Washington Wizards 2022 – 2023: Crvena lampica za rebuilding

Rezultatska stagnacija, izmicanje ozbiljnog play offa, i odlazak velikih zvezda učinile su franšizu iz prestonice najmanje atraktivnom franšizom u ligi. Iako su imali, bar po imenima, sasvim kvalitetan roster uključujući Beala, Kuzmi, Morrisa i Bartona koji su stigli iz Denvera, potom Porzingisa, Wizardsi nisu napravili pomak u odnosu na prethodnu sezonu. Ove čak nisu dohvatili ni play in.

Kompas je nešto što organizaciji Washington Wizardsa nedostaje od 2017. John Wall je tada teže povređen (a kako se ispostavilo nikada se više nije ni vratio ozbiljnoj košarci), Bradley Beal se razvio u strelca od 30 poena, a front office nije znao šta da radi u toj situaciji. Nakon što su izgubili dve solidne godine Bealove karijere, doneli su odluku da trejdaju Walla. No taj trejd doneo je više glavobolje nego koristi. Bio je to samo trenutni odgovor na mnogo veće probleme.

A oni su na površinu isplivali u sezoni gde je Washington dohvatio svega 35 pobeda. Isto kao i prethodne, samo se tada igrao play off. Angažovanje Michela Wingera na mesto predsednika operacija prvi je potez kojim će ovaj klub pokušati strateški razvijati svoj kadar, dovoditi igrače i praviti rezultate. Prema prvim potezima, rebuilding je nešto u što se krenulo, ali se već oprobanim mladim snagama poput Jordana Poolea koji je stigao iz Warriorsa.


Pregled prethodnih sezona:


Kako su Washington Wizardsi završili još jednu razočaravajuću sezonu. Iako se očekivalo da će wizardsi bez problema stigći do play offa sa Bealom, Kuzmom i Porzingisom u timu, no promena forme, povrede dovele su do pada. Evo nekih stvari koje su obeležile sezonu:

Timu fali identitet

Na početku sezone Wizardsi su se pokazali kao solidan defanzivni tim, no odbrameni rejting im je padao kako je sezona odmicala, i tu su bili u donjem domu lige (21. od 30 timova). Drugu godinu zaredom krenuli su dobro u sezonu (10-3 prošle godine, 10-7 ove godine), da bi posustali kako je sezona odmicala i na kraju završili sa 35-47 u dve poslednje sezone.

Wizardsi su izgubili rekordnih 7 utakmica u ligi, na kojima su vodili sa 15 ili više poena. Nedostatak konzistentnosti pod Unseldom Jr. nešto je što je obeležilo ovaj tim koji se ni po čemu nije isticao u ligi. Možda je i to najveća mana ovog tima i organizacije.

Odlazak Beala… za kikiriki

Bradley Beal je sada već bivši stanovnik prestonice. Trostruki All Star i jedan od najboljih strelaca lige, jedini je od preko 500 igrača u NBA imao “no trade” klauzulu u ugovoru, odnosno pravo da blokira svaki trade u koji ga klub želi uključiti. Kad su se on i Wizardsi dogovorili da je nakon 11 godina vreme za rastanak, dao im je spisak klubova u koje bi prihvatio trejd. Na popisu su bila samo dva imena – Phoenix Sunsi i Miami Heat. To znači da je Washington u startu ostao bez 27 mogućih partnera za trejd, među kojima bi zasigurno mnogi bili spremni za Beala ponuditi kudikamo veću odštetu od neželjenog veterana (Paula, otišao u Warriorse), jednog rotacijskog igrača (Shamet) i gomile budućih pickova, među kojima niti jedan nije iskoristiv u prvoj rundi drafta.

Beal je na početku karijere s Johnom Wallom tvorio jedan od najuzbudljivijih bekovskih tandema lige, triput su prošli u polufinale Istoka, ali tandem je razbijen Wallovim povredama, a potom i trejdom. Poslednje četiri godine Beal je bio glavni šerif u glavnom gradu, u sezonama 2019./20. i 20./21. bio je drugi strielac lige s više od 30 poena po utakmici, ali timski uspeh je izostajao.

Iako je bilo jasno da s njim kao jedinom zvezdom ekipa ne ide u dobrom pravcu, Beal je pokazivao želju da ostane do kraja karijere u Wizardsima. Zato su mu prošloga leta i dali “supermax” ugovor od 251 miliona dolara za pet godina, iako su ga mogli zadržati i za manje. Ali Bealu to nije bilo dovoljno. Zato je tražio “no trade” klauzulu, koju je kroz NBA istoriju imalo jedva desetak igrača.

