Atlantic divizija: Knicksi i Netsi bogatuni, šampioni u minusu

Izvor: Dvokorak

Atlantic divizija


BOSTON CELTICS

Igrači pod ugovorom: Gordon Hayward (32,7 milijuna), Marcus Smart (12 milijuna), Jayson Tatum (7,8 milijuna), Jaylen Brown (6,5 milijuna), Guerschon Yabusele (3,1 milijuna), Robert Williams (1,9 milijuna)

Slobodni igrači: Kyrie Irving, Al Horford, Marcus Morris, Terry Rozier (RFA), Semi Ojeleye (TO, 1,6 milijuna), Daniel Thies, Brad Wanamaker, Greg Monroe

Trade: Aron Baynes (Phoenix)

Draft 2019: Romeo Langford (14), Grant Williams (22), Carsen Edwards (33), Tremont Waters (51)

Budući pickovi (in)*: 1. runda 2020. od Memphisa (zaštićen 1-6)

Budući pickovi (out)*: –

Cap space: 32.298.883 dolara

Presuda: Boston u sljedeću sezonu neće ući u statusu contendera nego u svojevrsnom rebuildingu. Danny Ainge je godinama gomilao pickove i resurse, doveo je Irvinga i Haywarda, prije toga i Horforda, ali nije uspio napraviti momčad koja bi barem otišla na vrh Istoka, ako ne i cijele lige. Sada će Celticsi najvjerojatnije ostati bez Irvinga i Horforda, koji nije pristao na popust, a Davis je otišao u Lakerse. Ainge i dalje ima dobru momčad, a ovog ljeta tražimo odgovor na dva pitanja – što će se dogoditi s Rozierom, odnosno hoće li Boston uspjeti (i željeti) zadržati svojeg playmakera te hoće li Celticsi s prostorom na salary capu ići po jednu veliku zvijezdu ili će dovesti nekoliko korisnih igrača. Ainge je poslao Baynesa u Phoenix kako bi oslobodio dodatan prostor što bi značilo da se nešto kuha, a ne znam koliko bi se u njihovu igru uklopio Vučević koji se posljednjih dana spominje oko Bostona. Ainge je izgubio korak-dva u igri GM prijestolja, ali ne sumnjamo da će majstor opet nešto složiti. Ima dobru i zanimljivu mladu jezgru momčadi, a sljedeća sezona će očigledno biti prilika da vidimo koliko oni mogu. Od igrača kojima je istekao ugovor dobro bi bilo vratiti Morrisa pod uvjetom da ne bude tražio baš preveliki ugovor. No, s obzirom na njegove igre, sigurno će biti zainteresiranih klubova – svima trebaju stretch četvorke…

* napomena: Kod budućih pickova uzimali smo u obzir samo pickove prve runde drafta, previše bi zakomplicirali kada bi upisali i drugu rundu.

 

BROOKLYN NETS

Igrači pod ugovorom: Spencer Dinwiddie (10,6 milijuna), Joe Harris (7,6 milijuna), Taurean Prince (3,5 milijuna), Caris LeVert (2,6 milijuna), Jarrett Allen (2,3 milijuna), Džanan Musa (1,9 milijuna), Rodions Kurucs (1,7 milijuna)

Slobodni igrači: D’Angelo Russell (RFA), DeMarre Carroll, Jared Dudley, Ed Davis, Shabazz Napier (TO, 1,8 milijuna), Treveon Graham (TO, 1,6 milijuna)

Trade: Allen Crabbe (Atlanta, za Princea)

Draft 2019.: Nicolas Claxton (31), Jaylen Hands (56)

Budući pickovi (in)*: prva runda 2020. od Philadelphije (zaštićen 1-14)

