Hall of Fame: Ovo su klubovi sa najviše predstavnika

screenshots

U Kuću slavnih ove godine su izabrani Kobi Bryant, Tim Duncan, Kevin Garnett, Edy Suton, Rudy Tomjanovich, Tamika Catchings, Barbara Stevens i Kim Mulkey. Kako stvari stoje, ceremonija njihovog ulaska biće pomerena za 2021.

Veliki broj igrača i trenera, koji su tokom karijere pokazali izuzetne rezultate i doprineli razvoju i popularizaciji košarke, krune na svoje karijere stavili su izborom u Kuću slavnih (Hall of Fame) u Springfieldu.

Od 1959. kada su prvi put igrači predstavljeni u Kući slavnih, preko 150 košarkaških imena dobilo je svoj drugi dom u Springfieldu. Među poslednjima koji se uselio u ovu Kuću bio je i naš Vlade Divac, kao deo generacije 2019. Pre njega je stanovnik ove kuće postao i Dino Rađa.

Bryant, Dunkan, Garnett i Catchings prvi put finalisti, a svi nominovani bi trebalo da dobiju najmanje 18 glasova od ukupno 24 za ulazak u Kuću slavnih.

Zvanično je vest o tome ko su novi članovi Kuće slavnih do sada bila objavljivana na Final Four-u NCAA koje je ove godine trebalo da bude održan u Atlanti, ali je turnir otkazan zbog pandemije virusa korona.

Bryant, koji je 26. januara poginuo u padu helikoptera, našao se 18 puta na All Staru, pet puta je osvojio šampionski prsten sa Lakersima, dva puta je bio najbolji trelac lige, a u sezoni 2007-2008 izabran je za najkorisnijeg igrača.

Duncan je 15 puta biran u All star tim, pet puta je osvajao titulu u NBA sa Spursima i tri puta je bio MVP NBA završnice.

Garnett se takođe 15 puta našao na All Staru, a prvak je bio sa Bostonom 2007/2008.

Celti i Lakersi rekorderi

Boston Celticsi sa 38 predstavnka i LA Lakersi sa 30, rekorderi su među NBA franšizama.

Boston u kući slavnih predstavlja 34 igrača i 4 trenera. Od poznatih igrača tu su 11-struki šampion Bill Russell, Ray Allen, Larry Bird, Bob Cousy, John Havlicek, Pete Maravhich, Bob McAdoo, Robert Parish, naš Dino Rađa, Bil Walton. Među trenerskim imenima ističe se Red Auerbach (9 puta šampion), Rick Pition, Tom Hainsohn i Bill Fitch.

Lakerse predstavljaju 26 igrača i 4 trenera. Od Kareema Abdul-Jabbara (6-strukog šampiona), Elgina Baylora, Wilta Chamberlaina, našeg Vlade Divca, Gaila Goodricha, Magica Johnsona, Boba McAdooa, Georga Mikana, Shaqa O’Neala, Dennisa Rodmana, Jerry Westa do Jasona Wortyja.

Trenerski kvarter predstavljaju Phil Jackson, Pat Riley, Bill Sharman i John Kundla.

Slede Knicksi sa 29 igrača i trenera, odnosno Atlanta Hawksi i Golden State Warriorsi koji u Springfieldu imaju po 24 predstavnika.

Garnet skida ‘mrak’ Wolvsima

I dok se brojni klubovi mogu podičiti mnogim igračima (ali i trenerima) čija imena čine ovu Kuću posebnom postoje čak dve franšize čiji niti jedan igrač (bar do sada) nije dobio ovo priznanje. To su Minnesota Timberwolves i New Orleans Pelicansi. Čeka se prijem Kevina Garnetta koji bi Wolvsima ‘skinuo prokletstvo’, dok će se Pelicansi načekati (penzija Davisa, na primer, ili Rajon Rondo koji je nastupao za njih svojevremeno).

Slede Memphis Grizzlies sa jednim predstavnikom (Allenom Iversonom) koji je u ovom timu završo karijeru uz zanemariv učinak.

Aktuelni šampioni, i jedna od najmlađih franšiza u NBA, Toronto Raptorsi imaju tri predstavnika – Hakeema Olajuwona (završio karijeru u tom klubu, odigrao jednu sezonu 2001 – 2002), odnosno Tracy McGradyja (počeo karijeru tamo i igrao od 1997 do 2000), i trenera Lenny Wilkensa (trenirao ih je od 2000 do 2003).

Slede Miami Heat sa pet, odnosno Orlando Magic sa šest predstvnika. Heat u Kući predstavljaju Ray Allen, Alonzo Mourning, Shaquille O’Neal, Gary Payton (igrači) odnosno Pat Riley (trener, igrač, menadžer). Orlando Patrick Ewing, Grant Hill, Tracy McGrady, Shaquille O’Neal, Dominique Wilkins (igrači), odnosno Chuck Daly (trener).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*