Portland Blazers 2017 – 2018: Čvrsti momci i sjajni trojac bez podrške

Blazersi su dve sezone zaredom igrali u play offu, a dok su priključak u poslednjoj sezoni uhvatili u samom finištu kada su u direktnom duelu bili bolji od Denver Nuggetsa, prošle godine su play off obezbedili znatno ranije i na vrlo siguran i upečatljiv način.

Jedna od ključnih stvari bila je dolazak bh centra Jusufa Nurkića, koji je trejdan upravo iz Denvera. Portland, koji je opterećen capom, nije bio mnogo aktivan prošloga leta. Putem drafta su stigli Caleb Swanigan i Zach Collins, dok je od zvučnijih imena klub napustio samo Allen Crabbe, koji je otišao u Netse, čiji je ogroman ugovor od 75 miliona delimično rasteretio tim. U poređenju sa CJ McCollumom, i posebno prvim licem franšize Damian Lillardom, Crabbe je bio logičan izbor za ‘žrtvovanje’. Jusuf Nurkić je posle fantastičnih partija u finišu sezone prošao odlične pripreme i već u predsezonskim mečevima pokazao sjajnu formu. On je postao stub Portlanda. Blazersi uz njih trojicu imaju mnoštvo pouzdanih igrača, ali niko od njih nije All Star kalibra. Imaju tim i potencijal za play off, i svi su ouči sezone najavljivali žestoku borbu među osam najboljih.

Regularni deo

Treće mesto u regularnom delu na Zapadu, sa 49 pobeda, a prvo u Nortwest diviziji bio je izuzetan uspeh. Ako samo pogledamo sve timove koje su Blazersi ostavili iza sebe, i činjenicu da su poslednjeplasirani Nuggetsi imali samo tri pobede manje, to sve govori o kompetitivnosti ove divzije:

Sticajem okolnosti Blazersi su u prvom krugu play off išli na Pelicanse. I bili su favoriti.

Play off run

Mimo svih očekivanja, Pelicansi su počistili trećeplasirani tim Zapada, Portland Blazerse u prvom krugu doigravnja. Blazersi su napravili sjajan rezultat u regularnom delu, očekivao se sjajni duel Davisa i Nurkića, koji je ovoga puta zdrav ušao u play off. U trenutku kada su svi otpisali NO, oni su se digli i na krilima nezaustavljivog Davisa, te sjajnog bekovskog para  Holiday – Rondo, demonstrirali su možda i najatraktivniju košarku u toku play offa.


(3) Portland TrailBlazers – (6) New Orleans Pelicans, 0 – 4

Meč 1: Portland TrailBlazers – New Orleans Pelicans 95-97
Meč 2: Portland TrailBlazers – New Orleans Pelicans 102-111
Meč 3: New Orleans Pelicans – Portland TrailBlazers 119-102
Meč 4: New Orleans Pelicans – Portland TrailBlazers 131-123

Lillard: Materijal za MVP

Jedan od najpodcjenjenijih igrača lige je svakako Damian Lillard. Čovek svake godine podiže svoju razinu igre, a svi ga uporno ignorišu. Bio je Allstar samo 2 puta, 2014. i 2015. godine. Svake godine posle toga je podizao svoje proseke no nažalost nastupa na All staru više nije bilo. Ignorisali su ga i u reperezentaciji SAD, pa je bio odlučniji nego ikada da odigra sezonu iznad svojih mogućnosti.

Predsezonu je otvorio svojim hobijem – muzikom! Provodeći sate i dane u studiju, pripremio je novi rap album. Nakon prošlogodišnjeg “The Letter O”, koji je objavio kao Dame D.O.L.L.A., sada priprema drugi naslov. Zanimljivo je da na njemu neće biti zaštitnog znaka svih repera – psovski!

A onda je krenula sezona iz snova za Lillarda i njegove Blazerse. U regularnom delu odigrao je još jednu fantastičnu sezonu – u 73 meča beležio je 26.9 poena, 6.6 asistencija, 4.5 skokova, uz 16.5 PER indeks. Sjajnu sezou okrunio je trećim mestog svojih Blazersa na Zapadu, nastupom na All Staru, kao i izborom u prvu petorku lige!

Sa 4.2 poena iz izolacije nalazi se na 5. poziciji u celoj ligi.

Vrijeme je za Lillarda!

I dok je u regularnom delu igrao kao u transu, i Blazerse vodio u serijama, pri tome je i sam izabran za igrača meseca, Lillard se pogubio u play offu. U četiri meča protiv Pelicansa bio je neprepoznatljiv. Pelicasi su koristili najjače oružje Blazersa – odbranu – da ih eliminišu. Udvajali su Lillarda i McCollum i terali ih da se reše lopte.

