Heroj i bez medija i društvenih mreža

Screenshot/Netflix/Lastdance

Mnogi ne bi vjerovali ali ponekad dobra djela ne moraju biti popraćena velikom medijskom pompom. U jeku pokreta #blacklivesmatter možemo vidjeti gomilu postova na društvenim mrežama s tom tematikom. Ipak, može se djelovati i izvan okvira medija i društenih mreža. Najbolji primjer za to je Michael Jordan.

Najveći, Njegovo Visočanstvo Zrak i njegov Jordan brand obvezali su se u narednih 10 godina donirati 100 miliona $ organizacijama koje promiču rasnu jednakost, socijalnu pravdu i veći pristup obrazovanju. Istina za ovu posljednju donaciju smo saznali preko društvenih medija. Na Twitter nalogu Jordan branda izašla je službena izjava u kojoj su objavili donaciju.

“I republikanci kupuju patike”

Last Dance nas je dobrano uveselio u doba bez ikakvog sporta. Probio je sve rekorde gledanosti… Dokumentarac me nije oduševio, no daleko od toga da je loš. Ne može se pohvaliti s nekakvim originalnim pričama iz Jordanove karijere, također Jordan je prikazivan kroz cijeli dokumentara samo u dobrom svjetlu. Ipak, pronašlo se nekoliko stvari za koje je bio kritiziran. Do 1990. godine Jordan se već etablirao kao najbolji igrač Lige. Iste te godine u njegovoj rodnoj North Carolini održavali su se izbori za senat. Demokrate je predstavljao crni kandidat Harvey Grant, dok su republikanci kandidirali Jesse Helmsa.

Jesse Helms je bio poznat po rasističkim izjavama prema crncima, između ostalog Zakon o građanskim pravima donesen 1964. godine je nazvao ako “najopasniji zakon ikad donesen u Kongresu”. Inače to je zakon koji odbacuje diskriminaciju na temelju rase, boje, spola ili nacionalnog podrijetla. Harvey je bio potpuna suprotnost. Jordan je odbio javno podržati Granta i javno je izjavio kako se ne želi mješati u politku. Isplivala je njegova izjava “I republikanci kupuju patike”. Proglasili su ga kapitalistom i čovjekom koji gleda samo svoju guzicu.

Jordan se potpuno opravdano htio odvojiti od bilo kakvih političkih ličnosti, a kroz sve ove godine pokazao je i kako se i bez toga može djelovati i stvarno pomoći ljudima u potrebi. Tijekom svih ovih godina Jordan je donirao redom:

  • 2001. godine nakon 11.9. donirao je cjelogodišnju plaću u Wizardsima žrtvama terorističkog napada
  • 2006. godine donirao je 7 miliona $ žrtvama uragana Katrina
  • 2015. godine donirao je 8,9 miliona $ Juvenile Diabetes Research Fund, The Ounce of Prevention Fund, and After School Matters.
  • 2016. godine donirao je 2 miliona $ kako bi pomogao i istrazi pucnjava koje su povezane s policijom
  • 2018. godine donirao je 2 miliona $ žrtvama uragana Florence

Samo neke od organizacija kojima je Jordan pomogao kroz godine: Boys and Girls Club of America, Special Olympics, UNCF/College Fund,Buoniconti Fund to Cure Paralysis, Cats Care, CharitaBulls, James R Jordan Foundation, Jackie Robinson Foundation, Kids Wish Network, LIVESTRONG, Make a Wish Foundation, Nevada Cancer Institute, Opportunity Village, St. Jude Children’s Research Hospital, The Miami Organization, American Motorcyclists Association Habitat for Humanity, Michael and Juanita Jordan Scholarship, Novant Health Michael Jordan Family Clinics, Hoops for Homes, Institute for Community-Police Relations, NAACP Legal Defense Fund

Jordan može biti optužen da je kockar, apolitičan, kapitalista…Sve to stoji, no mora se priznati da Jordan bez kamera, medijske pompe, društvenih mreža, već 30 godina djeluje i pravi razliku.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*