Očekivanja od play-in turnira.

Piše: Almir Nakić

Stigli smo do kraja regularnog dijela 75 sezone najdražeg nam košarkaškog karavana. Gledali smo vrhunske poteze, dobre i one malo manje dobre igrače te zanimljive utakmice. Curry je prestigao Raya a Lebron Malonea. Jokić i Embiid vratiti su nas u vrijeme kada su centri gospodarili ligom i upravo njih dvojica glavni su konkurenti za MVP nagradu. Ono što nam je najdraže jeste činjenica da ono najbolje tek dolazi. Dame i gospodo, vežite se, polijećemo. Prije samog play offa očekuje nas play-in turnir u kojem ćemo saznati i ostale učesnike samog play offa. Danas ćemo se koncentrirati upravo na ekipe koje će igrati play-in turnir.

Atlanta Hawks vs Charlotte Hornets

Atlanta je odigrala relativno siromašnu sezonu i u odnosu na prošlu možemo reći da su zakazali. Loš početak sezone, vjerojatno i malo zamoran ali trgnuli su se relativno na vrijeme i osigurali play-in turnir. Trae igra dobro, pružio je neke monstruozne partije i upravo njegov duel sa Lamelom mogao bi biti presudan. Bogdan se probudio, Okongwu je dobio minute i podigao timsku odbranu a čeka se da proradi Capela. Ekipa Nate McMillana pokazala je da ima kvalitet a morat će izvući maksimum istog ako se i ove godine želi naći u play offu. Sa druge strane stajat će Charlotte Hornetsi. Ekipa James Borega igrala je po sistemu toplo-hladno i pružala neke maestralne ali i užasne partije. Ekipa je kvalitetna, roster dobar i imaju apsolutno sve predispozicije da se na pravi način suprostave Atlanti. Lamelo pleše po terenu, Bridges igra sezonu karijere i istu će masno naplatiti na ljeto a Oubre, Rozier i ostatak ekipe pruža ono što se od njih očekuje. Ekipa je ostala bez Gordon Hayworda koji će sigurno faliti ali svakako da šanse postoje. Susret bi mogli odlučiti procenti šuta, pogotovo za 3 poene. Capela mora podignuti nivo svoje igre, a duel između Lamela i Younga biće prava poslastica. Borego ili McMillan, Hawks ili Hornets. Vidjet ćemo. Ne treba zaboraviti da pobjednik ovog susreta za potvrdu play offa treba dobiti i poraženog iz duela Nets-Cavs. Svakako težak zadatak je ispred obje ekipe.

Brooklyn Nets vs Cleveland Cavaliers

Da nam je neko na početku sezone rekao da će Netsi igrati play-in turnir ne bi mu vjerovali, zar ne? KD, Kyrie i ekipa imali su turbulentnu sezonu. Rastali su se od brade a dobrodošlicu poželjeli jednom od najomraženijih likova lige Ben Simmonsu koji će propustiti play in turnir. KD je igrao vrhunski a Nash je kombinirao sa dosta različitih igrača u rotaciji. Aldridge, Griffin, Mills, Curry, Drummond, Dragić i Thomas. Svi oni moraju podignuti nivo svoje igre i pružiti adekvatni pomoć Durantu i Irvingu ukoliko Netsi ciljaju visoko. Veliki ispit je ispred Steve Nasha i ostaje da vidimo kako će ga riješiti. Situacija u Clevelandu ove sezone bila je potpuno ludilo. Košarka se vratila u Ohio a Cavsi su, konačno, prebolili odlazak Lebrona. Allen, Mobley, Garland i ekipa dovodili su atmosfetu u Quicken Loans areni do usijanja. Rubio a kasnije Rondo igrali su dobro, Love i Markkanen dobro šutirali i sve je izgledalo sjajno. U jednom trenutku bili su čak i drugi na tabeli. Onda su krenule povrede koje su zaista iskasapile ekipu JB Bickerstafa. Sextona nema, a tekme su propuštali, maltene, svi. U svakom slučaju, veliki iskorak za Cavse ali odlazak u PO značio bi potpuni povratak košarkaške nade i entuzijazna u Ohio. Sve u svemu, izrazito težak gotovo i nemoguć zadatak je pred Cavsima prvenstveno jer, lično, ne vidim ko će to zaustaviti Duranta i Irvinga. JB sigurno vidi bolje od mene i spremio je taktiku za Netse. Mobley mora odigrati vrhunski dok s druge strane neko osim Irvinga i KD-a mora da proradi ukoliko momčad želi sigurab play off.

New Orleans Pelicans vs San Antonio Spurs

Pelicansu se zasluženo nalaze u play in turniru. Realan kvalitet ekipe jeste oko desetog mjesta i ekipa je odigrala pristojnu sezonu. Ingram je vukao kada je trebalo, kao što Edin Avdić kaže redovno zabijao svojih 25 koji nikad ne budu bitni. Možda ove sezone ipak jesu bili bitni. Došao je CJ koji je napadački dao novu dimenziju ekipi a Jonas i Hernangomez iz reketa su predstavljali ozbiljnu ofanzivnu opasnost. Pored njih tu je i svima simpatični Alvorado ali i ostatak ekipe koji je igrao fino i doveo Pelicanse ovdje gdje su sada. Teško da ova ekipa može više. San Antonio ni kriv ni dužan završio je u play-in turniru najviše zahvaljujući tragikomičnim Lakersima. Ekipa je igrala zaista lijepo ali činilo se da nedostaje suhe kvalitete za nešto više. Murray je odigrao all star sezonu a ostatak ekipe napredovao je i stigla je nagrada. Vjerovatno Spursi neće moći play off ali igranje ovakvih utakmica značiti ce dosta za budućnost jedne ovako mlade ekipe. Keldon, Vassell, Jones, Walker, Primo i ostali pod dirigentskom palicom Murraya mogu biti ozbiljna ekipa u budućnosti. Susret ove dvije ekipe na suhi kvalitet trebao bi pripasti Pelicansima no jednostavno ne smijemo otpisari Gregga i Spurse.

Los Angeles Clippers vs Minesotta Timberwolves

Manje poznata ekipa iz Los Angelesa sezonu je odradila poslovično i bez Leonarda i Georga može se reći uspjela odraditi dobar posao. Reggie Jackson bio je osnovno šraf ekipe i sada, uz Georga na parketu, play off ne bi trebao izaći Clippersima. Minnesota je odigrala sjajnu sezonu, Edwards i Towns pružili su neke nevjerovatne partije koje će se pamtiti a Beverly je tu i unio je potreban effort ekipi. Russel također igra dobro a pomoćno osoblje ekipe je odradilo dobar posao. Susreta između ove dvije ekipe trebao bi pripasti Clippersima ali Wolvesi će biti favoriti Pelicansa/Spursa. Clippersi svakako imaju što za reći u ovogodišnjem play offu a za Minnesotu bi ulazak u isti bio ogroman. U svakom slučaju očekuju nas zanimljive utakmice koje će nam dati i posljednje učesnike play offa. Mi kažemo Clippersi i Minnesota na zapadu te Netsi i Cavsi na istoku. A vi?

 

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*