Najava playoffa: Lebron vs Pacers, part 2!

Foto: David Richard-USA TODAY Sports

Cavsi su ispustili prvo mesto u zadnjim utakmicama, a svojim predstavama u zadnjih mesec dana su postavili mnoga pitanja. Što se dešava s njima? Mogu li uopšte obraniti naslov Istoka? Kada će se napokon probuditi? Verujem da ćemo odgovor na sva pitanja dobiti u ovoj seriji protiv Pacersa. Sećamo se kako je Lebron još u dresu Miamia vodio ratove s igračima Pacersa, pogotovo Lanceom koji se vratio u momčad tik pred playoff. Cavsi moraju pod hitno delovati, jer Pacersi su u izvrsnoj formi, pogotovo George i sigurno će biti težak protivnik.

Učinak sezone

Cavsi su odlično ušli u sezonu. U prvih mesec dana imali su samo 5 poraza, a uz to su jako dobro izgledali na terenu. Prvi veći test im je bila repriza prošlogodišnjeg finala sa Warriorsima koju su uspešno apsolvirali. Tu utakmicu je izvukao Irving majstorijama na kraju utakmice kada je praktički sam dobio Warriorse. Tu su se videli i prvi problemi Cavsa. GSW je bez problema kontrolirao većinu utakmice, a samo zahvaljujući Lebronu u trećoj i Irvingu zadnjoj četvrtini Cavsi su se izvukli. Već iduću utakmicu protiv istog protivnika su teško nastradali, a očajna forma kreće posle Allstara. Jedna su od najgorih ekipa lige u tom periodu, izgubili su prvo mesto Istoka, a pogotovo loše su izgledali u obrani. Obavili su i trade za Korvera za koji su mnogi smatrali da je klasična krađa. No zapravo nije bilo tako. Mislilo se kako su dobili još jedno ubojito oružje izvana, no Korver je tek nakon mesec dana namestio šuterske sprave, a dotada je bio igrač manje, pogotovo u obrani. Istina igrali su polovicu sezone bez J.R. Smitha, a Love je propustio 20- ak utakmica. Bez Lebrona je puštalo na sve strane, što je rezultiralo i njegovom najvećom minutažom od povratka u Cavse, a ove sezone je imao najbolje proseke asista i skokova u karijeri. Ulaze u playoff sa očajnom formom i 2 šoka koja su im priuštili Hawksi. Prvo su ih dobili sa 3. ekipom, da bi onda stigli čak 26 razlike u zadnjem delu i uzeli utakmicu u produžetku.

Pacersi su imali dosta turbulentnu sezonu. Punu uspona i padova, a probudili su se u zadnji čas. Povratak Lancea ih je trgnuo, a isto tako George je izjavama izgleda probudio ekipu. Rekao je kako mu se ne sviđa što se ne bore, a on je prvi potegnuo i odigrao stvarno odličan kraj sezone. Ulaze u playoff sa serijom od 5 pobeda, što ipak treba uzeti s rezervom, većinom su to bile ekipe kojima je sudbina odlučena, no odlična forma cele ekipe nije upitna. Najduži niz pobeda su ostvarili u januaru kada su uzeli 7 utakmica zaredom, da bi odmah nakon te serije usledila i najgora u sezone, a to je 7 izgubljenih utakmica. Što se tiče obrane i napad u obe statistike su u sredini lige. Odličnom akvizicijom se pokazao Teague koji je imao odličnu sezonu, fino je vodio ekipu, ostvario je čak i carerr high u asistima. Paul George je neprikosnoveni vođa ekipe, najbolji je strelaca i obrambeni igrač. Elills je pokazao da još nije otpisani igrač, te je solidno igrao, a čak je i Big Al u svojim šihtama igrao solidnu košarku. Turner je isto tako napredovao, a dolaskom Lancea su napokon dobili još nekoga osim Milesa da ubace s klupe. Jedva čekamo još jedan duela Lancea i Lebron.

Prediction: Cavs in 5

Usprkos lošoj formi i svim nedaćama koje su snašle Cavse u ovih zadnjih mesec i kusur dana mislim da Pacersi jednostavno nemaju dovoljan kvalitet da zaprete prvacima. George je tu kao zapravo jedina legitimna pretnja, no ako bace Lebrona na njega, u što verujem da hoće, to bi trebalo biti anulirano. Jednostavno nisam uveren da Pacersi mogu ozbiljnije zapretiti. Kratka klupa je još jedan problem, iako je Big Al imao solidnih minuta, ovde je praktički beskoristan jer ne može ispratiti niti jednog centra Cavsa, dok u ovim godinama ne može doneti toliko prevagu u napadu. Miles i Lance su zapravo jedini pravi izbori s klupe, a to nije dovoljno za Cavse. Imaju dvojicu Williamsa, obojica imaju iskustva i mogu pružiti dobre igre, tu je Frye i Korver koji mogu izrešetati bilo koga. Siguran sam da će Pacersi uzeti barem jednu utakmicu, no nešto više čisto sumnjam. Mislim da Lebron ipak neće dopustiti da se ova serija previše oduži.

Key players:

Cavaliers- Lebron James

Koga drugoga da stavimo ovde nego Kinga Jamesa. U svakom drugom kontekstu bi bio gotovo siguran kandidat za MVP, no pored Hardena i Westa tek je treći u priči a imao je izvrsnu sezonu. Cavsi bez njega izgledaju potpuno izgubljeno, trenutno je najpametniji igrač s loptom na svetu. Odličan u obrani, čuva sve od 1-5, a u napadu verovatno još i bolji. Ostvario carrer high u skokovima i asistima, a zabija čak 26,4 poena što je najviše otkada se vratio u Cavse. Lebron još uvek ne staje i želi obraniti naslov, no kako Cavsi izgledaju u zadnje vreme mislimo da je to nemoguće. No nikada ne podcenjuj srce šampiona!

Pacers – Paul George

Vođa Pacersa koji se nakon strašne povrede potpuno vratio u formu. Imao čak 20 utakmica sa 30+ poena, a pogotovo je bio dobar u zadnje vreme kada je bilo najpotrebnije. U zadnje 2 nedelje je eksplodirao i lansirao Pacerse u playoff. Iako je kritizirao saigrače oko borbenosti, pokazao je karakter i bio najbolji i najborbeniji igrač na terenu posle toga i poveo ekipu primerom. Cavsi će imati dosta problema s njima, a to je pokazao i kada je odigrao najbolju utakmicu sezone protiv njih. Umalo triple double, te je ubilježio i 43 poena uz to. Nažalost utakmicu su izgubili, no Paul je pružio dostojan otpor.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*