Duby: Kakva NBA, srce samo uz Valensiju i Crnu Goru!

Screenshot / Youtube

Bojan Dubljević, crnogorski košarkaš i kapiten valensije, postao je početkom oktobra 2021. najbolji strelac u istoriji ovog kluba. Dubljević je tako prestigao Rafu Martinesa  koji je dao 3.692 za klub. To se desilo na meču u kojem su košarkaši Valensije savladali Saragosu 76:70 u 4. kolu španske Endesa lige. Stameni Nikšićanin je za nešto više od 27 minuta ubacio 19 poena.

Bojan Dubljević je rođen u Nikšiću, ima 29 godina i u Valensiji je od 2012. godine. Pre toga je igrao za podgoričku Budućnost i za Lovćen. On je već neko vreme kapiten tima, miljenik publike i sada je zacementirao svoj status žive legende kluba u utakmici protiv Saragose.

Dubljević je od 2012. godine u Valensiji. Dva puta je osvojio Evrokup (2014. i 2019.), zatim špansku Ligu 2017. i iste godine španski Superkup.

Kada je Valensija u finalu savladala Real 3-1 i osvojila Endesa ligu, Dubljević je proglašen za najkorisnijeg igrača finalne serije. Dva puta je izabran u idealnu petorku Evrokupa, a 2013. i 2014. proglašen je za zvijezdu u usponu ovog takmičenja.

Bojan je nastupao i za nacionalni tim Crnge Gore – 2011 na Svetskom prvenstvu do 20 godina, a sa seniorima je nastupao na dva Eurobasketa – 2013. i 2017. godine.

“Moj cilj je da do kraja svoje karijere igram za Valensiju,” rekao je u mnogo navrata Bojan Dubljević koga su 2013. godine kao 59. picka druge runde drafta birali Minnesota Timbervolvsi. Za njih je nešto kasnije, sa velikim uspehom, igrao i njegov zemljag – Nikola Peković.

Golman među koševima

Sa Dubljevićem je zanimljiv intervju napravio Vladimir Stanković iz KOŠ magazina 2017. godine, nakon Kupa Kralja u Vitoriji.

Na kraju Evropskog prvenstva za igrače do 20 godina, 2011. u  Bilbau, u najbolju petorku izabrani su Evan Furnije (Francuska), Alesandro Đentile (Italija), Nikola Mirotić (Španija), Bojan Dubljević (Crna Gora) i Furkan Aldemir (Turska).  Gledao sam to prvenstvo, i poneo sjajne utiske o perspektivi evropske košarke jer su uz pomenuti kvintet na istom šampionatu afirmaciju stekli Nikolo Meli (Italija), Rudi Gober, Leo Vesterman  i Žofri Lovernj (Francuska), Johanes Voitman (Nemačka)… Srbija se nije proslavila, naprotiv, ali dobila je ono za šta mlađe selekcije i treba da služe – dva igrača, Nikolu Kalinića i Nemanju Nedovića, iako je ovaj drugi tada bio povređen.

Najbolji kvintet sa EP 2011: Dubljević, Furkan, Mirotić, Đentile i Furnije

U najboljoj petorci našla su se dva Crnogorca, ali u dresovima dve države. Mirotić je doveden u Real Madrid sa 14 godina, uzeo je špansko državljanstvo i danas je član seniorske selekcije prvaka Evrope. Bojan Dubljević je te godine u Španiji sebi „kupio kartu“ za ovu zemlju, a Basket klub Valensija verovatno nije bila svesna kako je dobar posao napravila dovođenjem mladog Crnogorca.

“Imam sportske gene, mama mi je igrala košarku, takođe i brat koji je bio veći talenat od mene ali su ga povrede sprečile da napravi karijeru,” rekao je Dubljević, otkrivši da mu je košarka bila tek „treći sport“.

“Počeo sam kao fudbaler, tačnije golman u pionirima, čak sam bio i na nekom spisku za reprezentaciju Crne Gore. U školi sam trenirao i džudo, ali pošto sam bio pomalo „buckast“ savetovano mi je da probam sa košarkom ne bih li malo „istegao“ telo. Probao sam, zaljubio se u basket toliko da sam bio u stanju da treniram i po 9 sati dnevno,  i ostao u ovom sportu , posebno kada sam sa 14-15 godina naglo izrastao,” seća se početaka.

Bojan kaže da je od svih trenera ponešto naučio, ali ipak ističe Boška Đokića, našeg stalnog blogera, koji je došao u Nikšić 2007. To potvrđuje i Boško Đokić:

“Po dolasku u Nikšić, Bojana Dubljevića sam sa nepunih 16 godina priključio  prvom timu. Basket je ozbiljno počeo da trenira nekih šest meseci pre toga, posle treninga fudbala, gde je bio – golman. Odmah sam  video njegov smisao za igru, jako duge ruke, čvrstinu u kontaktu i – upornost do bola. Trenirao je satima bez pogovora, na šutu i centarskim kretnjama. Video se talenat, koji krasi samo ljude sa merom, ali tada nisam mogao da znam da će košarkaški doći ovako visoko…

Debitovao je za Ibon u Herceg Novom protiv Primorja. Preskočio je kadetsku selekciju Crne Gore, ali je zaigrao za juniorsku, mladu pa seniorsku reprezentaciju.

Verujem da nisam subjektivan ako kažem da je Bojan Dubljević najbolja „četvorka“ ACB. Sve radi dobro, podjednako je uspešan u šutu, skoku, igri licem i leđima ka košu, može da pogodi trojku, asistira, dobro trči…

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*