Budući pickovi (out)*: –

Cap space: 66.975.950 dolara

Presuda: Sean Marks je proteklih godina napravio odličan posao u Brooklynu, a sada se nalazi u velikom iskušenju. Novozelanđanin je uspio ispraviti sve ono što je njegov prethodnik, legendarni Billy King, uspio upropastiti – stvorio je odličnu momčad praktično iz ničega, a s njom je trener Kenny Atkinson ušao u playoff gdje je pružio dobre igre. Sada je Brooklyn došao do mogućnosti naplate rada posljednjih godina i Marks treba povući prave poteze. Netsi su momčad s jednim od najvećim prostorom ovog ljeta i figurirali su kao potencijalni novi klub Kevina Duranta i Kyriea Irvinga, ali Durantova ozljeda im je sigurno malo poremetila planove. Sada je pitanje trebaju li ići na Irvinga ili ponuditi novi ugovor/izjednačiti ponude koje će Russell imati. D’Angelo je odlično igrao prošle sezone, ali je li on igrač koji Brooklynu donosi dodatni skok? Je li to uopće i Irving? Je li uopće to važno s obzirom da Brooklynu, koji je na ogromnom tržištu, treba lice franšize? Marks je napravio dobar potez kada je Crabbea poslao u Atlantu kako bi se oslobodio njegovog ugovora, a dobio je i solidnog igrača u liku Princea. Brooklyn nema ni pickova prve runde pa se njihovi cap holdovi ne prikazuju u knjigama i stvarno je sve otvoreno. Lanjska momčad je bila zanimljiva, ali nije toliko kvalitetna da bi obećavala napad na vrh Istoka. Marks je do sada radio dobre poteze, a čini nam se da ima tri opcije – zadržati status quo, odnosno ovu momčad, odnosno vratiti Russella, pa i Carrola, Dudleyja i Davisa (zadnju trojicu na jednogodišnjem ugovoru); dovesti Kyriea, odreći se Russella i vratiti ovu trojicu na jednogodišnje ugovore pa dogodine vidjeti što će biti s Durantom (ako on odluči uzeti opciju za sljedeću sezonu): dovesti Kyriea i Duranta odmah, bez obzira na ozljedu.

* napomena: Kod budućih pickova uzimali smo u obzir samo pickove prve runde drafta, previše bi zakomplicirali kada bi upisali i drugu rundu.

 

NEW YORK KNICKS

Igrači pod ugovorom: Lance Thomas (7,5 milijuna – garantiran 1 milijun), Frank Ntilikina (4,8 milijuna), Dennis Smith Jr. (4,4 milijuna), Kevin Knox (4,3 milijuna), Allonzo Trier (3,5 milijuna), John Jenkins (2 milijuna), Mitchell Robinson (1,5 milijuna), Billy Garrett (1,4 milijuna)

Slobodni igrači: DeAndre Jordan, Mario Hezonja, Emmanuel Mudiay (RFA), Noah Vonleh, Luke Kornet, Henry Ellenson (TO, 1,6 milijuna), Damyean Dotson (TO, 1,6 milijuna)

Draft 2019: RJ Barrett (3), Ignaz Brazdeikis (47)

Budući pickovi (in)*: prva runda 2021. od Dallasa, prva runda 2023. od Dallasa (zaštićen 1-10)

Budući pickovi (out)*: –

Cap space: 59.881.182 dolara

Presuda: Knicksi će opet vjerojatno ispasti NBA tragičari. Cijelu prošlu sezonu proveli su u ‘second draft’ modu, davajući priliku mladim, ali još uvijek nedokazanim igračima, a sve kako bi bili veliki igrači na ovogodišnjem tržištu. Nadali su se Durantu i(li) Irvingu, ali nakon što se KD ozlijedio, više se ne spominje njegov dolazak u New York. Knicksi su mu vjerojatno spremni dati maksimalni ugovor i bez obzira na činjenicu da neće igrati cijelu sljedeću sezonu, ali dojam je kako od njegovog dolaska neće biti ništa, a i Irving se sve manje manje spominje u njihovom kontekstu. Usput su Knicksi ostali i bez Porzingisa, a sada ostaje za vidjeti što će s ovim silnim novcem kojeg imaju za slaganje momčadi za sljedeću sezonu. Hoće li preplatiti neke osrednje igrače i dugoročno ih potpisati ili će se nakrcati jednogodišnjim ugovorom i opet sljedećeg ljeta tražiti sreću ili će nekim čudom ipak doći do Irvinga, pa i Duranta? Na svijetu osim mijene, stalna samo jest činjenica da se o Knicksima ništa ne zna i ne može znati. Nije lako biti njihov navijač. Zna to naš Sanjin.

* napomena: Kod budućih pickova uzimali smo u obzir samo pickove prve runde drafta, previše bi zakomplicirali kada bi upisali i drugu rundu.

 

PHILADELPHIA 76ERS

Igrači pod ugovorom: Joel Embiid (27,5 milijuna), Ben Simmons (8,1 milijun), Zhaire Smith (3 milijuna), Jonah Bolden (1,7 milijuna)

Slobodni igrači: Jimmy Butler, Tobias Harris, JJ Redick, Boban Marjanović, Mike Scott, Justin Patton, Amir Johnson, Furkan Korkmaz, James Ennis, TJ McConnell, Malachi Richardson, Corey Brewer, Greg Monroe

Draft 2019: Matisse Thybulle (20), Marial Shayok (54)

