Čovek koga su skidali Bodiroga i Ginobili!

Youtube / screenshot

God Shammgod nije imao zapaženu NBA karijeru. Igrao je samo 20 utakmica za Wizardse, no opet bio jedan od najuticajnih košarkaša svog vremena. Bio je zvezda stretball košarke, te je u srednjoj školi i sveučilištu imao zapažene rezultate. No u NBA jednostavno nije išlo. Pa po čemu je onda poznat ovaj momak. Vrlo jednostavno, po svom driblingu.

Verujem da ste čuli za legendarni Shamgod Crossover, to je “onaj” potez kojim je jedan od najboljih srpskih košarkaša Dejan Bodiroga često koristio, poznatiji i kao “bič”.

U srednjoj školi na Manhhatanu je igrao sa budućim Allstarom Ron Artestom (iliti Metta World Peaca iliti Pandas Friend) te je bio jedan od boljih srednjoškolaca u Americi. Izabran je na AllAmerican McDonalds, utakmicu koja okuplja najbolje srednjoškolske igrače u Americi. Nakon toga je upisao Providence te sa svojim sveučilištem stigao na NCAA Elite Eight gde je izbačen od budućih prvaka Arizone u produžetku. Za Arizonu je tada igrao buduća NBA zvezda Mike Bibby. Shammgod je bio sjajan college igrač, oduševljavao je driblinzima i postavio je rekord po broju asista u Big East konferenciji.

NBA karijera je kratko trajala, izabran je 1997. godine u Wizardse i za njih odigrao samo 20 utakmica uz zanemariv učinak. No prije drafta bio je veća legenda od Duncana i McGradya, obojica igrača koja su izabrana na tom draftu. Dominirao je strettball terenima New Yorka, verovatno najjačim na svetu, a njegovi driblinzi su bili prava umetnost. Nakon NBA karijere igrao je kratko u Kini, a čak je bio i u zagrebačkoj Cedeviti.

Posle karijere je nastavio širiti svoje veliko znanje. Učio je i jednog od najvećih Kobea Bryanta koji je baš zbog njega uspeo unaprediti svoj crossover. -” Kada sam ga upoznao rekao je da želi biti veći od Jordana. Ljudi su mu se smijali i govorili da nema pojma o čemu priča. No on je ustrajao i nije ih slušao. Zato je i danas stigao tamo gde je.”- rekao je God za Kobea.

I naši velikani poput Bodiroge su skidali njegove poteze, a za najbolje driblera danas ističe Kyriea Irvinga. -“Za njega mislim da ima sve alate da bude savršen playmaker. Ima odličan šut, kako za tri poena, tako i sa poludistance. Odličan je i u prodoru, te itekako može driblati. Osim njega jako mi se sviđa i Chris Paul.”- kaže Shammgod.

1 Trackback / Pingback

  1. The Mecca of Basketball - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*