Washington Wizards 2018-2019: Konačna popast Čarobnjaka

Dvije godine nakon vrlo dobrog nastupa u playoffu, čini se kako franšiza iz Glavnog Grada nema budućnost. Playoffa ove sezone nisu vidjeli, a po svemu sudeći tako bi mogli i ostati. Draft večer za njih nije bila pretjerano uzbudljiva. Imali su dva picka, no niti jedan nije bio pretjerano uspješan. Prvo su na 15. mjestu birali Troy Brown Jr. koji je imao u najbolju ruku solidnu sezonu. Odigrao je 52 utakmica, sa prosječno 15 minuta i skoro 5 poena. Nakon toga je poslan u G-Ligu. Drugi pick je bio Olimpijin Ukranijac Iussuf Sanon, vrlo dobar bek koji je još uvijek daleko od NBA Lige.

Najveći problem Wizardsa i ove sezone su bile povrede. Nakon što je popustio točno polovicu prošle sezone, John Wall je ove propustio još više utakmica. Odigrao ih je ukupno 32, točno 9 manje nego prošle godine. Taman što je zaliječio koljena, pukla je ahilova tetiva, te automatski ostavila Wizardse sa  minimalnim šansama za playoff. Beal je vukao, Satoransky i O’Bryant su pokazali neke sjajne partije, no nije bilo niti blizu dovoljno. Na kraju su završili kao 11. ekipa Istoka sa 9 pobjeda manje od Pistonsa koji su kao posljednja ekipa izborili doigravanje.

Napadački su još bili i jako dobri, igrali su dosta brzu košarku, a bili su u Top10 po prosječnom broju poena po utakmici. Nažalost, obrana je bila potpuna suprotnost. Po defenzivnom ratingu bili su 28. ekipa Lige, dok su samo Sunsi dopuštali više poena po utakmici od njih. To ih je zapravo i pokopalo, jer izostankom Walla koji je kada je zdrav odličan obrambeni igrač, te odlaskom Gortata koji je držao reket pod kontrolom, obrana se raspala. Howard je treba biti taj defenzivni sidraš u sredini, no pogađate, i on se bio out za gotovo čitavu sezonu.

BasketballReference

Promašaji promašaji

Ponukani uspjehom koji su ostvarili prije dvije sezone Wizardsi su odlučili okružiti svoj backcourt duo s iskusnim veteranima. Prošla sezona je pala u vodu zbog povrede, a činilo se da je Wall opet zdrav. Krenuli su na sve ili ništa, i gadno pogriješili. Prvo su potpisali Dwighta Howarda koji je trebao biti zamjena za Marcina Gortata. Trebao im je jedan teški centar, jer Wall je navikao vrtiti pick n’ roll, a isto tako nadali su se da bi Howard mogao uhvatiti barem dio forme kada je bio najbolji defenzivni centar Lige. Niti od jednog niti od drugog nije bilo ništa. Propustio je prvih 7 utakmica zbog problema s leđima i onda u debiju zablistao sa 20 poena Thunderima. Nakon toga odigrao je još 8 utakmice, od kojih je uvjerljivo najbolja bila ona protiv Netsa u kojoj je ubacio 25 poena uz 17 skokova. Nakon toga odigrao je još samo jednu utakmicu, točnije 7 minuta protiv Blazersa i otišao je na pauzu koja je trajala do kraja sezone.

Drugi greška je bio Jabari Parker. Nešto skuplja greška od Howarda. Počeo je sezonu u Bullsima, no nakon smjene trenera izgubio je mjesto u rotaciji. U trade u kojem su poslali skupo plaćenog Otto Porter Jr-a dobili su između ostalog i Jabari Parkera. U napadu Parker je pružio dosta dobre partije, imao je 15 poena u prosjeku, no obrana mu je i dalje ogromna boljka. Kako je ugovor koji je potpisao sa Bullsima bio 1+1, te ga Wizardsi nisu ostavili u ekipi za iduću sezonu.v

Najgora ovoljetna pojačanja

Povrede

John Wall kada je spreman, jedan je od najbolji bekova Lige. Nažalost, problemi s povredama ga prate gotovo od početka njegove NBA karijere. Prvo su problematična bila koljena, da bi ih prije 2 sezone napokon skroz zaliječio. To je rezultiralo sezonom karijere, a a odmah su i Wizardsi izgledali jako opasno. Odigrali su fanastičnu seriju s Boston Celticsima, da bi ih u sedmoj utakmici pokopao Isaiah Thomas sa 52 poena. Iduće sezone očekivao se dodatni iskorak, no Wizardsi su opet potonuli. Wall je propustio točno polovicu sezonu, vratio se taman pred playoff, no na njemu se vidjelo da nije do kraja oporavljan. Borio se, ali nije bilo niti blizu dovoljno.

