Dame je MVP!

Blazerse samo mali korak, još jedna pobeda u Orlandu, deli od plasmana u doigravanje. Sinoć su na krilima moćnog Lillarda srušili Dallas (134 – 131) i tako zamenili Memphis na poziciji broj osam na Zapadu.

Kako su do 7. vezane pobede u Orlandu došli i košarkaši Sunsa, biće zanimljivo pratiti i njihove poslednje duele i videti ko će biti uspešniji. Blazersi sada sa 34 pobede (i 39 poraza) drže poziciju broj 8, a pobedu manje imaju Grizzliesi i Sunsi. U samom balonu Portland je ostvario 5 pobeda i 2 poraza, kao i Spursi koji s još uvek u igri, Sunsi imaju 7-0, dok je Memphis pobedio samo jedanput.

Glavni i odgovorni za ovakav rezultat Blazersa je Damian Lillard. Bek Blazersa igra u nestvarnoj formi za vrijeme “balona”. Uz svo poštovanje prema Bookeru i TJ Warrenu, Dame je MVP ovog “balonskog” dijela Lige. Trenutno je na 37 poena u prosjeku, a posebna priča su bile posljednje dvije utakmice. Pomalo neočekivano Blazersi su izgubili meč protiv Clippersa, a baš Dame je bio tragičar koji je promašio dva bacanja za pobjedu. Neočekivano – uzeći u obzir da nije bilo Leonarda i s kojom su petorkom Clippersi završili meč. Prozvao ga je Paul George, a osim na Twitteru Dame je odgovorio i na terenu.

Prvo je Sixersima ubacio 51 poen, da bi najbolje ostavio za utakmicu protiv Mavsa.  Ljubimac i ikona Blazersa, sasuo je čak 61 poen u sinoćnoj pobedi, i time postavio rekord karijere. Sa 53 % uspešnog šuta (17 od 32 iz igre, 9 od 17 za tri), 8 asistencija i 5 skokova za čudesnog Damea:

Osim Wilta Chamberlaina nitko u povijesti Lige nije dva puta u sezoni ubacio više od 60 poena. Sve do Lillarda ove sezone.

Time je nastavio fantastičan niz igara u Orlandu, prisetimo se njegovih učinaka:

NBA.com

Lillard izvan svake pameti

Prosto nevjerovatno izgledaju brojke koje je Lillard pružao krajem prvoj mjeseca. Ovako iz glave, ne pamtim da je neki igrač igrao tako dugo vremena, tako dobru košarku. Čisto da stavimo to neke brojčane okvire. Dame u posljednjih 6 utakmica u prvom mjesecu imao u prosjeku 48,8 poena, 10,2 asista i 7,2 skoka… Ubilježio je i prvi triple double karijere, a protiv Jazza je ostao kratak samo za jedan skok.

NBA igrač jako lagano ulaze u ritam, tzv “zonu”. Period kada jednostavno izgleda kao da ne mogu promašiti. Obično to potraje jednu, eventualno nekoliko utakmica, ali Lillardov niz je tada trajao gotovo mjesec dana. Dame nakon što je Knicksima ubacio 11 poena na samu Novu godinu, krenuo je u nezaustavljivi niz. Samo je dva puta ubacio 20 poena, u ostalima se nije spuštao ispod 25 (također samo jedna utakmica). Vječito je bio iznad 30 poena, Warriorsima je ubacio 61, Pacersima i Jazzerima preko 50.
Prije dvije sezone Blazersi i Lillard su izgledali bespomoćno protiv Pelicansa. Holiday i Rondo, te ostatak bekovske linije uništio je Lillarda presingom. Nije se vidio u toj seriji, te su tako Blazersi sa visokog 3. mjesta na Zapadu izletjeli metlom u prvoj rundi. Dame je radio puno na svojoj igri, a to se sada najbolje vidi. Gotovo sve ekipe udvajaju Lillarda, poznato im je odakle dolazi najveća opasnost. No, postoji jedna razlika. Dame sada jako dobro zna što radi. Kirurškom preciznošću prolazi kroz blokove, uzima čiste šuteve i pogađa ih izvan svake pameti. Blazersi izgledaju jako opasno s njim na kormilu.

Velika očekivanja

Od svih ekipa u Orlandu Blazersi su imali najviše za dokazati. U regularnom dijelu sezone imali su jako puno problema. Povrede Collinsa i Nurkića su dobrano oslabile visoku liniju, a Whiteside nije dovoljno kvalitetan da sam pokrije taj gubitak. To se sada jako dobro vidi kada su Collins, a pogotovo Nurk nazad na parketu.

Sunsi su sigurno najveće iznenađenje, no od njih nitko nije očekivao da će se umiješati u borbu za playoff. Spursi su ostali bez Lamarcusa Aldridgea koji je otišao na operaciju, te ni od njih nismo puno očekivali. Blazersi su zato imali dva fantastična beka, vratili su se Nurkić i Collins, a Melo se stesao i vrati u pravu formu. Očekivanja su porasla, a Lillard ih po ko zna koji put besprijekorno ispunjava.

Trenutno su u najboljoj poziciji za playoff. Prestigli su Memphis i zauzeli osmo mjesto. U poslednjoj utakmici Blazersi igraju sa Brooklynom, gde su apsolutni favoriti, dok Sunsi idu na Dallas.

1 Trackback / Pingback

  1. Borba za posljednje mjesto - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*