NBA: Koji su sve rekordi oboreni protekle sezone

Screenshots

Piše: Adrija Mitić, NBANoLimits.rs

Izuzetno interesantna sezona NBA lige je za nama u kojoj su Milvoki Baksi posle tačno 50 godina čekanja ponovo osvojili šampionski naslov. Bilo je mnogo uzbudljivih mečeva, fanovi su se na kraju sezone u određenom broju konačno vratili u dvorane i prisustvovali smo obaranju mnogih rekorda.

Daćemo kratak osvrt na neke od rekorda koji su bili oboreni prošle sezone.

Vredi spomenuti i sledeće:

  • 29 ubačenih trojki Milvoki Baksa protiv ekipe Majami Hita
  • NBA rekord od 16.8 postignutih trojki po utakmici u sezoni postavljen od strane Jute
  • Poraz Oklahome na domaćem terenu od 57 poena razlike
  • Kevin Porter mladji postaje najmlađi igrač koji je imao preko 50 poena i 10 asistencija

Neprimetno obaranje rekorda Džona Vola

Uprkos ranijem završetku sezone zbog povrede zadnje lože, Džon Vol je stigao da obori rekord i postane plejmejker sa najvećim brojem blokada u istoriji NBA lige. Rekord sada iznosi 427. Pre njega najveći broj blokada imao je sadašnji trener Dalas Meveriksa, Džejson Kid, koji je 425 puta uspešno izblokirao protivnika. Iza njih na listi slede Medžik Džonson sa 361 blokiranim šutem, Beron Dejvis 360 i Nejt MekMilan sa 332.

Vola je kroz celu karijeru pratio imidž vrhunskog atlete tako da obaranje ovog rekorda ne iznenađuje. Tokom NBA karijere rekord mu je bio u 2017-2018 sezoni kada je u dresu Vašington Vizardsa imao 1.1 blokadu po utakmici.

Tripl-dabl dominacija Rasel Vestrbuka

Kada se pomene tripl-dabl učinak nekako je prirodno da se ime Vestrbuka odmah nalazi tu, zar ne? Proteklu sezonu, kao i brojne prethodne završio je kao igrač sa najviše ostvarenih tripl-dabl učinka. U samo jednoj sezoni koliko je nosio dres “Čarobnjaka” uspeo je da postane igrač sa najviše ostvarenih tripl-dablova u njihovoj istoriji, sa 38. Pre njega, rekord je držao Darel Voker sa 15. Vestrbuk je taj rekord oborio već u martu, na meču protiv Indijane kada je u pobedi svog tima zabeležio rekordni 16. tripl-dabl učinak.

Vestbruk je u prošloj sezoni oborio još jedan rekord. Pretekao je legendarnog Oskara Robertsona i sada je igrač sa najviše tripl-dabl učinka u istoriji NBA lige. Robertson je ostvario 181 tripl-dabl učinak, a Vestrbuk je istorijski 182. upisao na utakmici protiv Atlante Hoksa – gde je postigao 28 poena, imao 21 asistenciju i uhvatio 13 skokova. Trenutno je na broju od 184 i sigurno je da se tu neće zaustaviti.

Najmlađi igrač sa tripl-dabl učinkom – LaMelo Bol

Samo dve večeri nakon što mu je samo jedna asistencija falila za prvi tripl-dabl učinak, igrač Šarlot Hornetsa LaMelo Bol u narednoj utakmici uspeo je da obori rekord i postane najmlađi igrač kome je pošlo za rukom da ostvari ovaj poduhvat. U porazu svoje ekipe od Atlante, upisao je 22 poena, 12 skokova i 11 asistencija. Sa 19 godina i 140 dana nadmašio je prethodni rekord koji je bio u vlasništvu Markela Fulca. Vredno je spomenuti da je u jednom trenutku ovaj rekord držao i njegov stariji brat, Lonzo.

Istorijski april za Stefa Karija

Tokom meseca aprila, Stef Kari je prosečno beležio 37.3 poena, 6.1 skok i 4.6 asistencija pritom šutirajući 51.8% iz igre i 46.6% sa linije za tri poena. Sa sobom je pokupio nagradu za najboljeg igrača meseca Zapadne konferencije što uopšte ne čudi.

Tokom ove neverovatne serije oborio je mnoštvo rekorda :

  • Najstariji igrač još od pokojnog Kobija Brajanta koji je postigao 30+ poena na 13 utakmica koliko je odigrao u aprilu
  • Postigao je 30+ poena u 11 uzastopnih mečeva čime je srušio još jedan rekord koji je držao Brajant
  • Postavio je rekord za igrača koji ima 33 ili više godina, zabeleživši 5 utakmica sa 40+ poena
  • 96 trojki u aprilu, čime je oborio rekord za najviše pogodjenih šuteva za tri poena u jednom kalendarskom mesecu
  • Pridružio se velikanima, Riku Beriju i Viltu Čemberlejnu, kao igrač koji je imao u proseku 35 poena u toku kalendarskog meseca uz minimum 10 odigranih utakmica
  • Jedini igrač koji je imao 4 utakmice sa 10+ postignutih trojki u kalendarskom mesecu

105 poena Edvardsa u tri vezane utakmice

Sredinom marta, prvi pik sa prošlogodišnjeg drafta, Entoni Edvards, postao je prvi tinejdžer u istoriji NBA lige koji je postigao više od 100 poena ukupno u tri vezane utakmice. Sve je počelo sa 34 poena u pobedi Minesote nad Portlandom, zatim je postigao 29 poena u porazu od Los Anđeles Lejkersa da bi svoju neverovatnu seriju zaokružio rekordom karijere, od 42 postignuta poena, u pobedi nad Finiks Sansima.

Kada smo već pominjali Edvardsa, možemo se prisetiti jednog od najboljih zakucavanja protekle sezone, upravo u njegovoj režiji:

2000 poena Zajona Vilijamsona

Zajon Vilijamson postao je tinejdžer koji je nakon samo 79 utakmica stigao do 2000 postignutih poena u svojoj NBA karijeri. Tokom aprila imao je odličnu seriju gde je u proseku postizao po 29 poena po utakmici, što mu je pomoglo da se što pre “dočepa” ovog dostignuća. Postao je najmlađi igrač još od Majkla Džordana kome je uspelo i 12. igrač u istoriji koji je prešao zadatu cifru pre svog 80. meča u NBA karijeri. Podatak po kome se Zajon izdvaja od svih ostalih je taj da je njemu to uspelo, a da je pritom šutirao najmanje 60% iz igre.

Istorijsko poluvreme Dalasa protiv Klipersa

Početka ove sezone, tačnije trećeg meča svaki navijač Los Anđeles Klipersa poželeo bi da zaboravi. Bez Lenarda ekipa Klipersa u prvom poluvremenu postigla je svega 27 poena! I ne samo to, već je njihov protivnik, ekipa Dalasa postigla 77 i time postavila rekord za najveću razliku između broja poena dva tima na poluvremenu, koja je iznosila 50 poena. Već tada se znalo ko će pobediti na meču i na kraju je rezultat bio 124-73 u korist ekipe iz Dalasa. Međutim, Klipersi su dočekali svoju osvetu i revanširali se tako što su pobedom upravo nad Dalasom od 4-3 u seriji prošli u polufinale Zapadne konferecije u minulom plej-ofu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*