Ljeto je uzeo za oporavak, no nije radio kao sezonu prije, što je odmah došlo na naplatu. Ovaj puta problem nisu bila koljena, već ahilova tetiva. Pokidao je tetivu, što je rezultiralo da je odigrao samo 32 utakmice u čitavoj sezoni. Vrlo brzo su ga Wizardsi stavili “na hlađenje” i odmor, a nedavno je izašla vijest da bi mogao propustiti i cijelu iduću sezonu. Za Wizardse su ovo najgore moguće vijesti.

John Wall propušta cijelu sezonu

Da bi stvar bila gora po ekipu iz Glavnog Grada, Wallu tek od naredne sezone (2019/20) kreće supermax ugovor vrijedan 171 milion $ za 4 godine suradnje. Ogroman ugovor, pogotovo za igrača za kojega ne znate kakva će mu biti produkcija kada se vrati nakon povrede. Ahilova tetiva je možda i najgora povreda za profesionalnog košarkaša, potreban je izuzetno dug oporavak i veliko je pitanje hoće li igrač biti na 100% nakon povratka. Još kada se uzme u obzir konstantni problemi Walla s njegovim koljenima zbog kojih je propustio polovicu prošle sezone, te dosta utakmica u sezonama prije, stavlja se veliki upitnik pred ovaj ugovor. Još je veći problem što ga gotovo sigurno neće moći ni tradeati, jer niti jedna ekipa ne želi preuzeti njegov ugovor. Koliko god dobra ponuda bila.

Nerješivi problem?

Uz velike probleme s povredama koje ima Wall, tu postoji i problem njegovog ega. Već smo prošle sezone pisali o svađi u svlačionici Wizardsa i kako Beal i Wall nisu baš u najboljim odnosima. Zbog Walla morao je otići starosjedio u ovoj ekipi, Marcin Gortat. Istina, već je bio pred mirovinu, no svađa s Wallom je bila kap koja je prelila čašu i Gortat je morao otići. Stvari se nisu popravile ni ove sezone. Istina, nije bilo incidenata kao prošle, no vjerovatno zato što je  Wall odigrao samo 30-ak utakmica, tako da na većini njih nije niti bio prisutan.

Wall je specifičan igrač, nevjerovatno talentiran, no također izuzetno podložan povredama. Te povrede ga često znaju izbaciti iz takta, odnosno kada na terenu ne može izvesti ono što je zamislio. Kako nije kvalitetan šuter, već svoju igru zasniva na tranziciji i ulazima, kada počne forsirati, to ne prolazi najbolje kod njegovih suigrača. Tu dolazimo do problema broj dva za Wizardse. Kako će uklopiti dvije najveće zvijezde ekipe Beala i Walla. Igrama u ovoj sezoni Beal je gotovo sigurno preuzeo ulogu prve violine, odigrao je sve utakmice u sezonu, bio je prvi po broju minuta na terenu u čitavom NBA, te je napokon 100% zdrav. Čeka ga i novi ugovor, a kemija između ove dvojice nije riješena. “Srećom” Wall opet propušta sezonu, tako da će se Brooks tek od iduće morati početi brinut za odnose na terenu između ove dvojice bekova.

Ego će te koštati uspjeha

Novi šerif u gradu

Uslijed svega ovoga, jedan igrač Wizardsa je polako, ali sigurno stigao do statusa ponajbolje dvojke Lige. Napokon igrač koji je uspio “pobijediti” povrede, te igra već nekoliko sezona u kontinuitetu. Točnije u posljednje 3 sezone propustio je samo 3 utakmice. Napokon je mogao ispuniti svoj potencijal. Za razliku od Walla, njega priče izvan terena ne zanimaju toliko, Beal to pokazuje na terenu. Prije dvije godine savršeno se uskladio s Wallom, te su čini jedan od najubojitih dua Lige. Kako je Wall često bio povređen u idućim sezonama, Beal je polako preuzimao konce ove ekipe u svoje ruke.

Tek ove sezone, uprava Wizardsa je “skontala” tko im je franšizni igrač. Pokušavali su oko Walla sagraditi ekipu, dovodili su veterane Greena, a ove sezone i Howarda… Također riješili su se skupo plaćenog Portera Jr. koji nikako nije opravdao svoj ugovor. Dali su ekipu u ruke Bealu, a iako su ove sezone izvan playoffa, Bealu se ništa ne može prigovoriti.

Screenshot/BasketballReference

Igra sezonu karijere, podigao je prosjeke poena, asista, skokova, a prosjek minuta mu je najveći ove godine. Počeo je i organizirati igru za druge, a ne samo sebi tražiti šut. Igra Wizardsa sada izgleda puno bolje iako rezultati to baš i ne govore. No, ostatak rostera Wizardsa je u vrlo vjerovatno u rangu Knicksa, Cavsa i ostalih fenjeraša. No, pod Bealovim vodstvom izgledaju sasvim dobro. Thomas Bryant je postao solidni centar, Čeh Satoransky je izuzetno dobar i čvrst na lopti, a ubilježio je i triple double ove sezone. Jabari Parker polako vraća staru formu ulazeći s klupe i to zasada sasvim dobro izgleda.

