San Antonio Spurs 2022 – 2023: Kontraritam “mamuza“

Pedeseta jubilarna sezona za San Antonio Spurse imala je mnogo uspona i padova. Iako je ovo bila jedna od najgorih sezona u istoriji franšize, sa svega 22 pobede, sezona 2022.-2023. je konačno na smislen način udarile temelje rebuildingu ovog tima. Šansu su tokom sezone dobili mnogi mladi igrači da  iskažu svoje veštine i poboljšaju svoju igru. Spursi su također postavili NBA rekord po posećenosti u Alamodomeu u utakmici protiv Warriorsa 14. januara 2023.

Spursi su imali score od 22 pobeda i 60 poraza i bili su nakon Pistonsa drugi najgori tim u ligi. U ovu sezonu tim je ušao potpuno spreman za rebuilding. Nakon što su prošlo leto razmenili Dejountea Murraya u Hawkse, odlučili su pružiti šansu mladim igračima i otvoriti prostor za dolazak novih pickova, uključujući i ovogodišnjeg 1. picka Victora Wembanyamu.

 


Pregled prethodnih sezona:


Talenti koje Gregg brusi

Cilj je prošloga leta bio jasan – raditi na rebuildingu i biti u konkurenciji za biranje 1 picka, visokog i talentovanog Francuza, Victora Wemanyame. Taj cilje je ostvaren, Spursi su birali prvi i ovoga leta je Wemby stigao u Teksas. Drugi cilj je bio razvoj mlade igračke jezgre, i izboriti pravo za biranje što većeg broja pickova na draftovima – a Spursi su ih imali čak osam u rasponu od jedne godine. Spursi su uspeli da obore i rekord po posećenosti u svojoj dvorani u Alamodomu, dva puta rasprodavši dvoranu u Austinu.

Dva igrača su privukla posebnu pažnju u protekloj sezoni. Prvi je svakako Keldon Johnson, a drugi je Devin Vassell. Oni su daleko od savršenstva ali su pokazali znake razvoja i preuzeli su liderske uloge u mladom timu San Antonia.

Johnson je beležio 22 poena po meču dok mu je usage rate značajno skočio – sa prošlosezonskih 6.6 % na 27.9 % u 2023. I pored toga što je postizao više poena po meču nego lani, ove sezone mu je efikasnost bila bolja. Lošije je šutirao iz igre, za tri poena sa linije slobodnih bacanja. Imao je i manje skokova nego prošle sezone. Keldon je na momente imao svoje bljeske i pokazao da ima potencijal da postane, ako ne lider, onda svakako važan šraf u timu Spursa narednih godina.

Vassell je propustio skoro polovinu sezone zbog povrede kolena, ali je pokazao mnogo veću sigurnost pri šutu, defanzivni potencijal, kao i veštine u playmakingu. Završio je sezonu sa 44 % šuta iz igre i 39 % za tri poena, u proseku je imao 3.6 asistencije i 1.1 ukradenu loptu. Sa njegovom visinom i rasponom ruku, njegov skok šut je teško odbranjiv. Pri tome je njegova igra i atraktivna.

Pickovi koje su Spursi birali tokom 2o22 godine, pokazivali su znake napretka. Jeremy Sochan, 9. pick, u proseku je beležio 11 poena i 5.3 skokova, i značajno je napredovao u ofanzivnom segmentu svoje igre. Biran je u Drugi rookie tim NBA.

Malaki Branham je bio još jedna svetla tačka, posebno kako je sezona odmicala ka kraju. Bio je 20. pick, i u toku drugog dela sezone dobio je priliku u odustvu Devina Vassella i Tre Jonesa zbog povreda. Beležio je 10.2 poena, i pokazao kako je potencijalno dobar šuter i razigravač. Tu je i Blake Wesley, 25 pick, koji je više vremena provodio u G-ligi. Za Spurse je odigrao 37 mečeva uz 5 poena i 2.7 asistencije.


