Rekorder, poslednji Mohikanac i najbolji dunker u istoriji NBA

screenshot / Youtube

Legendu NBA, Vince Cartera, gledali smo rekordnu 22. sezonu, na NBA parketima. Ovaj 42-godišnjak je tako na večnoj listi pretakao Roberta Parisha, Kevina Willisa, Kevina Garnetta i Dirka Nowitzkog, koji su u najjačoj ligi sveta igrali po 21 sezonu. U regularnom delu NBA, tokom 22 sezone, Carter je odigrao 1.541 meč, sa prosecima od preko 16 poena, 4 skoka, i 3 asistencije: Ako tome dodamo i 88 utakmica u play offu, stižemo i da neverovatne cifre od 1.629 utakmica u profesionalnoj NBA karijeri. Carter je, pored rekorda, za odigravanje još jedne sezone u Hawksima imao i čisto sportske motive. Nije se želeo pridružiti contenderu samo radi prstena, već je želeo ozbiljnu ulogu u ekipi. Iako već u 42. godini, Carter je u neviđenoj fizičkoj spremi i sigurno može dati 10- ak dobrih minuta po večeri, što je i nekoliko puta demonstrirao u dresu Atlante. Hawksi loše guraju, usprkos Trae Youngu, ali mora se uzeti u obzir količina povreda koja ih je snašla. Carter je bio primoran čak i dosta igrati, pa je u toku njegove poslednje sezone igrao gotovo 15 minuta u proseku, a neretko se desilo da je odigrao i preko 20 na utakmici. Upravo je mladi Young asistirao Carteru za njegov poslednji pogodak u karijeri, trojku koju je postigao 11 marta 2020, u porazu protiv Knicksa: https://www.youtube.com/watch?v=4YIJQsoJy6k

Najava rekorda

Vince Carter je u protekloj regularnoj NBA sezoni zajedno sa Dirkom Nowitzkim stigao do svoje 21. profesionalne sezone. Izjednačili su se sa Robertom Parishem, Kevinom Willisom i Kevinom Garnettom kao jedini igrači koji su proveli 21 sezonu u Ligi. Jedna legenda je rekla zbogom košarci, no Vince želi rekord. -“Što se mene tiče, mislim da mogu izgurati još jednu sezonu. Hajde da vidimo što će biti.”- izjavio je Carter. Tako će se Air Canada vratiti i iduće sezone, te će tako postati rekorder NBA Lige.


KARIJERA

Vince Carter je u NBA od 1998. godine. Tada su ga kao 5. picka birali Raptorsi. Nakon tig tima igrao je za Netse, Magic, Sunse, Grizzliese, Kingse i Hawkse. U protekloj sezoni je za Atlantu beležio 5 poena i 2,1 skokova. U karijeri je postigao preko 25.728 poena i zauzima 20. mesto na listi strelaca u istoriji lige. Beležio je preko 16 poena i 4 skoka u proseku tokom svoje karijere. Sa reprezentacijom SAD osvojio je olimpijsko zlato u Sidneju 2000. godine, a osam puta je bio učesnik Ol-star utakmice.


Maratonska utakmica

Iako je već debelo zagazio preko 40. godine, Carter je u sjajnoj formi. U protekloj sezoni je u maratonskoj utakmici protiv Bullsa na parketu proveo čak 45 minuta. U njegovim godinama je to pravo postignuće. Bio je rame uz rame sa svojim mladim suigračima iz Hawksa, a John Collins nije mogao vjerovati kako Carter još uvijek ima snage.

Smatran je možda i za najboljeg dunkera u povijesti Lige, no dugovječnost duguje iscrpnim treninzima, te promjenom načina igre. U početku karijere je stalno igrao “iznad obruča”. Zakucavao je i zaletao se na velike centre, no kako su godine odmicale Carter je postajao sve bolji i bolji šuter. Polako ali sigurno je preselio igru na perimetar, te je tako zapravo i spasio svoju karijeru.