“Plan njihove igre je bio da mene isključe. Kada god sam prešao centar mene su čuvala dvojica igrača. Naravno, to nije nikakav izgovor za moju lošu igru. Kritike prihvatam isto kao i pohvale,” rekao je Dame.

A evo i njegove statistike u ovoj seriji:



McCollum: Prvi maratonac

U drugi deo sjajnog bekovskog tandema, CJ McCollum, imao je sjajnu sezonu. Neumorni CJ odigrao je 81 meč, davao je 21.4 poen, uz 4 skoka i 3.4 asistencije. Iako je nešto slabije šutirao nego ranijih godina, u jednom segmentu je bio nenadmašan.

Statistika je ponekad neverovatna i govori nam nešto što sami ne vidimo dok pratimo mečeve. Na stranu poeni, skokovi, asistencije, procenti, i druge uobičajene statističke kategorije, u jednoj za košarku neuobičajenoj kategoriji CJ McCollum je apsolutni lider NBA lige, i to tri godine unazad. On je ove sezone pretrčao 215.3 milje, što samo pokazuje koliko je bitan šraf u igri trećeg tima Zapada:

Lillardova podrška i prvi ‘maratonac’ NBA

Jusuf Nurkić: odbrambeni bedem

Bosanski bedem je napokon dobio pravu priliku. Još prošle sezone se videlo da će dosta unaprediti igru Blazersa. Juka je učvrstio obranu do te mere da su Blazersi skočili sa 24. obrane Lige prošle godine, do 8. mesta ove sezone. Potpuno je sakrio Lillarda i McColluma u obrani, držao je reket pod kontrolom protiv svake ekipe. Bio je jedan od najboljih igrača Lige što se tiče branjenja reketa, sjajno je gradio i držao protivničke centre pod kontrolom. Lillard i McCollum su mogli mirno igrati agresivno na perimetru, kada znaju da im Juka čuva leđa. Osim obrane napredovao je i u napadu, te si je gotovo sigurno osigurao višegodišnju suradnju s Blazersima.

>> Zvijer kakvu smo čekali

Nemali broj puta su dva najbolji igrača Blazersa Lillard i McCollum izjavili kako obožavaju Nurka i kako im je neopisivo lakše igrati s njim u petorci. Radi odlične i čvrste blokove nakon koji protivnički obrambeni igrač redovno zaostaje za bekovima Blazersa. To omogućuje i Lillard i McCollumu da imaju više vremena za pripremiti šut ili razigrati nekoga. Uz to s playem Blazersa, Nurk je razvio i sjajnu kemiju u pick and rollu. Većina njegovih poena dolazi od Lillarda, no osim sjajnih asista treba uzeti i izvrsno postavljanje bosanskog bedema. Sada smo nabrojali neke stvari zašto je Nurk jako bitan za napad Blazersa, a u obrani je čak i bitniji. Odlično brani reket, u samom je vrhu Lige po postotoku šuta protivničkih igrača preko njega, te je ovaj mjesec bio na gotovo dvije blokade u prosjeku. Sjajno se postavlja i bekovi mogu mirnije duše igrati agresivnu obranu na perimetru, jer znaju da im leđa čuva Nurk. Isto tako solidno se snalazi i protiv bržih centara, što znači da Blazersi s njim jako rijetko mogu imati negativan matchup.

U izboru našeg sajta Nurkić je bio DPOY (Defensive Player of the Year), među igračima poniklim na našim prostorima:

Jokić MVP, Šarić najviše napredovao, Nurkić odbrambena ‘zvijer’…

Šta dalje?

Nakon iznenađujućeg ispadanja od Pelicansa u play offu, postavilo se pitanje – kako dalje? Rebuilding ili će pružiti još jednu šansu ovom rosteru. Najveće pitanje je bila sudbina Nurkića, no on se ove sezone itekako dokazao. I to su Blazersi rešili ovoga leta novim potpisom:

Nurkić potpisao s Blazersima!

Kada je u pitanu draft, Blazersi mogu biti najveći pobednici ili najveći gubitnici. Kao 24. picka birali su Anferneea Simmonsa, momka koji nije nastupao u NCAA ligi, već je direkt iz srednje škole došao na draft, iako je trebao ići kod Pitina na Louisville. Simmons je bio jedan od najtalentiranijih igrač u državi, odličan bek, no to je bilo na razini srednjih škola. Pitanje je kako će se snaći međ’ velikim dečkima, pogotovo jer mu je jača strana ulaz i fizikalije, dok je samo solidan šuter. On je pravi projek koji bi uz Lillarda i McCollum mogao izrasti u sjajnog igrača, no to je pod velikim znakom pitanja.

1 Trackback / Pingback

  1. Northwest 2018-2018 Zlatna sredina NBA Lige - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*