Šta to Golden Stejt ima što drugi nemaju?

Preuzeto sa NBASerbia

U najzanimljivijoj seriji prve runde, Golden Stejt Voriorsi odneli su pobedu nad Sakramento Kingsima posle sedam odigranih utakmica.

Bilo je potrebno 17 godina, ali je Sakramento konačno uspeo da se izbori za učešće u završnici lige. Čelnici kluba su uložili poverenje u Dearona Foksa kao predvodnika ekipe, pa su prethodne sezone odlučili da promene tim oko njega i trejduju Badija Hilda i Tajrisa Haliburtona u zamenu sa Domantasa Sabonisa iz Indijane. U međuvremenu su dobili i pojačanje u vidu Kevina Hertera iz Atlante, kao i četvrtog pika sa drafta 2022. godine, Kigana Mareja.

Ova dva pojačanja su se pokazala kao pun pogodak, pa su Kingsi, nakon nešto sporijeg starta, briljirali tokom čitavog regularnog dela. Sezonu su završili kao trećeplasirana ekipa na vrlo izjednačenom Zapadu, a ujedno su poneli i titulu šampiona Pacifičke divizije, prvi put još od 2003. godine.

Uspeh tima se pokazao i kroz rekorde koje su postavili ove godine.  Početkom godine su postavili rekord franšize po broju postignutih trojki na jednom meču (23). Kasnije tokom sezone su se upisali u anale, kada su nakon dva produžetka protiv Los Anđeles Klipersa upisali pobedu ukupnim rezultatom 176-175, što je bilo dovoljno za rekord franšize po broju postignutih poena, ali i za drugo mesto u istoriji lige po broju postignutih poena na jednom meču.

Šuterske sposobnosti Kigana Mareja su odmah došle do izražaja, a to je krunisao titulom najefikasnijeg trojkaša lige u ruki sezoni, svrgnuvši sa trona Donovana Mičela. Duo Marej-Herter će ostati upamćen u redovima Sakramenta kao prvi dvojac koji je postigao 200 ili više trojki u jednoj sezoni.

Kao šlag na tortu za vrlo efikasnu sezonu, Foks je odneo titulu “clutch” igrača godine, prvu ikada dodeljenu u NBA ligi. Kingsi su radili sve kako treba – bili su silno motivisani u regularnom delu, pa se zbog velikih uspeha očekivalo dosta od njih i u samoj završnici.

Drugačiji mentalitet u plej-ofu

Koliko su Kingsi imali dobru godinu, toliko se Golden Stejt mučio da uspostavi svoj prepoznatljiv ritam tokom čitave sezone. Voriorsi su imali mnogo problema što se tiče gostovanja, pa su sezonu završili sa skorom od 11 pobeda i 30 poraza kada su igrali van kuće. Jedini timovi koji su imali gori skor u ovom segmentu igre jesu Hjuston, Detroit i San Antonio.

Aktuelni šampion je regularni deo završio kao šestoplasirana ekipa, ali je borba za direktan plasman u završnicu trajala faktički do poslednje utakmice. Na taj način su veterani i četvorostruki osvajači prstena zakazali okršaj protiv novajlija silno mositivanih da se dokažu da ih ne treba smatrati autsajderima.

Prva utakmica najgledanije serije ove godine je ispunila sva očekivanja po pitanju inteziteta. U prepunoj dvorani u glavnom gradu Kalifornije, obe ekipe su bile izuzetno motivisane da povedu u seriji, pa je utakmica ušla u neizvesnu završnicu. Stef Kari je imao priliku da odvede utakmicu u produžetke, međutim nije bio precizan iza linije 7,25. Najzaslužniji za trijumf domaćina (126-123) bio je Foks sa 38 poena, a pratio ga je saigrač sa koledža, Malik Monk, sa 32 poena.

