Njima neće biti lako u novoj sezoni

Stranica Fadeway Wolrd sastavila je listu trenera u NBA na osnovu njihovih pozicija u timova, učinka, i očekivanja. Treneri su podeljeni u nekoliko kategorija, one kojima ‘gori’, onima kojima neće biti lako, i one koji su sigurni u svoje pozicije.

Svakako da je ikona Spursa i NBA lige, Greg Popovich jedan od najsigurnijih u ligi. On vodi tim od decembra 1996, i trenutno je 7. na listi trenera po broju pobeda i drugi po procentu pobeda među trenerima koji su vodili najmanje 1000 mečeva. Greg za sada ima 1150 pobeda i 506 poraza (69.4 %). Nakon njega, najdugovečniji su Eric Spoelstra iz Heata i Rick Carlisle iz Dallasa, ali su obojica na klupama od 2008. godine.

Treneri kojima ‘gori’

Ovu grupu predvodi Alvin Gentry iz Pelicansa, koji tim vodi od maja 2015. Njemu neće biti lako sa nekoliko zvezda u timu od kojih su dve, Boogie Cousins i Rondo, vrlo problematičnog karaktera. Za sada je na 64 pobede i 100 poraza. Fred Hoiberg iz Bullsa je na drugom mestu, a pritisak na njemu je bio veliki od kada je počeo raditi juna 2015. U narednoj sezoni možda pritisak malo popusti jer Bullsi su u rebuldingu i nema toliko velikih rezultatskih očekivanja. Na trećem mestu je Jeff Hornacek iz Knicska, koji je u samoj jednoj godini vođenja tima iz ‘velike jabuke’ doživeo mnogo turbulencija a to je rezultirali katastrofalnom sezonom u kojoj su izgubili 38 od poslednjih 53 meča.

Njima je vruće

Listu predvodi Doc Rivers iz Clippersa, koji je tu od juna 2013. Za njega se ne može reći da je radio loš posao, ali niti u jednoj od svoje četiri sezone tim nije dovo do konferencijskog finala, u velikoj konkurenciji na Zapadu. Videćemo kako će biti bez Chris Paula, do sada glavnom igrača, možda pridošlice i nova kompozicija tima donese neke novine. Docu neće biti lako. Trener Pistonsa Stan Van Gundy je u timu od maja 2014., i nakon prošlogodišnje rezultatski loše sezone , Gundy u svoju četvrtu u ovom timu ulazi sa dosta velikim imperativom. Njegovi Pistonsi su dva puta propustili play off u poslednje tri godine, i to nije nešto što se fanovima tima sviđa.

Tu je i Michael Malone iz Nuggetsa, kojem će ovo biti treća sezona sa Nuggetsima. Niti jednom u svoje četiri godine rada (dve je odradio sa Kingsima) nije se plasirao u play off. Pred njime je imperative plasmana u play off i pravilan razvoj Nikole Jokića oko kojeg Malone sada gradi tim. Bret Brown is 76ersa u svojim rukama ima sjajnu mladu ali opasnu igračku. Dva vezana prva picka drafta – Simmons i Fultz, uz Embiida, Šarića, Okafora, Reddicka i ekipu imaju tim za play off po mnogima. Prošle godine 28 pobeda što je daleko od play offa, ali znatno bolje nego u prethodne tri dok je trajao rebuilding i tankanje.

Konačno, tu je i Tyronn Lue koji vodi Cavse. Veliko je pitanje da li ovaj trener novajlija, koji je u svojoj prvoj sezoni uzeo titulu, zaista vodi tim ili je to Lebron James, trener na terenu. Mnogi će reći da je ovo drugo i da sudbina Lua mnogo zavisi od toga šta će biti sa Lebronom.

Lagodne pozicije

Svi ostali treneri imaju nešto lagodnije pozicije, a osim Popovicha, među najsigurnijim tu su Steve Kerr (Warriorsi), Brad Stevens (Celticsi), i Erik Spoelstra (Heat).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*