 

Air Canada’: Karijera

Air Canada, Half man, Half amazing, samo su neki od nadimaka korišteni za verovatno najboljeg dunkera svih vremena. Proveo 3 godine na North Carolini kod Coacha Smitha te sakupio 2 Final Foura, nažalost bez naslova. Odlučio se na draft nakon 3. godine studiranja i izabiru ga Golden State Warriorsi. Bilo je to 1998. godine, a na istom draftu birani su Dirk Nowitzki i Paul Pierce, dva igrača koja su do nedavno delila NBA parkete sa Carterom.

Odmah nakon drafta menjan je za svojeg bliskog prijatelja Antawna Jamisona u Toronto Raptorse. Tamo se priključio svom rođaku T-Macu. Igrali su zajedno samo nekoliko sezonu, no Carter se isprofilirao u najboljeg igrača ekipe. Karakterizirala su ga sjajna zakucavanja, izvodio je neke stvari dotada neviđene, no bio je zapravo mnogo više od „običnog“ dunker. Odveo je svoje Raptorse skoro svake godine u playoff no tamo nikako dalje od drugog kruga. Sa lakoćom je uzeo Slam Dunk Contest 2000. godine i tamo je napravio stvarno neviđen show. Veliki gest je napravio i za Michaela Jordana. Carter je većinu sezone bio povređen, no zahvaljujući popularnosti izabran je za startno mesto u Allstar petorci. Kako je Jordanu to bio zadnji Allstar Carter mu je ustupio mesto u petorci.


KAKO JE SHAQ ZAMALO UBIO CARTERA

Bio je to 21 novembar, 1999, kada su Raptorsi čija je zvezda bio Vince Carter gostovali u Los Angelesu, kod Lakersa. Tokom treće četvrtine, Shaque O’Neal je brutalno zaustavio jedan Carterov pohod na koš i bukvalno ga zakucao za zemlju, nakon čega je Vince nastavio da leži na zemlji. “OMG, he’ll never play again”, čulo se u publici. No, srećom, Carter se oporavio nakon nekoliko sekundi, i nastavio je da igra.


Nezadovoljan potezima uprave 2004. godine menjan je u Netse i tamo se spojio sa dvojicom sjajnih igrača Kiddom i Jeffersonom. Nažalost ni tu nije osetio slast finala konferencije. I dalje ne uspeva proći drugi krug playoffa, usprkos Carterovim vrlo dobrim igrama. Nakon odlaska Kidda imenovan je kapitenom ekipe no ni on se posle toga nije dugo zadržao u Netsima. Iduća stanica su bili Orlando Magic. Tamo je također bio kratkog vijeka, pa je iste sezone tradea u Sunse. Tamo je prešao granicu od 20000 poena i postao je tek 37. igrač kojemu je to uspelo. Nakon avanture u Sunsima, odlučili su da mu neće produžiti ugovor, te je kao free agent potpisao za Mavse i ponovno se spojio sa Jasonom Kiddom. Kako su godine odmicale Carter se pretvorio u vrlo pouzdanog šutera, te je oborio dosta rekorda dok je bio u Mavsima. 11 igrač koji je postigao barem 1600 trojki, prešao je Stojaković i Rasharda Lewisa po broju ubačenih trojki, te Drexlera i Dantleya po broju ubačenih koševa. NI tu nije pronašao sreću u playoffu. Pogodio je odlučujuću trojku protiv Spursa i Mavsi su poveli 2-1. Nažalost izgubili su tu seriju 4-3.

Nakon toga odigrao je solidno u Memphis Grizzliesima. Svako malo nas iznenadi nekim zakucavanjem ili atraktivnom akijcom, što znači da u njemu još uvek ima snage. Završio je sa prosecima od 8,2 poena, 3,2 skoka i 1,8 asista i dosta je bitan član rotacije u ovom klubu.

Leta 2017 potpisali su ga Kingsi, gde je bio saigrač i mentor našem Bogdanu Bogdanoviću, a poslednje dve sezone igra za Hawkse gde je postavio novi rekord – 25.000 poena, i time je postao tek 22. igrač u istoriji kojem je to pošlo za rukom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*