova plata nije povećana, iz još uvek nepotvrđenih razloga.

Moguće je da je rukovodstvo Warriorsa odustalo od grandiozne ideje pod pretnjama predsednika Knicksa Davea Checkettsa, koji im je poručivao da zna šta rade, da će ih tužiti i da će se sa svojih 17 advokata postarati da ne igraju košarku sledećih nekoliko godina.

Međutim, nije isključeno ni da se Mullin protivio razmišljanjima vrhovne strukture Warriorsa, koliko god to čudno zvučalo. Njegov agent Bill Pollak je jednom prilikom izjavio da Mullin nije želeo da sarađuje i otvori vrata za Ewinga, po svoj prilici strepeći da će jamajčanski div ugroziti njegov status prve zvezde kluba.

Potencijalno šampionska priča nekoliko meseci kasnije okončana je na još žalosniji način. Prvog dana novembra Mitch Richmond poslat je u Sacramento u zamenu za Billyja Owensa, što i danas možemo da proglasimo najneslavnijim tradeom u klupskoj istoriji, koji Don Nelson i dalje ne može sebi da oprosti.

Umesto prve viđene Velike četvorke, dobili smo Veliku dvojku.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*