Ristić i Ayton ponovo u istom dresu?

Nade Srbije na ovogodišnjem draftu bile su svedene na jedno ime – Dušan Ristić (22, 213), no on je ostao nedraftovan. Najavio je nakon draft noći kako će se posvetiti reprezentaciji, i kako će odmereno vagati ponude ovoga leta, uključujući i nastupe za NBA ligaše tokom Letnje lige.

Srpski centar dobio je poziv da igra Letnju ligu, koja će biti održana u Las Vegasu od 6. jula do 17. jula, posle čega će se videti da li ostaje u NBA ligi. Adut Ristića je trener Utaha, Igor Kokoškov, ali i najveća zvezda ovogodišnjeg drafta, prvi pick DeAndre Ayton kojeg Phoenix birao a sa kojim je Ristić nastupao na Arizoni.

Ukoliko se odluči za Evropu, ugovor sa Ristićem drži Crvena zvezda.

Mladi centar je odrastao u Ledincima, pored Novog Sada, gde je napravio prve košarkaške korake. U Beograd se doselio sa 12 godina i postao deo mlađih kategorija FMP-a. Bio je lider čuvene generacije momaka koji su rođeni 1995. godine, ali ono što ga je izdvajalo nisu bili košarkaški uspesi, već oni u školskoj klupi. Prve profesionalne korake je napravio u Radničkom FMP u sezoni 2012/13, a godinu dana kasnije je debitovao i za prvi tim Crvene zvezde.

Kako je pisao portal MVP.rs, iza Ristića je veoma dobra seniorska sezona na Univerzitetu Arizona, koju je pokvarilo ispadanje u prvoj rundi NCAA turnira. Mladi srpski centar je startovao na svih 35 mečeva svoje ekipe i na terenu je provodio 27.1 minuta sa učinkom od 12.2 poena i 6.9 skokova, uz 0.9 asistencija, 0.5 blokada i 0.4 ukradenih lopti. Ristić je za dva poena šutirao sa 57.7 odsto uspešnosti, dok je iza linije za tri poena imao 40 odsto realizacije. Sa linije za slobodna bacanja mladi centar je bio uspešan u 79 odsto slučajeva. Jedan od najboljih košarkaških programa u Americi je napustio kao rekorder po broju pobeda!

Za one koji nisu imali priliku da gledaju njegove nastupe u dresu Arizone tokom sezone koja je iza nas sledi kratki sažetak onoga što su propustili:

Ristić je bio jedan od najtalentovanijih igrača u Evropi u svom godištu i mogao je da bira ekipu u kojoj će da nastavi karijeru, ali kada je bilo vreme da potpiše prvi ugovor on se odlučio da ode u Sjedinjene Američke Države. U prošlosti se veoma retko dešavalo da talenti tog kalibra izaberu studije ispred gomile novca i profesionalne karijere, ali je Ristić ostao na zacrtanom putu – i škola i košarka. U januaru 2014. se obreo u Kanzasu. Završio je srednju školu i učio jezik, a potom postao deo jednog od najboljih košarkaških programa u Americi, Univerziteta Arizona. O ovoj školi mladi centar je mogao da se informiše iz prve ruke od Ivana Radenovića, sa kojim je delio svlačionicu dok je nastupao za Zvezdu.


LIČNA KARTA

Ime i prezime: Dušan Ristić

Datum i mesto rođenja: 27. novembar 1995. (Novi Sad, Jugoslavija)

Visina: 213 centimetara

Pozicija: Centar

Koledž: Arizona (2014-2018)


Mentalni sklop ovog momka najbolje definiše put kojim je prošao za četiri godine koje je proveo među Vajldkestima. U Evropi je bio neko o kome se pričalo, neko čijem talentu su se divili, a u ekipi Šona Milera je u prve dve sezone bio rezerva Kejlebu Tarzuvskom. Kao frešmen je igrao manje od devet minuta po meču sa prosekom od 3.4 poena i 2.1 skokova. To je bio veliki udarac za mladog igrača koji je bio daleko od kuće i svojih najbližih. U drugoj godini je na terenu provodio 16.5 minuta, a na devet utakmica je startovao. Brojke su skočile na 7.1 poena i 3.8 skokova. Što je bilo još važnije, ispratio je Tarzuvskog u profesionalnu košarku i vrata su mu se otvorila.

Treća godina je trebalo da bude posebna za Arizonu. Fajnal for NCAA turnira je bio u njihovoj državi i očekivali su da ih Lauri Markanen, Alonzo Trir i Ristić odvedu na njega. Ipak, zona Zejviera ih je zaustavila u “Svit 16” fazi. Markanen je bio neprimetan, Trir je privatizovao loptu… Ristić je bio najbolji igrač tima u tom meču, ali nije bilo dovoljno za nastavak takmičenja.

Najavljeni dolazak Ejtona na Arizonu je srpskog centra bacio u dilemu da li da se otisne u profesionalne vode. Međutim, trener Miler ga je ubedio da njih dvojica mogu da igraju zajedno i tako je i bilo. Ristić je bio starter na svim mečevima. Igrao je 27.1 minuta i prosečno je beležio 12.2 poena i 6.9 skokova, uz 56.9 odsto realizacije šuta iz igre i 40 odsto realizacije šuta za tri poena. Nažalost, Arizona je ispala u prvoj rundi Turnira, a Ristić je sezonu završio kao rekorder škole po broju pobeda u njenoj istoriji.

“Edukacija je izuzetno važna. Karijera profesionalnog sportiste je kratka, a po njenom završetku čovek mora da nastavi da živi i da radi. Preporučio bih i podržao svakoga ko želi da ode u Ameriku kako bi uz košarku imao priliku da nastavi da se obrazuje. Ja sam ponosan na to što sam deo istorije Arizone”, ističe mladi centar.

Ono što je važno pomenuti je da je Ristić u svakoj sezoni od kada je stigao u FMP bio sve bolji, a posebno bi trebalo istaći njegov napredak tokom boravka na Arizoni. Radi se o “old school” centru visoke inteligancije, mekane ruke i dobre leđne tehnike. Mane su mu čvrstina i rad nogu, a to su stvari na kojima je najviše radio i koje je značajno unapredio kao član Vajldketsa. Uporedo sa tim je završio studije psihologije i kao kruna četvorogodišnjeg ciklusa bi trebalo da dođe izbor na Draftu. Mladi centar je odradio treninge za nekoliko NBA timova i ostavio je dobar utisak.

Novi Srbin u NBA?

 

“U modernoj košarci je izuzetno važno da možete da se prilagodite različitim timovima, trenerima i filozofiji igre. Fokusiran sam na to da nastavim da napredujem u svim segmentima, kao i na to da radim na telu, da postanem fizički jači. Ključ igranja košarke na najvišem nivou je profesionalni pristup u svakom trenutku i to je ono na šta sam usmerio svoje misli. Idem za svojim snovima, želim da pokušam da potpišem ugovor sa nekom od NBA ekipa. Narednih nekoliko meseci će pokazati da li sam na dobrom putu da to uradim. Kako god bilo, cilj mi je da igram košarku dokle god mi bude bilo zabavno da to radim”, predstavio je svoje planove za blisku budućnost Ristić.

Vredno je radio na sebi i ostavio dubog trag u Tusonu. Sada je vreme za novo poglavlje i “napad” na NBA ligu.

1 Trackback / Pingback

  1. Zvezda i Srbija pre Kokoškova i NBA! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*