Druga utakmica je bila sličnog karaktera—igrala se gruba, „rvačka“ košarka iz koje je proisteklo veliki izgubljenih lopti u prvom delu utakmice (9 ukupno u prvoj četvrtini), ali i prelepih poteza sa obe strane. Ipak, ostaće u senci nesportskog poteza i isključenja Drejmonda Grina, koji je odlučio da zgazi Domantasa Sabonisa nakon pada prilikom skoka i pozicioniranja. I sami čelnici lige su izneli svoju zabrinutost ovim potezom, pa je odlučeno da veteran Voriorsa bude van rostera i u utakmici broj 3.

Kingsi su odbranili prednost domaćeg terena (114-106) i tako postala prva ekipa koja je uspela da stekne prednost od 2-0 protiv Voriorsa otkako je Stef Kari potpisao za franšizu. Golden Stejt je svoje komšije iz severne Kalifornije dočekao bez jednog od boljih defanzivaca u ekipi, ali ih to nije sprečilo da prikažu dobru borbu. Kingsi nisu bili na svom nivou, šut za tri poena ih nije išao, što su domaćini iskoristili i smanjili prednost na 2-1 (114-97).

Ostatak serije biće upamćen po nezaboravnim partijama Stefa Karija i Kevona Lunija. Kari je šutirao oko 50% za tri poena u trećoj, odnosno 45% u četvrtoj utakmici. U dramatičnoj završnici četvrtog meča Harison Barns nije uspeo da pogodi trojku, pa se tako Kingsi vraćaju u Sakramento bez postignutog „brejka“ (126-125).

Dearon Foks je doživeo prelom prsta tokom utakmice broj četiri, ali je izjavio da neće presedeti nijednu utakmicu u ovoj seriji. Kao rezultat ove povrede, Foks nije igrao na svom prepoznatljivom nivou, ali je pokušao da pomogne svojoj ekipi koliko je mogao.

Međutim, Kingsi nisu bili spremni za „džokera“ u rukavu kojeg su Voriorsi izvukli. Izuzev Stefa Karija, kao najbolji strelac ekipe se istakao Drejmond Grin sa 21 poenom. Zanimljiv podatak jeste da Grin nije uspeo da postigne više od 20 poena na jednoj utakmici još od 2018. godine. Voriorsi su tako poveli sa 3-2 i nadali se da seriju mogu da završe u utakmici 6 (123-116).

Foks i Monk nisu dozvolili da se najzanimljivija serija prve runde završi bez sedmog, finalnog susreta. Brzim poenima iz tranzicije, čvrstom odbranom i agresivnim napadom, Kingsi vraćaju brejk i šalju seriju nazad u svoju dvoranu, gde se nadaju da mogu da naprave veliko iznenađenje pred jednom od najglasnijih publika lige (118-99).

Ne stajte na žulj Stefu Kariju

Utakmica koja je odlučivala pobednika serije je krenula istim tempom kao i prethodne—brza košarka, poeni iz tranzicije, dobri napadi i odlična odbrana. Kingsi su delovali kao motivisanija ekipa na terenu u prvom delu. Domaćini su na poluvremenu imali prednost od 4 poena, raspoloženiju ekipu i rešenost da svrgnu šampiona lige već u prvoj rundi.

Ipak, veteransko iskustvo Stefa Karija nije dopustilo da se ostvari san mladoj i neiskusnoj ekipi. Praćen Kevonom Lunijem, koji je apsolutno dominirao pod reketom i upisivao skok za skokom, Stef Kari je odlučio da prevagne rezultat u svoju korist.

Inspirisan energijom koju je slala protivnička publika sa tribina, Kariju je proradio „pobednički inat“, pa je tako ubacio istorijskih 50 poena, apsolutno slomio Sakrament koji nije uspeo da isprati njegov tempo i srušio sve nade mlade ekipe za prolazak u drugu rundu (120-100).

