Povratak “Letećeg Finca”

Nba.com

Kada kažemo Markannen, setimo se pre svega Eurobasket, onoga prije 5 godina, a posebno nam je ostao ovaj posljednji nedavni nastup na Eurobasketu. Vodio je Fince dva puta do prolaska u drugi krug, a ove godine odveo ih je i do četvrtfinala. Imali su Španjolce u šaci nakon fantastičnog prvog poluvremena, no lukavi Scariolo je zaustavio Markkanena i Finci nisu mogli preko kasnijih šampiona.

U Nba je počeo sjajno, no činilo se kako je najbolje partije odigrao u svojoj rookie sezoni. Tražio se godinama u Bullsima, pa je jednu sezonu proveo u Clevelandu sve dok nije stigao u ogromnom tradeu za Mitchella u Utah Jazz. Slobodno možemo reći da je Markkanen prvi koji je “zeznuo” Aingiea. Namjera je bila očita da tankiraju, a kako Markkanen igra na samom početku lige definitivno nije čuo upute da tankira. Izgleda sjajno, prenio je formu sa Eurobasketa a Jazzeri totalno neočekivano imaju sjajan 4-1 score.

Poslije mučenja u Chicagu nakon rookie sezoni Markkanen je otišao za novim izazovom u Cleveland. Problem je bio što su Cavsi imali popunjenu centarsku liniju, Allen se etablirao na centru, stigao je Mobley kao novi veliki projekt u Clevelandu i Markkanen se morao preseliti na trojku. To nikada nije igrao u Bullsima, a i u reprezentaciji Finske igra na centarskim pozicijama. Sveden je na ulogu spot up šutera, gdje se nije najbolje snalazio.

Eurobasket kao putokaz

Onako kako Lauri igra u reprezentaciji Finske je način na koji se može izvući najviše iz njega. Trener Finske Lassi Tuovi koristio je Markkanena u izolacijama, kao ball handlera u picku, cuttera… Otvarao ga je na različite načine, a Lauri je to iskoristio. Tako je natrpao Čehe sa 34, Izraelce sa 33 i na kraju u osmini finala “strašnog” Ramljaka i Hrvatsku sa 43 poena. Protiv Hrvatske je demonstirirao čitav svoj napadački repertoar. Pogodio je brdo šuteva iz izolacije na vrhu reketa, završavao je polukontre, a i playmakeri Finske su ga sjajno pronalazili pod košem nakon cuta.

Dolaskom u Utah u ovoj situaciji bila je idealna prilika za Markkanena da se napad vrti oko njega. Nakon dugo vremena trener više nije Quin Snyder, a rookie trener Will Hardy pred sobom nije imao težak zadatak. Barem u vidu očekivanja u prvih nekoliko sezona. Jasno je kako je Ainge započeo svoju magiju i u Utahu, mijenjao je sve što je mogao dobio zauzvrat milion pickova u narednim godinama. Iduće godine hvataju možda i najveći plijen, Francuza Wenebayamu a kako je krenulo čini se da od toga neće biti ništa.

Najviše zahvaljujući Markkanenu. Hardy ga koristi slično kao i u Tuovi u Finskoj. Dozvoljava mu često da igra 1 na 1, posebno kada ima mismatch. Lauri ove sezone šutira čak 64% za dva poena, često duge dvojke kakve smo viđali na Eurobasketu. Napredak definitivno mora stići u vidu šuta za tri poena. Za sada je na vrlo loših 27% i to na gotovo sedam pokušaja po utakmici. Gotovo sve drugi brojke su mu najbolje u karijeri. Postiže 21,4 poen uz 9 skokova i čak 3 asista u prosjeku. Prosjek asista mu je duplo bolji od dosadašnjeg najboljeg prosjeka u karijeri.

Dolazak u NBA

Njegov debi na Eurobasketu je bio sjajan. Nakon rušenja Francuza, Finci su dobili Poljake. I to kako, nakon dva produžetka, srušio ih je mladi Lauri Markkanen, sa 27 poena i 9 skokova, uz pogotke u finalnim i odlučujućim momentima. Sa 24.3 poena i 7 skokova u proseku, već je među top 5 igrača na Eurobasketu. Pri tome njegova Finska je izborila drugi krug.

U Chicagu su trljali ruke. Tradeali su dotadašnju neprikosnovenu prvu zvijezdu ekipe Jimmy Butlera za prava Markkanena. Uz njega je stigao još i Zach Lavine i Chris Dunn. Očekivalo se da će Lavine i Markkanen čini duo budućnosti u Bullsima. Dvojac koji će ih vratiti na stare staze slave. Lavine je u tom i uspio, etablirao se kao najbolji Bik u poslednje dvije sezone. Lauri je pak potpuno druga priča…

Prve dvije sezone je bio vrlo dobar, pokazao je potencijal i činilo se kako karijera ide uzlaznom putanjom. No, prošle sezone Lauri je počeo stagnirati. Prosek poena mu je bio dotada najslabiji u karijeri i pojavili su se prvi upitnici. Od novog Porzingisa postao je spot up šuter bez obrane. Prošla sezona je bila još i gora. Bilježio je najslabije brojke karijere, izgubio je mjesto startera i potpuno se izgubio u rotaciji Bullsa.

Problem u ovom slučaju je bio i u Bullsima i u Markkanenu. Lauri je praktički najbolje partije pružio u rookie sezoni, nije napravio iskorak kakav se od njega očekivao. Nije mu pomogla ni loša ekipa Bullsa. Od odlaska Rosea u Chicagu su najveće muke imali na mjestu playmakera. Nikako nisu mogli pronaći optimalno rješenje, a Lauri je igrač koji jako ovisi o svom playmakeru. U dosadašnjoj karijeri Laurievi poeni su u većini slučajeva bili asistirani, u posljednjoj sezoni čak 85% njegovih poena je bilo asistirano. U prijevodu Lauri nije bio kreator, već šuter – i to dobar šuter, ne elitan, čak niti odličan šuter. Uz to, imao je više izgubljenih lopti nego asista, a u obrani se nije snalazio.

Čini se da jednostavno Lauri i Bullsi nisu bili dobar fit. Koncem prošle sezone istekao mu je rookie ugovor, a uprava Bullsa je oklijevala s produljenjem. Lauri je također izjavio kako je spreman napustiti Bullse, početi iz početka jer u ovoj ekipi budućnosti za njega očito nema. To je napravio u najgorem mogućem trenutku. Visoki šuteri su uvijek traženi u Ligi, no problem je što je većina ekipa dosada popunila rostere, i ono najbitnije popunili su svoj salary cap. Tako se Lauri našao u svojevrsnom “limbu” u kojem će definitivno morati žrtvovati nešto novaca da bi zaigrao u pravoj ekipi.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*