Baksuzni Knicksi, Lakerse pogledao Bog i Silver!

screenshot / Twitter

Na draft lutriji koja je noćas održana u Chicagu najviše razloga za radost imali su New Orleans Pelicansi koji su dobili pravo na prvog pika na NBA draftu 2019. godine. Glavni kandidat za ovu poziciju je Zion Williamson, koji je imao sjajnu sezonu na Univerzitetu Duke.

Drugi će na draftu birati Memhis, iza njih su New York Knicksi, najslabiji tim lige u protekloj sezoni. Lakersi su iznenađujuće dobili 4. pick (predviđan im je 11.), Cavsi biraju sa pete, Sunsi sa šeste, Bullsi sa sedma, a Hawksi sa osme pozicije.

Posebno su zadovoljni bili u LA Lakersima, čiji je GM Rob Pelinka rekao kako 4. pick daje mnogo opcija Lakersima bilo da nekoga biraju putem drafta, bilo da taj pick koriste za eventualni trejd ovoga leta.

Inače, po prvi put u istoriji, lutrija je programirana tako da su tri najslabija tima imala tek po 14% šansi da dobiju prvog pika. Prema ranijoj struktiuri, Knicksi bi imali 25% i najveće izglede da dovedu prvog picka.

Šta znači 1. pick?

Na ovom draftu, ukoliko dobijete prvi pick, znači da dobijate Ziona Willamsona. Dugo nije bilo ovakvog igrača na draftu, usudimo se reći još od Lebrona Jamesa. Osim njega, ovaj draft je izuzetno jak, te bi mnoge ekipe mogle pronaći bitne članove rotacije za svoje ekipe. Npr, jedan od većih potencijala je Zionov suigrač RJ Barrett koji jako podsjeća na Hardena, ili recimo Ja Morant, bek sa Westbrookovim fizikalijama, no dosta racionalniji, te bolji playmaker.

“Zion nema dovoljno skilla.”

Što se tiče Europljana, čak 14 igrača dolazi sa naših prostora. Velike šanse za izbor imaju Luka Šamanić, te Filip Petrušev. Šamanić je prošlu sezonu imao dobrih partija u ABA Ligi za Olimpiju, dok je Petrušev igrao za Gonzagu. Jedan od višljih pickova bi trebao biti i Goga Bitadze, a najbolje kotira Francuz Sekou Doumbouya  koji bi se čak mogao naći i u Top 5.

Svi Europlajni na NBA draftu: Čak 14 sa naših prostora!!!

Ove sezone po prvi puta imamo novi sistem izvlačenja kuglica. Umjesto starih omjera kada je najgora ekipa imala najviše šanse za prvi pick, Silver je odredio da će posljednje tri ekipa imati iste šanse za prvi pick. Tako da će ove godine najviše šanse za Ziona imati Knicksi, Sunsi i Cavsi.

Mogu li Knicksi do Ziona i spasa franšize?

1 Trackback / Pingback

  1. Godina Ziona - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*