Kari je tako završio ovu seriju kao najefikasniji igrač svoje ekipe sa prosekom od 33,7 poena, 4,9 skokova i 4,9 asistencija po meču i ukupno 34 pogođenih trojki. Uz povremenu pomoć Kleja Tompsona i Drejmonda Grina, ostatak ekipe nije ostavio neki preterani trag u ovoj seriji, izuzev Kevona Lunija. Iako nije preterano dominantan igrač po pitanju postizanja poena, Luni je nadigrao Sabonisa pod reketom, često je obezbeđivao svom timu dodatni napad, pa je završio ovu seriju sa neverovatnim prosekom of 15 skokova po meču.

Kingsi spremni za budućnost, Stiv Ker kao tajno oružje

Sakramento je igrao košarku na visokom nivou tokom svih sedam utakmica. Mnogi analitičari ističu da bi Kingsi vrlo lako došli do druge runde da nisu naleteli na Voriorse, ekipu koja dominira ligom u poslednjih 10 godina. Neiskustvo i velika želja za dokazivanjem na kraju nisu bili dovoljni da odvedu ovaj mladi tim u dalju fazu takmičenja.

Ipak, svi navijači Kingsa mogu da budu zadovoljni uspehom svog kluba ove sezone. Konačno su prekinuli loš niz, pružili su žestok otpor jednoj od najboljih ekipa u ligi, i po svemu sudeći, igraće u skoro istom sastavu kao i ove sezone. To bi značilo da možemo da očekujemo Kingse među favoritima za osvajanje prstena.

Niko i dalje nema rešenje za Golden Stejt na Zapadu. Voriorsi nisu izgubili nijednu seriju konferencije pod vođstvom Stiva Kera, što je dovoljno da pokaže koliki je uspeh za Kingse što su bili nadomak prolaska.

Kingsi spremni za budućnost, Stiv Ker kao tajno oružje

Sakramento je igrao košarku na visokom nivou tokom svih sedam utakmica. Mnogi analitičari ističu da bi Kingsi vrlo lako došli do druge runde da nisu naleteli na Voriorse, ekipu koja dominira ligom u poslednjih 10 godina. Neiskustvo i velika želja za dokazivanjem na kraju nisu bili dovoljni da odvedu ovaj mladi tim u dalju fazu takmičenja.

Ipak, svi navijači Kingsa mogu da budu zadovoljni uspehom svog kluba ove sezone. Konačno su prekinuli loš niz, pružili su žestok otpor jednoj od najboljih ekipa u ligi, i po svemu sudeći, igraće u skoro istom sastavu kao i ove sezone. To bi značilo da možemo da očekujemo Kingse među favoritima za osvajanje prstena.

Niko i dalje nema rešenje za Golden Stejt na Zapadu. Voriorsi nisu izgubili nijednu seriju konferencije pod vođstvom Stiva Kera, što je dovoljno da pokaže koliki je uspeh za Kingse što su bili nadomak prolaska.

Šta je zapravo tajna Golden Stejta? Verovatno u tome što se srž ekipe nije menjala godinama—ključni igrači se dobro poznaju, funkcionišu zajedno i očigledno je da se dobro razumeju, pošto su glavne zvezde i dalje u istom klubu nakon deset godina. Drejmond Grin ovog leta postaje slobodan agent, te ostaje da se vidi da li ćemo gledati Voriorse u drugom svetlu naredne godine.

Ko zna šta će se desiti ovog leta, ali ovo je jedna posebna era. Prvim trofejom iz 2015. godine smo uspeli da postignemo nešto što klub nije uspeo u prethodnih 40 godina. Napraviti ovakav tim je veoma teško, bez obzira na to koliko su organizacije jake. Retko kad se stvori ovakva grupa. Bilo je i malo sreće umešano. Morate da iskoristite momentum što više možete, jer će mu jednog trenutka doći kraj”, izjavio je Stiv Ker na konferenciji.

Ništa manji izazov ne čeka aktuelne šampione ni u polufinalu Zapadne konferencije, pošto ih tamo očekuje okršaj sa Los Anđeles Lejkersima. To znači da će se Lebron Džejms i Stef Kari naći lice u lice prvi put pre finala NBA lige. Mnogi prognoziraju žestoku borbu i da nas očekuje barem šest mečeva kvalitetne košarke.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*