Oni su dva poslednja ‘mohikanca’ drafta ’98.

Odlaskom Paula Pierca ‘the Trutha’, knjiga je spala na dva slova. Dirk Nowitzki u 41-toj, i Vince Carter u 42-oj godini, igraju svoje rekordne sezone u najjačoj ligi sveta. Oni su poslednja dva igrača sa čuvenog drafta 1998. godine, igrači koji zaslužuju svaki respekt i koji su u najjačoj ligi sveta ostavili neizbrisiv trag.

Plavi anđeo

Legenda nemačke košarke, i zaštitno lice Dallas Mavericksa, Dirk Nowitziki igra svoju 19 sezonu u najjačoj ligi sveta. I ne deluje da se umorio. Ove sezone su mu proseci nešto niži, očekivano jer u sezonu je ušao povređen i dobija nešto manje minuta – 12.8 poena i 5.9 skokova, uz 36.8 % šuta za tri što je njegovo najjače oružje. Jer, kada imate protiv sebe 2.13 m pokretljivog šutera tu nijedna odbrana ne pomaže. Kao 9-og picka prve runde drafta izabrali su ga Bucski, ali celu svoju NBA karijeru ostao je veran Mavsima. Sa njima je igrao vrlo atraktivnu košarku, bio je šampion i MVP finala (2011), MVP regularnog dela (2007), 13 puta All star, jednom šampion u šutiranju trojki (2006), i tu niz tek počinje, da nabrojimo samo najvažnije titule. Svoj debi, 5 februara 1999, protiv Seattlea ne pamti po dobrom:

„Saigrači me nisu pronalazili na terenu… Šalu na stranu, bilo je to dosta napeto za mene. Igrao sam protiv Detlefa Schremfa koji je bio zvezda u Sonicsima, i brojni nemački mediji su se interesovali za to“, rekao je u polušali igrač koji je u 19 sezona za Mavse postizao 21.8 poena, 7.8 skokova, i 2.5 asistencija.

Svoju najbolju individualnu sezonu igra 2006-2007 kada je izabran za najkorisnijeg igrača, sa prosecima od 24.6 poena, 8.9 skokova i 3.4 asistencije, uz 50.2 % šuta iz igre. Dallas je završio na prvom mestu Zapada, sa 67 pobeda, ali su u play offu izbačeni u prvom krugu od Golden State Warriorsa. Četiri godine kasnije Mavsi se penju na sam vrh.

Dirk igra svoju rekordnu 21. sezonu, i po tome je rekorder NBA, kao najverniji igrač koji je najduže vremena proveo u jednom klubu. Ove sezone je preselio na klupu. Što zbog povrede, što zbog novog Dallasovog zlata – Luke Dončića!

Nowitzki zbog njega seli na klupu

‘Air Canada’

Air Canada, Half man, Half amazing, samo su neki od nadimaka korišteni za verovatno najboljeg dunkera svih vremena. Proveo 3 godine na North Carolini kod Coacha Smitha te sakupio 2 Final Foura, nažalost bez naslova. Odlučio se na draft nakon 3. godine studiranja i izabiru ga Golden State Warriorsi. Odmah nakon drafta menjan je za svojeg bliskog prijatelja Antawna Jamisona u Toronto Raptorse. Tamo se priključio svom rođaku T-Macu. Igrali su zajedno samo nekoliko sezonu, no Carter se isprofilirao u najboljeg igrača ekipe. Karakterizirala su ga sjajna zakucavanja, izvodio je neke stvari dotada neviđene, no bio je zapravo mnogo više od „običnog“ dunker. Odveo je svoje Raptorse skoro svake godine u playoff no tamo nikako dalje od drugog kruga. Sa lakoćom je uzeo Slam Dunk Contest 2000. godine i tamo je napravio stvarno neviđen show. Veliki gest je napravio i za Michaela Jordana. Carter je većinu sezone bio povređen, no zahvaljujući popularnosti izabran je za startno mesto u Allstar petorci. Kako je Jordanu to bio zadnji Allstar Carter mu je ustupio mesto u petorci.

Nezadovoljan potezima uprave 2004. godine menjan je u Netse i tamo se spojio sa dvojicom sjajnih igrača Kiddom i Jeffersonom. Nažalost ni tu nije osetio slast finala konferencije. I dalje ne uspeva proći drugi krug playoffa, usprkos Carterovim vrlo dobrim igrama. Nakon odlaska Kidda imenovan je kapitenom ekipe no ni on se posle toga nije dugo zadržao u Netsima. Iduća stanica su bili Orlando Magic. Tamo je također bio kratkog vijeka, pa je iste sezone tradea u Sunse. Tamo je prešao granicu od 20000 poena i postao je tek 37. igrač kojemu je to uspelo.

Nakon avanture u Sunsima, odlučili su da mu neće produžiti ugovor, te je kao free agent potpisao za Mavse i ponovno se spojio sa Jasonom Kiddom. Kako su godine odmicale Carter se pretvorio u vrlo pouzdanog šutera, te je oborio dosta rekorda dok je bio u Mavsima. 11 igrač koji je postigao barem 1600 trojki, prešao je Stojaković i Rasharda Lewisa po broju ubačenih trojki, te Drexlera i Dantleya po broju ubačenih koševa. NI tu nije pronašao sreću u playoffu. Pogodio je odlučujuću trojku protiv Spursa i Mavsi su poveli 2-1. Nažalost izgubili su tu seriju 4-3.

Prošlo sezonu igrao je solidno u Memphis Grizzliesima. Svako malo nas iznenadi nekim zakucavanjem ili atraktivnom akijcom, što znači da u njemu još uvek ima snage. Završio je sa prosecima od 8,2 poena, 3,2 skoka i 1,8 asista i dosta je bitan član rotacije u ovom klubu.

Prošloga leta potpisali su ga Kingsi, gde je bio saigrač i mentor našem Bogdanu Bogdanoviću, a od ove sezone igra za Hawkse gde je postavio novi rekord – 25.000 poena, i time je postao tek 22. igrač u istoriji kojem je to pošlo za rukom:

7 Trackbacks / Pingbacks

  1. Dirk se vraća i naredne sezone - Ostatak Sveta
  2. Bogijeva dominacija, i susret dve legende - Ostatak Sveta
  3. "Još uvijek nisam gotov" - Ostatak Sveta
  4. Leto kada je zabijao Novicki - Ostatak Sveta
  5. Prijatelji, to bi bilo to! - Ostatak Sveta
  6. Carter se upisao u istoriju NBA! - Ostatak Sveta
  7. Rekorder, poslednji Mohikanac i najbolji dunker u istoriji NBA - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*