SPURS 2022-23: UČINAK IGRAČA

Najstariji igrači: 33 – Gorgui Deng; 31 – Doug McDermott

Najmlađi igrači: 19 – Dominick Barlow, Blake Wasley, Malaki Branham, Jeremy Sochan

Najviše nastupa: 68 – Tre Jones; 67 – Keita Bates-Diop; 66 – Malaki Branham

Najviše minuta po meču: 32.7 – Keldon Johnson; 31.0 – Devin Wassell; 29.2 – Tre Jones

Strelci: 22.0 – Keldon Johnson; 18.5 – Devin Vassell; 13.0 – Devonte Graham

Asistencije: 6.6 – Tre Jones; 4.5 – Joshua Primo

Skokovi: 9.0 – Jakob Poeltl; 6.8 – Sandro Mamukelashvili; 6.4 – Zach Collins

Šut iz igre (iznad 5 pokušaja): 61.6 % – Jakob Poeltl; 51.8 % – Zach Collins


Spursi su tokom sezone dosta menjali u svom igračkom kadru, a kroz nekoliko tradeova odrekli su se iskusnog Jakoba Poeltla (u zamenu za picka 1 runde, dva picka 2 runde i Khema Bircha). Otišao je i Josh Richardson, a iz Pelicansa je došao Devonte Graham i četiri picka 2 runde. I Poeltl i Richardson su ovoga leta postali slobodni agenti i za njihovo zadržavanje bilo je potrebno izdvojiti dosta novca. Spursi su potpisali još dva perspektivna igrača, Sandro Mamukelashvilia i Juliana Champagniea.

Loša odbrana u timu bez lidera

Možda i najveća frustracija u protekloj sezoni za Spurse bila je odbrana. Bili su poslednji po defanzivnom rejtingu, i po broju primljenih poena (123.1). Na tome je Popovich insistirao i sa mladim igračima radio tokom cele sezone.

Odsustvo odbrane sa perimetra bila je najveća boljka tokom sezone. Protivničkim igračima dozvoljavan je lagan ulazak u reket i poentiranje iz otvorenih pozicija. Dodatno, tranziciona odbrana bila je takođe vrlo loša. Mnogo poena Spursi su dobijali direktno iz reketa, gde su gubili bitke, a mnoštvo poena postizali su iz kontri.

Collins, Sochan i Jones imaju potencijala da izrastu u odlične odbrambene igrače, no za timski napredak potrebno je više. Više komunikacije i poverenja između igrača ključna je stvar.

Dodatno, Spursi nemaju lidera. Nakon odlaska Kawhi Leonarda taj igrač se dugo tražio. Nije to bio ni Lamarcus Aldridge, ni DeMare DeRozan, ni Dejounte Murray. Odsustvo lidera činio je “mamuze” ranjivima u clutch momentima utakmice, kada se lomila. Kada se to gleda, Spursi imaju 11-17 i po tome su među najgorima u ligi, samo su Pistonsi i Wizardsi lošiji. Kome dati loptu u ključnim momentima? Gregg nije imao odgovor na to pitanje.

Spursi imaju prostora u capu za dovođenje nekog superstara, pitenja je da li su zreli za to već naredne sezone?

Šta dalje?

Spursi su željno iščekivali početak nove sezone još od maja kada su imali sreće na loteryju i dobili su pravo da prvi biraju na draftu. Kako se i očekivalo, odabrali su francusko čudo, Victor aWembanyamu.

Ovaj 19-godišnji igrač, visok je dominantnih 2,26 metara, ali izuzetno pokretan i spretan, a prošle sezone u francuskom prvenstvu je beležio prosečno 20,7 poena, 10,2 skoka i tri blokade po utakmici.

Wmbanyama je neko za kime vlada neverovatna pomama. Od momenta kada se pre dve godine pojavio na seniorskoj sceni znalo se da će na draftu 2023. biti visoko pozicioniran.

Kako smo napomenuli Spursi trenutno imaju poprilično dobru situaciju što se tiče cap mesta. Odlascima Richardsona i Poeltla to su počistili. Računajući sve potpisane igrače, stoje na 83 miliona dolara, ali tu se mora dodati i 12 milijuna za Wembyja i potencijalno novi ugovor za Trea Jonesa. Sve u svemu, 110 miliona u ugovorima i prilika za potpisivanje nekih korisnih igrača, ili dovođenje igrača koje drugi timovi više ne žele a mogu da donesu kvalitetu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*