Najviši košarkaš ikada i čovjek koji nije smio igrati u NBA

Ri Myung-Hun

Na spomen najviših košarkaša ikada prvi vam na pamet sigurno padaju Afrikanac Manute Bol ili recimo George Muresanu. Obojica su imala preko 230cm i konkrentno Muresanu je najviši igrač koji je ikada zaigrao u ligi. No, on nije najviši igrač koji je igrao košarku. Taj čovjek dolazi iz zemlje za koju nikada ne bi rekli da će imati najvišeg košarkaša ikada.

Ri Myung-Hun je košarkaš iz Sjeverne Koreje, zemlje poznatije po nuklearnim prijetnjama i suludom režimu Kim Yong Un-a. No oni su zapravo dali najvišljeg košarkaša ikada i čovjeka kojemu je životni san bio zaigrati u NBA ligi. Ri je bio visok čak 235cm i jedno vrijeme je bio i najviši živući čovjek na planeti, a prema Sports Illustratedu je i službeno najvišlji čovjek koji je ikada igrao košarku.

Odmalena mu je san bio zaigrati u NBA ligi, zato je i prilikom dolaska u Kanadu kako bi se probao probiti do NBA ime promijeno u Michael Ri, prema najvećem ikada Michaelu Jordanu. Kako svi znamo kakvi su režimi u Sjevernoj Koreji Ri je mislio kako njegov san o NBA ligi nikada neće biti ostvaren. Rijetko koji skaut ide tražiti igrače po Sjevernoj Koreji. No, 1998. godine Tony Ronzone, skaut Dallas Mavericksa je bio pozvan kako bi održao košarkaški kamp u Sjevernoj Koreji.

Tamo je bio i Ri kojega je Tony odmah primjetio (teško da ga je mogao promašiti…). Uspio je isposlovati da Ri dobije dopuštenje da izađe iz države, pod uvjetom da sva njegova plaća ide u državni budžet. Nakon dogovora otisnuo se put Kanade kako bi se spremio za NBA ligu. Iako je tada već imao 30 godina Ri je naporno radio kako bi ostvario svoj san. Nažalost, to nije bilo moguće.

Naime, Amerika u svom statutu ima kako ne posluje sa neprijateljskim državama, u ovom slučaju Sjeverna Koreja, tako da nije bilo moguće da NBA liga “zaposli” Ri-a, jer bi njegova plaća po dogovoru morala ići u budžet Sjeverne Koreje. 2000. godine Amerika je ipak odobrila igranje Ri-a u NBA, no pod uvjetom da njegova plaća ne ide u Sjevernu Koreju. Naravno Kim Yong il to nije dopustio. Yong je na kraju ipak malo popustio, te je odredio da Dallas Mavericski (ekipa koja je htjela angažirati Ri-a) mora platiti Sj.Koreji njegovu plaću u pšenici. To tog dogovora nikada nije došlo, te san Ri-a o igranju u NBA ipak ostao neostvaren.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*