Jedna zanimljivost iz prošle sezone vezana za Beala. Kada je bio na parketu igrao je mnogo efikasniji stil kakav nismo videli godinama. Beal je završio sa visokih 50.6 posto šuta iz igre, dok je i dalje u proseku imao skoro 6 asistencija po utakmici. Postoje stvari na koje se možemo požaliti na Bealovu igru, ali njegova sposobnost da prilagodi svoj stil igre kako bi se bolje uklopio pored Kristapsa Porzingisa i Kylea Kuzme pokazala nam je da može biti solidna 2. ili 3. opcija u dubljem timu, kakvi su Sunsi sa Bookerom i Durantom.


WIZARDS 2022-23: UČINAK IGRAČA

Najstariji igrači: 37 – Taj Gibson; 32 – Will Barton

Najmlađi igrači: 20 – Johny Davis; 21 – Isaiah Todd, Vernon Carey Jr.

Najviše nastupa: 76 – Daniel Gafford; 74 – Deni Avdija

Najviše minuta po meču: 35 – Kyle Kuzma; 33.5 – Bradley Beal; 32.6 – Kristaps Porzingis

Strelci: 23.2 – Bradley Beal, Kristaps Porzingis; 21.2 – Kyle Kuzma

Asistencije: 5.4 – Bradley Beal; 5.3 – Monte Morris

Skokovi: 8.4 – Kristaps Porzingis; 7.2 – Kyle Kuzma; 6.4 – Deni Avdija

Šut iz igre (iznad 5 pokušaja): 73.2 % – Daniel Gafford; 50.6 % – Bradley Beal


Pozitivan uticaj filijale

Bilo da se radi o napretku borbenog rookiea Johnnyja Davisa koji se snažno borio da započne sezonu, ili se radilo o dvosmernim igračima kao što su Jordan Goodwin, Jay Huff ili Quentin Jackson, filijala Wizardsa u G-Leagi, Capital City Go-Go je imao pozitivan uticaj na glavnu franšizu.

Bilo je trenutaka tokom sezone, kada je Johnny Davis izgledao kao da neće dobijati mnogo šanse na NBA nivou, ali zahvaljujući nastupima za Go-Go, njegova igra se poboljšala i pokazao je da je možda sazreo kao rotacijski igrač.

Bilo je i trenutaka, posebno kada je Delon Wright bio povređen, da je Jordan Goodwin najbolji igrač odmah nakon Bradley Beala. Imati pridruženu organizaciju koja ima sposobnost za razvoj igrača je neprocjenjiva. Sa Go Go Wizardsi imaju prilike da na nekonvecionalan način razvijaju svoj potencijal.

Porzingis

Kristaps Porzingis je godinu i po dana proveo u Wizardsima. Dovoljno da u protekloj sezoni postigne rekorde karijere po broju poena po utakmici, procentu šuta iz igre, i još nekim tradicionalnim statističkim kategorijama. Pokazao je svoju sposobnost da bude vrhunski igrač sa ovim timom, no odlazak Beala uslovio je i njegov odlazak i kretanje tima sa nulte tačke u stvaranju novog rostera.

No, Porzingis koliko god da je ubitačan u napadu, imao je veliki problem u odbrani gde je konstatno gubio bitke sa fizički jačim centrima. Porzingis nije tradicionalni centar, njemu manjka kvaliteta u igri pod košem posebno 1 na 1, i to je bilo osetno u tim duelima pod košem. I pored toga što ima izražen atleticizam za svoju visinu, Porzingisa su protivnici često napadali u pick and rollu, a mnogo brži bekovi i krila lako su ga prolazili.

Šta dalje?

U offseason Wizardsi su krenuli sa trejdovima najvećih zvezda. Prvo je otišao Beal u Sunse. Put u timsku i rezultatsku konsolidaciju neće biti lagan ni kratak. Za Beala su Wizardsi uspeli dobiti 5 pickova druge runde, 4 pick swapova (u godinama 2024, 2026, 2028 i 2030), Jordana Poolea iz Warriorsa koji je pretendent da bude prvi scorer tima, Landryja Shameta, pick 1. runde Warriorsa tek u 2030 i zaštićen top 20, i pick 2.runde u 2027. Ne zaboravimo ni trade Porzingisa, koji ne deluje spektakularno ali obzirom da je imao player opciju koji bi sigurno odbio, ovako je ispalo ok. Za njega su dobili Tyus Jonesa, pick 2 runde, Gallinarija i Muscalu.  Ovo sad stavlja Wizardse na oko 111 miliona dolara, ako se ubace tu pick prve runde na draftu + drugi pick i još neko potpisivanje, čime će prebaciti salary floor (120 miliona).

Wizardsi na poziciji jedan imaju tri solidna igrača – Tyus Jonesa, Monte Morrisa i Delona Wrighta koji su vrlo zahvalni i korisni igrači. Muscala se odlično uklopio sa Gaffordom na pozicizijama četiri i pet, dok je pozicija centra nešto tanja. Ne zaboravimo Kuzmu koji je trenutno najveća zvezda tima uz Jordana Poolea. Uz njih Wizardsi imaju solidnu grupu mladih igrača gde spadaju Avdija, Kispert i Coulibaly koga su birali na draftu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*