Portland Blazers 2022 – 2023: Kraj ere Damiana Lillarda

Screenshot

Blazersi su definitivno na novom početku. Iako se pre dve godine, odlaskom tadašnjeg trenera Stottsa, mislio da je to taj momentu, promena na kormilu kluba nije donela ništa bolje. Chauncey Billups nije najslavnije započeo svoje kormilarenje – u dve sezone koliko je vodio klub niti jednom nije stigao do play offa – prošle sezone imao je tek 27 pobeda (uz 55 poraza), a ove godine stigao je do 33 pobede (uz 49 poraza). Nakon osam uzastopnih sezona u kojima su igrali doigravanje (a 2018-2019) igrali su konferencijsko finale, došlo je teško vreme za Blazerse, ali i za njihove najbolje igrače. Dame time is over, i Lillard je ovoga leta zatražio trade.

 


Pregled prethodnih sezona:


Odlazak legende

Damian Lillard je odigrao možda, stastistički gledano, i najbolju sezonu u dresu Blazersa. Na 58 utakmica u prethodnoj sezoni u proseku je beležio 32,2 poena, uz 7.3 asistencije i 4.8 skokova. No, to nije bilo dovoljno. Blazersi su bili nikada lošiji, daleko od play offa i ozbiljne košarke. Zbog toga je i zatražio trejd na samom početku međusezone, i kao svoju destinaciju prioritizovao – Miami.

Lillard igra u dresu Blazersa od 2012. godine, kada su ga kao šestog pika drafta izabrali u Portland. Navijači Blazersa niti uprava nemaju šta da zamere Lillardu, najboljem strelcu i istoriji ekipe. On je više od decenije u “Moda centru” postigao gotovo 20.000 poena, bio je sedmostruki All Star, član idealne petorke, vodio je tim do finala Zapadne konferencije… Pritom je u Tokiju osvojio zlatnu medalju na olimpijskim igrama sa reprezentacijom SAD.

Nadao se Lillard da će menadžment iskoristiti treći pick ovogodišnjeg drafta da u razmeni stekne resurse u vidu kvalitetnih igrača, ali je organizacija rešila da draftuje Scoota Hendersona i krene putem ponovne izgradnje. Prema navodima NBA insidera, Lillrd se 26. juna sastao sa managementom i tom prilikom im saopštio da želi da ode u drugi klub.


BLAZERS 2022-23: UČINAK IGRAČA

Najstariji igrači: 32 – Damian Lillard; 30 – Gary Payton II

Najmlađi igrači: 19 – Shaedon Sharpe; 20 – Keon Johnson, Jabari Walker, John Butler

Najviše nastupa: 63 – Jeramy Grant; 62 – Anfernee Simons

Najviše minuta po meču: 36.3 – Damian Lillard; 35.7 – Jeramy Grant; 35.0 – Anfernee Simons

Strelci: 32.2 – Damian Lillard; 21.1 – Anfernee Simons; 20.5 – Jeramy Grant.

Asistencije: 8.3 – Skylar Mays; 7.3 – Damian Lillard

Skokovi: 9.1 – Jusuf Nurkić; 8.2 – Josh Hart

Šut iz igre (iznad 5 pokušaja): 61.5 % – Jeenathan Williams; 56 % – Trendon Watford; 51.9 % – Jusuf Nurkić


Jusuf Nurkić i borba sa povredama

Od neverovatnih učinaka za jednog centra i konstatno dobrih igara do povrede i borbe za zdravlje. Tako je i protekla sezona za Jusufa Nurkića bila jedna od onih sa usponima i padovima, kao i cele franšize. Nurkić se vratio pred kraj sezone, vratio se i u formu, ali se i o njegovom statusu i budućnosti u klubu iz Oregona pričalo sa velikim znakom pitanja. Nurkić je sezonu 2022-2023 zavšio sa sledećim učinkom:

— 13.3 poena po meču
— 9.1 skokova
— 2.9 asistencija
— 0.8 blokada

Pri tome, iz igre je šutirao 51.9 %, za tri poena 36.1 % (iz 2.3 pokušaja po meču, to je segment igre u kojem ga je Billups pogurao i pustio da više šutira), dok je 66.1 % šutirao sa linije za slobodna bacanja. Nurkić je, dakle postao, pravi dalekometni šuter. Nakon što je u prvih osam sezona karijere pogodio svega 32 trojke, samo u prošloj seozni je pogodio 43 iz 119 pokušaja.

Još jedna zanimljivost koja ide u prilog Nurkiću – kada je bio na terenu rejting skokova njegovog tima bio je 50.8 % (čime su bili 9 od 30 timova), a bez njega je taj rejting padao na 47.1 % (čime su bili 29 od 30 timova).

Jedan od razloga za uključivanje Nurkića u “trade razgovore” je i to što ima veliku platu koje se u Portlandu žele osloboditi. Reprezentativac BiH ima još tri godine ugovora i preostalo je da mu Blazersi za taj period isplate 52,5 miliona dolara.

Šta dalje?

Portland je proteklih godina igrao čvrstu a na momente i vrlo atraktivnu košarku. Za vreme Stottsa i rezultatski orijentisanu. Duet Lillard – Nurkić jedini je preživeo iz onog tima koji je 2019 igrao finale Zapada, no trejd McColluma već je nagovestio put rebuildinga. Ostaje da se vidi koji će se deal naći oko Lillarda čije je ugovor ogroman (45 sa tendencijom da naraste na 55 miliona godišnje).

Odlaskom Lillarda, a verovatno i Nurkića, Bčazersi će dobiti dosta prostora u cap-u. Setimo se samo da su nekada bili klub koji je ubedljivo najviše trošio u ligi, bez da su to kapitalizovali značajnijim rezultatima. Nakon potpisivanja Granta, potom uz Simonsa i Harta, Blaersi imaju solidno mlado jezgro, to su Scoot Henderson i Sharpe. Odlaskom Nurkića ostali bi praktično bez rešenja na centarskoj poziciji (govori se i o dolasku Tavaresa iz Reala), dok su deficitarni na krilnim pozicijama – tu su putem drafta doveli brata blizanca Keegana Murraya.

Zanimljivo je leto pred Blazersima, koji će u svakom slučaju Lillardov i eventualni Nurkićev odlazak pokušati nadomestiti novim mladim igračima, pickovima, a i ponekim korisnim igračem u rotaciji.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*