Borio se za život, odlučio finale Istoka, a sa Jokićem stigao i do – prstena!

Jeff Green je uz Kevina Duranta jedini aktivni igrač u NBA koji je nosio dres Supersonicsa iz Seattla. Po priodnoj poziciji krilo i krilni centar, u sezoni 2020-2021 je ponovo sa Durantom nosio isti dres – onaj Brooklyn Netsa – gde je u 68 nastupa beležio preko 11 poena, 3.9 skokova i 1.6 asistenciju. Nakon toga, se u toku sezone 2021-2022 pridružio Nikoli Jokiću u Nuggetsima gde je i u 36-oj godini pokazao da je građen od čvrstog košarkaškog materijala – odigrao je čak 75 mečeva, beležio j 10.3 poena, preko 3 skoka i 1.3 asistenciju po meču. Već naredne sezone okrunio se šampionskim prstenom – u 56 mečeva regularnog dela davao je 7.8 poena, uz 2.6 skokova. U play offu je imao sporednu ulogu, nastupao je u svih 20 mečeva, igrajući 17 minuta u proseku (4.1 poen, 1.6 skokova).

Preporuka za dolazak u Netse bio je i sam James Harden sa kojim je nastupao za Houston, igrajući ponekad i na poziciji centra u jednoj vrlo neobičnoj igračkoj rotaciji bez visokih igrača koju je forsirao D’Anthony.

U NBA je proveo 16 sezona, igrajući čak za 11 timova, a proseci su mu solidni – 12.4 poena, 4.2 skokova i 1.5 asistencija. Samo u regularnom delu odigrao je preko 1.000 mečeva.

Odlučio finale Istoka

Green je kratko boravio u Clevelandu, samo jednu sezonu 2017-2018, no dovoljno da publika i fanovi vide kakav je to borac. Bio je u najvažnijim trenucima podrška Lebronu, i jedan je od retkih igrača koji je prošle sezone zadovoljio.

Setimo se samo odlučujuće bithe sa Bostonom u finalu Istoka. Iskusni krilni igrač sjajno je odigrao meč majstorice finala Istoka i sa 19 poena i 8 skokova, te ključnom trojkom u finišu, uticao na ishod meča.

Green je fantastičan igrač i vrlo zahvalan saigrač, jedan je od retkih koji je u tom timu Cavsa mogao dobiti prelaznu ocenu.

Treći rođendan?

Jeff Green je napunio 37 godina. No, to nije njegov jedini rođendan kako kaže. On na isti način slavi i 9. januar svake godine. To je za njega poseban dan, dan tokom kojeg se – pre 11 godina – hrabro izborio za život.

Te 2011., deset meseci nakon što se vratio u Boston, doktori su mu dijagnostikovali aortnu aneurizmu na srcu tokom trening kampa u decembru. Već u januaru 2012 imao je otvorenu operaciju srca zbog koje je propustio celu sezonu. Nakon povratka na teren Green je odigrao preko 500 utakmica za Boston, Memphis, Clipperse, Orlando, Cavse, Wizardse, Jazz, Hoston i sada Brooklyn.

Dok je bio u Clevelandu bio je jedna od svetlih tačaka u timu koji je imao izuzetno turbulentnu sezonu, ali je na kraju uprkos svim nedaćama završio u velikom finalu. Finalu koje je Green potpuno zaslužio, i finalu u kojem iskusni krilni igrač ima šta da pokaže.

Dva poslednja Sonica

Zanimljiva je i Greenova veza sa MVP-om finala Kevinom Durantom i franšizom koje nema, a svi govore da bi se mogla vratiti – Seattlom.

Svoju poslednju sezonu franšiza je pod imenom Seattle Supersonics odigrala u sezoni 2007 – 2008, kada seseli u Oklahomu. Rezultatski neuspešna sezona završena je sa svega 20 pobeda i 62 poraza. Među igračima koji su tada bili na rosteru a i danas su aktivni u NBA su samo dvojica – Kevin Durant koji je igrao za ‘ratnike’ i Jeff Green, koji igrao za ljutog rivala iz Clevelanda i koji su se suočili u  finalu.

Dva stara znanca u finalu jedan na drugoga!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*