Godina Ziona

BasketballInsiders

Završilo je NBA Finala, Raptorsi su uzeli naslov prvaka, a već je došao red da se okrenemo ka novoj sezoni. Prvo što nam slijedi je NBA draft. Što se tiče ovogodišnjeg izdanja, moramo reći kako je ovo slabija generacija nego prošle godine. Zion, Barret i Morant su sigurna prva tri picka i sva trojica ima ogroman potencijal, no nakon toga kvaliteta opada. Naravno da ima mnoštvo zanimljivih igrača, no prošlogodišnji draft nam je donio nešto više dobrih prospekata.

Baksuzni Knicksi, Lakerse pogledao Bog i Silver!

Pelikani su imali dosta sreće pa su završili sa prvim pickom, odnosno Zion Williamsonom. Nakon njih su Grizzliesi, te su na trećem mjestu nesretni Knicksi. Prva tri picka su vjerovatno baždarena, a idemo preći lutriju i probati prognozirati što bi ekipe mogle  uzeti.

1. pick – New Orleans Pelicans

Zion Williamson

Stvar je ovdje jasna. Puno prije nego što su Pelikani dobili prvi pick bilo je jasno da će Zion biti izabran na ovom mjestu. Nevjerovatan spoj snage i atleticizma, nešto s čime se dosada nismo susretali. Ima potencijal da potpuno okrene franšizu, a Pelikani su sami sebe doveli u jako dobru poziciju sa nedavnim tradeom Davisa. Sa Zionom umjesto AD-a, mladim igračima iz Lakersa, te potencijalim 4. pickom mogu daleko dogurati.

2. pick – Memphis Grizzlies

Ja Morant

Pelikani imaju 4. pick i već su objavili kako se žele mijenjati za drugi pick Memphisa da spoje Barreta i Ziona. Memphis je jučer tradeao Conleya tako da se čini da oni imaju nešto drugačije planove. Već duže vrijeme skautiraju Moranta, te se čini kako je on njihov izbor. Pogotovo sada kada nema Conleya, prostor je otvoren.

Međedi odlučili!

3. pick – New York Knicks

RJ Barrett

Po nekima čak i talentiraniji igrač od Ziona, no jednostavno nije se uspio istaknuti. Uspkos sjajnim igrama. Barrett je još od malena bio predoređen da bude NBA zvijezda. Uzeo je MVP titulu za juniorsku, U18 reprezentaciju Kanade dok je imao 16 godina, a u Finalu su razbili Amerikance. Odlučio se za Duke, te nije pogriješio. Barrett je fizički moćni ljevak, sjajan 1 na 1 igrač koji ima mali milion rješenja da provuče loptu kroz koš. On i Knox bi mogli biti budućnost Knicksa na krilnim pozicijama.

4. pick – New Orleans Pelicans

Darius Garland

Prema svemu sudeći, Pelikani neće zadržati ovaj pick, već ga uporno pokušavaju razmijeniti. Ili za neki višlji izbor, kako bi mogli doći do Barreta, ili za nekog poput recimo Bradley Beala. Garland je bio na nekoliko treninga sa Lakersima i da su oni zadržali svoj 4. pick bio bi njihov izbor. Nakon Moranta možda i najbolji playmaker na draftu, no opet dosta je upitnika kod njega. Obrambeno je dosta loš, nema niti fizikalije niti visinu za igrati kvalitetnu obranu, što bi mogao biti problem. Isto tako, povreda meniskusa mu je skratila posljednju NCAA sezonu, ali nadamo se samo da neće nastaviti trend povreda.

5. pick – Cleveland Cavs

Jarett Culver

Sextona su uzeli prošle godina, tako da White i ostali bekovi ne dolaze u obzir. Izbor Culvera bi bio logičan za Cavse. Visoko allround krilo koji sve stvari na terenu radi vrlo dobro. Dobar je cutter i ima solidan ulaz, ali također ni potezanje iz driblinga mu nije strano. Može biti solidan NBA bek, nešto tipa Middelton ili Gary Harris, dakle idealna druga opcija u playoff ekipi. U obrani je dosta dobar, i na tom dijelu terena može pomoći.

6. pick – Phoenix Suns

Coby White

Sunsi već dvije sezone traže kvalitetno rješenje na playmakerskoj poziciji. Probali su dovesti Conleya, no vidimo kako je on završio u Jazzu. Imali su još pokušaja kroz sezoni, no ništa nije urodilo plodom, tako da je izbor playmakera logičan. Coby White je jako sličan bek Garlandu, s možda čak i malo većim potencijalom. White je svoju NCAA karijeru proveo na North Carolini. Strašno brz s loptom u rukama, odličan dribler, nešto poput Kembe Walkera. Također je i undersized kao on. Problem bi mogao biti što on nije pass-first playmaker koji bi odgovara Aytonu i Bookeru, no to je deficitarna pozicija u Phoenixu.

7. pick – Chicago Bulls

Deandre Hunter

Hunter je jedan od najboljih defenzivaca u državi, krilo koje može čuvati nekoliko pozicija. Odlično se postavlja u obrani, brz je na nogama, te izuzetno snažan. U napadu je dosta sirov, a isto tako još uvijek se mora dokazati na velikoj sceni. Bullsima su potrebni obrambeni specijalci, jer napadača imaju i više nego dovoljno. Lavine i Markkanen će se pobrinuti da se zabije dovoljno, no također su obojica jako loši u obrani. Hunter bi to mogao relativno pokriti, a s vremenom se razviti i u pouzdanog napadača.

