Poslednje finale tima iz ‘Velike jabuke’

Youtube / screenshot

Knicksi su svoje poslednje veliko finale igrali već davne 1999. godine, kada su se susreli sa Spursima i izgubili na kraju 1-4 u seriji. Bila je to prva titula za San Antonio i Gregga Popovicha, a drugo izgubljeno veliko finale 1990-ih za Knickse. Prvi put su ih 1993-94 porazili Hakeemovi Rocketsi.

Spursi su se do finala skoro pa prošetali. Sa iskusnim Davidom Robinsonom, Avery Johnsonom, Eliotom, mladim ali goropadnimTimom Duncanom, borba za prsten bio je dugo sanjani san, a desetkovani New York legao im je sjajno u finalu.

Od otkaza do finala

Knicksi su imali mnogo teži posao do finala. New York je regularni deo te, skraćene, sezone završio na 8. mestu Istoka, sa 27 pobeda i 23 poraza.

Trener Jeff Van Gundy bio je pred sezonu pred imperativom – uprava ja zapretila otkazom ukoliko se ne plasira u play off, a on je uspeo dogurati tim do finala.

Predvođeni povređenim Patrickom Ewingom, oslanjajući se na Larry Johnsona, Latrella Sprewella i Alana Houstona, kao i na Marcusa Cambya koji je tek stigao Nicksi su u prvoj rundi play offa iznenadili Miami Heat (3-2) pogotkom Houstona 0.8 sekundi do kraja.

U drugom krugu su počistili Hawkse sa 4-0 za koji je nastupao Mutombo, a u finalu Istočne konferencije su ih čekali Pacersi.

Već nakon prve dve utakmice serije sa Indianom povredio se Ewing, a u meču broj šest Knicksi su ostai i bez Johnsona, dva važna šrafa. Odlučujući meč, koji su Knicksi dobili sa 90-82, i tako sa 4-2 savladali Indianu u seriji odigran je 11 juna, 1999, a u veliko finale Knickse je sjajnom partijom pogurao Alan Houston:

Igra mačke i miša

Finale nije donelo previše uzbuđenja. Iako su Knicksi pokazali zube više od 1-4 nisu mogli izvući. Goropadni Duncan ih je ‘pojeo’ u ovom finalu i nagovestio jednu sjajnu karijeru, a kasnije je proglašen i za MVP finala.

Sprewell i Houston nosili su franšizu, a ovaj poslednji je sa 34 poena u Madisonu Knicksima doneo i jedinu pobedu u seriji. No, daleko od dovoljnog da bi se pobedila jedna nadolazeća dinastija u NBA košarci.

1 Trackback / Pingback

  1. Tandem koji je mogao da napravi velike stvari! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*