Budući pickovi (in)* : 1. runda 2020. od Oklahome

Budući pickovi (out)*: 1. runda 2020. Clippersima

Cap space: 58.868.246 dolara

Presuda: Proces je završio, ali to ne znači da su Sixersi potpuno posloženi. Dapače, od silnih resursa na rosteru su ostali Embiid i Simmons, sjajan centar upitnog zdravlja i playmaker koji izgleda nikada neće naučiti šutirati pa će u najboljem slučaju postati Rondo 2.0. Što i nije toliko loše, ali nije ono što su Sixersi željeli. Osim njih, na rosteru su još dva igrača + dva rookieja od kojih će jedan teško zaigrati sljedeće sezone. No, to ne izgleda baš toliko loše koliko bi se moglo zaključiti. Samo jedan potez, a to je ostanak Butlera, drastično mijenja cijelu situaciju. Butler i Embiid su se u drugom dijeli sezone i doigravanju pokazali kao dobar tandem, a s njima dvojicom i Simmons dobiva svoju ulogu. E sad, hoće li Butler ostati? Phila će ga sigurno pokušati zadržati kao apsolutni priorotet, a na ruku im može ići činjenica da navijači Sixersa vole alfa mužjake što je Butler do sada sigurno osjetio, ali i to da je on ipak pod povećalo nakon što je ostavio nerazjašnjene račune i u Bullsima i u Wolvesima. Koliko je to njemu važno ostaje za vidjeti, ali nekako mislim da bi mogao ostati u Philadelphiji. Ako se to dogodi, onda Elton Brand za zadatak ima nagovoriti Redicka da prihvati nešto manji ugovor s obzirom da je zadnje dvije sezone dobio ‘mašala’ ugovore. Harris je, nadam se, van svih razgovora jer im on ne treba s ili bez Butlera, ali nekako mislim da bi mu Brand mogao iskrcati lovu ako Butler ne ostane. Umjesto toga, bolje bi mu bilo dovesti nešto jeftinije igrače zadatka Embiidu i Simmonsu jer i s njima dvojicom + Redick i još par igrač Phila ima momčad za playoff. S Butlerom na dugogodišnjem ugovoru Proces bi mogao biti označen uspješnim. Iako sam siguran da bi Sam Hinkie do bolje okončao.

* napomena: Kod budućih pickova uzimali smo u obzir samo pickove prve runde drafta, previše bi zakomplicirali kada bi upisali i drugu rundu.

 

TORONTO RAPTORS

Igrači pod ugovorom: Kyle Lowry (33,2 milijuna), Serge Ibaka (23,2 milijuna), Norman Powell (10,1 milijun), Fred VanVleet (9,4 milijuna), Pascal Siakam (2,3 milijuna), OG Anunoby (2,2 milijuna), Chris Boucher (1,5 milijuna), Malcolm Miller (1,5 milijuna)

Slobodni igrači: Kawhi Leonard, Marc Gasol (PO, 25,6 milijuna), Danny Green, Lorenzo Brown, Patrick McCaw, Jeremy Lin, Jodie Meeks, Eric Moreland

Draft 2019: Dewan Hernandez (59)

Budući pickovi (in)*: –

Budući pickovi (out)*: –

Cap space: -5.937.915 dolara

Presuda: Masai Ujiri ovog ljeta ima samo jedan zadatak – nagovoriti Kawhija da ostane u Kanadi kojoj je donio prvi NBA naslov. Hoće li u tome uspjeti, ostaje za vidjeti, ali s obzirom da je Leonardu prilikom traženja tradea iz Spursa glavna poželjna destinacija bio Los Angeles, dojam je da je Kawhiju bolje ostati u Torontu nego otići u Clipperse i biti u sjeni novog LeBronovog supertima. O priključivanju Lakersima valjda nitko zdravog razuma ne razmišlja i jasno je da je Toronto ipak glavni favorit za njegov ostanak. No, s obzirom da nitko zdravog razuma ne bi napustio San Antonio, onda ćemo ipak pričekati da vidimo što će Leonard odlučiti. Ako ostane, onda je to sjajna vijest za Toronto koji praktično može vratiti cijelu šampionsku momčad i to bez obzira što bi Raptorsi za taj užitak platili ogroman porez na luksuz jer bi im na plaće, s Gasolom i Leonardom, otišlo gotovo 145 milijuna dolara. No, sljedećeg ljeta ostaju bez oko 82 milijuna dolara koliko kombinirano imaju Lowry, Ibaka i Gasol. Što si time može napraviti jedan spretan lik poput Ujirija teško je i zamisliti. Ako, pak, Kawhi otiđe, ni to nije kraj svijeta – naslov je tu, a s ili bez mlađeg Gasola Toronto ima solidnu momčad za sljedeću sezonu i opet zanimljivu situaciju sljedećeg ljeta. A ako se Siakamu sljedeće sezone kao važnom igraču priključi i Anunoy, eto sreće pregoleme. Ujiri je pobjednik, to je jasno, što god da napravio.

* napomena: Kod budućih pickova uzimali smo u obzir samo pickove prve runde drafta, previše bi zakomplicirali kada bi upisali i drugu rundu.

1 Trackback / Pingback

  1. Free agency: Tačno u ponoć kreće ludnica! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*