8. pick – Atlanta Hawks

Cam Reddish

Cam Reddish je možda i najmanje razvikano “ime” u ovogodišnjoj ekipi Dukea. Zion i RJ Barret se praktički bore tko će biti prvi pick na nadolazećem draftu, no ne treba zanemariti i Cama. Još od srednjoškolskih dana je bio smatran za jednog od najvećih talenata u državi. Visok preko 2m, raspon ruku preko 210cm, atletičan i jako dobar šuter. Cam ima sve u svom arsenalu. Uspoređuju ga s PG-em, a Cam bi mogao biti iznenađenje ovogodišnjeg drafta. Taman zamjena za Princea koji je otišao u Netse, Cam će manje tražiti loptu, a bolji je šuter tako da bi se mogao bolje uklopiti u ovu ekipu.

9. pick – Washington Wizards

Jaxson Hayes

Howard je i dalje u rosteru, no svima je jasno da nakon još jedne operacije leđa ne mogu ozbiljno računati na njega. O’Bryant je odradio vrlo dobru sezonu, a Hayes bi trebao biti još i bolji. Centar tipa Clinta Capele koji se ne miješa previše u kreiranje napada i stvaranje prilika kroz low post igru, već je tu da hvata lopte i zakucava. Solidan je u obrani, atletičan s dugačkim rukama, i pored Beala i Wall bi se dobro uklopio. Treba još dosta ojačati kada dođe u Ligu, no ima potencijal postati vrlo dobar centar u oba smjera.

10. pick – Atlanta Hawks

Bol Bol

Još jedan top 10 pick Hawksa, a s ovim bi se mogli malo i kockati. Ako uzmu Reddisha, manje više su pokriveni na svim pozicijama, osim na centarskoj. To bi mogli riješiti efektno izborom Bol Bola, sina slavnog Manute Bola. Bol Bol je prototip modernog centra, momak ima gotovo 220cm a igra poput beka. Lagano se kreće po terenu, mekan je u šutu, a čvrst u duelu i odličan bloker, samo što je propustio veći dio sezone zbog povrede. S tom visinom i stilom igre, mnogi su neisigurni da će njegovo tijelo izdržati, no ako uspije Bol Bol će sigurno biti iznenađenje drafta.

Bol Bol završio sezonu

11. pick – Minnesota Timberwolves

Romeo Langford

Možda malo previsoko za Langforda, no Wolvesi bi ovdje mogli tražiti zamjenu za Wigginsa. Već je i njima dosadio, jer nikako da počne pružati igre za koje je plaćen. Talenta ima, ogroman je potencijal no nikako da to krene ispunjavati. Langford je sličan, izuzetno talentiran scorer, dobre visine i građe, no nekako nedorečen. Ima sjajan prvi korak, te može zabiti na 100 načina, od ulaza do šuta iz driblinga. Fali mu samo konstantnost, a nadamo se da će podići i razinu radne etike kada stigne u NBA.

12. pick Charlotte Hornets

Rui Hachimura

Prva sezone na Gonzagi je bila izuzetno teška za Ruia. Tek se privikavao na život u Americi a to se odrazilo na njegove igre i minutažu. Iduća godina je već bila drastično bolja, no posljednja je nešto posebno. Iako je još uvijek malo sirov, strašan je potencijal. Visok preko 210cm, snažan i laganog koraka. Bio je okosnica igre Gonzage u oba smjera.

13. pick -Miami Heat

PJ Washinghton

Gotovo 50% šuta za tri poena u posljednjoj NCAA sezoni i PJ je odmah postao jako zanimljiv NBA skautima. Vrlo dobar šuter, no to je otprilike to za PJ-a. No, ne možemo reći da je potpuno beskoristan u ostalim stvarima. Odlično igra i pick n’roll i pick n’ pop, može i napasti obruč, ali od njegove igre u obrani ovisiti će mu minute. Ako se pokaže sposoban i na tom dijelu parketa, Heat bi mogao uloviti jako zahvalnog igrača.

14. pick

Sekou Doumbouya

Francuz nevjerovatnih fizikalija. Još uvijek dosta sirov, no neviđeni potencijal. Skače izvan dvorane, visok je oko 210cm a igra krilo. Možebitna noćna mora za čuvare, no samo ako uspije razviti tehnički aspekt igre. Zasada još uvijek od toga nema ništa, no pokazao je napredak. Mora početi zabijati šuteve, te igrati malo smisleniju košarku i mogao bi biti jako dobar. Idealan pick Kelta koji bi ovako dobili još jedan talent za razvijati, a trojka Brown-Tatum-Sekou nimalo ne zvuči loše.

 

Od naših igrača najvišlji pick bi treba biti Luka Šamanić koji je oduševio Birda prije nekoliko dana kada je bio na treninzima u Indiani. Ako Babo ostane, imati ćemo dvojicu naših igrača u Pacersima. Luka je izuzetan potencijal, u Olimpiji je tek u drugom dijelu sezone proigrao, a BIrda je zainteresirao visinom, skilsetom i sjajnim šutem. Nekakav “lagani” Sabonis sa puno bolji šutem izvana. Osim njega, tu je i Goga Bitadze, koji bi također trebao otići u prvoj rundi.

Od ostatka drafta valja izdvojiti Tacko Falla, igrača koji ima preko 230, a neka ekipa će sigurno riskirati s njim pred kraj druge runde.

Viši od Bobana, teži od Ziona

Također tu je i mlađi brat Michael Porter Jr-a, Kevin Porter, koji je nažalost kao i brat imao dosta problema s povredama. Izuzetan je potencijal, no problemi s povredama i ponašanjem izvan terena bi ga mogli koštati višljeg izbora.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*