Bealovo samopouzdanje je na izuzetno viskom nivou. -“Nakon Hardena, mislim da nema boljeg beka šutera u Ligi.”- izjavio je nedavno. Brojke mu defitivino idu u prilog. Odmah je iza Hardena po broju postignutih poena iz igre ove sezone. Samo je jednu utakmicu bio jednoznamenkast ove sezone, a od ove kalendarske godine ima najviše 20+ utakmica na Istoku.

Neki novi klinici

Pomutnju u Washingtonu dobro su iskoristila dvojica igrača. Prvi je Tomas Satoransky, Češki bek koji je dosada bio zamjena Wallu. Nakon njegove povrede preuzeo je ulogu startnog beka i možemo reći da je igrao iznad očekivanja. Imponirao je mirnoćom na lopti, bio je dosta siguran kroz čitavu sezonu. Ne možemo reći da je imao neke sjajne poenterske učinke, no ionako je za to bio zadužen Beal. Satoransky je momački odrađivao posao u obrani, zbog svoje visine, dužine i snage bio je problem za većinu bekova. Također je nekim sjajnim allround predstavama zapeo za oko mnogim ekipama. Čak je ubilježio i triple double protiv Bucksa sa 17 poena, 12 skokova i 10 asista. Wizardsi ga nakon ovakve sezone nisu uspjeli zadržati, te je potpisao za Bullse od kojih je dobio 30 miliona za 3 godine.

Nestašicu centara sjajno je iskoristio Thomas Bryant. Relativno nepoznat centar stigao je iz Lakersa početkom sezone. Trebao je biti rotacijska opcija, no povredom Howarda iskočio je u prvi plan. Dobio je priliku i momački ju iskoristio. Dok je Howard bio u postavi Bryant je dobivao mrvice, no nakon njegove povrede minutaža mu je dobrano skočila. Započeo je čak 54 utakmice ove sezone za Čarobnjake i odradio je odličan posao. “Smetlarski” dio pod košem je odradio bez pogovora, a odlično je koristio i svoje sjajne atletske sposobnosti. Hvatao je pasove od Beala i Satoranskog, većinom ih je zakucao, nešto poput Clinta Capele. Sezonu je završio sa 10,5 poena u prosjeku i 6,3 skoka u preko 60% šuta iz igre. PER mu je također bio poprilično velik, odnosno imao je 21 PER po utakmici,  bio je najbolji u ekipi, čak i iznad Beala (točnije prvi je bio Gary Payton Jr. no on je odigrao samo 3 utakmice ove sezone). Ako ništa drugo, dobili su Beala koji se isprofilirao kao ponajbolji bek Lige, i Bryanta kao rješenje na centru za dugi niz godina.

Što dalje?

Draft je prošao relativno dobro za Wizardse. Imali su 9. pick i uzeli su Ruia Hachimuru sa Gonzage. Hachimura je postao jedini Japanac koji je biran u prvoj rundi u povijesti NBA Lige, a igrama na Gonzagi je opravdao visoki pick. Iako je još uvijek dosta sirov, igrama na Ljetnoj Ligi pokazao je da je već poradio na nekim nedostacima u igri. Šut mu je solidan, izuzetno je snažan i atletičanm te bi će ga Brooks moći koristiti i na trojici i na četvorci. Mladi talent kao on bio je nasušno potreban ovoj ekipi, a iako nije top tier kao Zion, Morant ili Barret, sigurno će biti u najmanju ruku pouzdani rotacijski igrač.

Za vrijeme prijelaznog roka Wizardsi su postali iduća ekipa koja će dati priliku Isaiahu Thomasu. Eksperiment sa Nuggetsima nije uspio, jednostavno nije im odgovarao po stilu igre. Thomas je odigrao samo 12 utakmica ove sezone za Nuggetse, a nakon toga je Malone objavio kako je Thomas izbačen iz rotacije. Nije se uspio nametnuti u ekipi, ali opet 12 utakmica nikako nije dovoljno da povrati išta od stare forme iz Bostona. Prije samo 3 godine Isaiah je bio jedan od najbolji strijelaca Lige, ali nakon tradea u Cavse nije se uspio nigdje nametnuti. Ali sada je po prvi puta zdrav od odlaska iz Bostona i traži novu priliku.

Thomas je jedva dočekao ljeto kako bi se mogao baciti na posao. Cijelo ljeto će biti u dvorani, te se pokušati vratiti na stari nivo. -“Sve što treba je jedna prilika. Ostalo ću sam…”- objavio je na Twitteru. U razgovoru Wojom izjavio je kako je napokon 100% zdrav, te da spreman ulazi u novu sezonu. -“Samo mi dajte priliku i ponoviću to sve.”- objavio je Thomas. Sada će imati priliku u Wizardsima da se nametne dok još nema Walla. Kako imaju i Beala, nije baš najjasnija odluka Thomasa da baš ode u Glavni grad. No, možda Brooks ima planove za njega i kako će ga najbolje iskoristiti.

 

1 Trackback / Pingback

  1. Washington Wizards 2019-2020: Sve oči uprte u Walla - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*