Dončić ruši rekorde! Ima li NBA novog “kralja“?

Screenshot

Luka Dončić nastavlja sa dominacijom na startu sezone u NBA, i overava svoju kandidaturu za MVP-a regulaernog dela. Slovenački košarkaš prikazao je još jednu briljantnu partiju u pobedi Dalkasa nad Utahom, 103:100.

Dallas je trenutno 9. na Zapadu sa 4 pobede i 3 poraza, no Dončić u ovih 7 mečeva beleži 36.1 poen, 9 asistencija i 8.9 skokova uz rekordan indeks – 24.7 (19.1 imao je prošle sezone).

Dončić je protiv Jazzera  postigao 33 poena uz šut 12/20 iz igre, dok je za tri poena šutirao 2/3.

Dončić je izjednačio rekord star 60 godina koji je bio u vlasništvu legendarnog Wilta Chamberlaina, a reč je o tome da je Luka prvi igrač posle njega koji je u prvih sedam mečeva u sezoni postigalo 30 i više koševa.

Tek treći je u istoriji kom je tako nešto pošlo za rukom.

Na znam šta da kažem. Uvek se trudim da pobeđujem. Onaj ko postiže poene, mora da pobedi. Mislim da sam ovog puta odigrao jednu od boljih partija, nisam se toliko forsirao. Delio sam lopte, proigravao saigrače“, izjavio je Dončić koji je u statističku kolonu dodao i 11 asistencija za ostvarenje dabl-dabl učinka.

Možda nije morao da ima odlučujuću ulogu na kraju meča, kada je Bullock trojkom na 35 sekundi pre kraja pogodio za 103:98, ali se upisao u istorijske knjige.

Partija za pamćenje

Ne tako davno, u noći 27. na 28. oktobar , Luka je imao neverovatnu partiju kada je vodio svoj Dallas do pobede nad Brooklynom 129 – 125. Za 40 minuta postigao je 41 koš uz šut iz igre 14/28 te za tricu 2/6. Slobodna bacanja gađao je 11/13. Imao je i 11 skokova te čak 14 asistencija. Jednu od partija života zaokružio je s tri ukradene lopte. Dončić je 47. triple-doubleom otkako je u NBA-u ostvario nekoliko podviga za anale najjače lige.

Kyrie Irving ubacio je 39 poena, dodao sedam skokova, po četiri asistencije i blokade te tri ukradene lopte. Kevin Durant postigao je 37 koševa.

Niko pre Dončića nije završio utakmicu s navedenim učinkom. Bilo je igrača koji su uz triple-double imali i ukradenu loptu, ali nitko do Dončića ovakve brojke u tri osnovne kategorije i još tri ukradene lopte.

Još prije kraja utakmice Dončić se upisao u povijest. Triple-double je imao kad je ubacio 30. poen, 22. s toliko koševa. Tako je pretekao Wilta Chamberlaina na vječnoj listi velikana s ovim pothvatom i došao na peto mjesto.

Kada je završila utakmica, Dončić je dakle imao triple-double s 41 košem, što mu je uspjelo po treći put u karijeri. Tako je postao tek deseti igrač u povijesti s tri ili više triple-double partija u kojima je zabio 40 te izjednačio podvige Michaela Jordana, Larryja Birda i Petea Maravicha. Ovo je društvo velikana u kojem je od sada i Dončić:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*