Nezaustavljiva Zbornaja!

Drugi dan četvrtfinala su počele dve ekipe koje su pobedile favorite krug prije. Rusi su imali sjajnu seriju u grupi, da bi nastavili s dobrim igrama i u knockout fazi. Skinuli su Hrvate, dok su s druge strane Grci nakon očajne grupne faze iznenadili Litvu i prošli dalje.

Početak je puno bolje izgledao za Grke. Mozgov im je radio najviše problema, ubacio je 6 od prvih 8 poena dok su potpuno usporili Shveda. Calathes je odradio vrlo dobar posao u obrani, ali i napadu. Sjajno vuče kontre,  Grci koriste greške i polako dolaze u vodstvo. Do kraja je Calathes imao 5 poena i čak 5 asista, a Grci odlaze s prvom osetnijom prednošću na odmor.

U drugoj Rusi nastavljaju rasipati lopte. Izgledaju izgubljeno, dok Grci sjajno trče i kažnjavaju greške. Lopte su bacali u aut, često čak i Grcima u ruke i ovo ih je umalo skupo koštalo. Kada to uparimo s dotada katastrofalnom partijom Shveda Rusi su još imali i pristojan zaostatak. Nekako uspevaju smanjiti rezultat na -6 no imaju katastrofalnu večer iz linije 6,75. Dotada su imali samo 15% i nikako se nisu mogli još više primaknuti. Toliko su promašivali da su Grci ostali bez ubačaja iz igre u poslednjih 5 minuta četvrtine, a Rusi su to iskoristili za primicanje na -6.

Shved je imao čak 6 izgubljenih lopti u prvom delu, no u drugom se probudio. Pogađa prvo trojku, pa faul koš i na kraju asistira Vorončeviću za tri poena i Rusi ponovo prilaze na -4. Rade seriju 8-0 i potpuno se vraćaju u utakmicu. Na kraju su došli i do izjednačenja preko Shveda koji je ubacio 13 od svojih 17 poena u ovom periodu. Grci zahvaljujući Sloukasu i Bourusisu odlaze s +2 na poslednji odmor.

Odmah dolazi do preokreta Rusa, u prvoj minuti su anulirali vodstvo i preuzeli utakmicu. Calathes drži Grke u igri s dva faul koša, a onda šok za Ruse. 7 minuta do kraja Kulagin se povredio, krivo je stao i morao je izaći van. Ulazi Shved koji serijom bacanja donosi prednost Rusima. Igraju vrlo dobru obranu, Grci nemaju rešenja, a strpljivo u napadu i zakucavanjem Mozgova dolaze do +7. Grci su promašili previše bacanja pred kraj utakmice, a Rusi nastavljaju s fizičkom obranom, no Shved maši u napadu i Rusi nikako da prelome. Na kraju je presudio Khvostov, prvo ubacuje za 2 poena 40 sekundi do kraja i +4 Rusa, a potom stavlja jedno bacanje i uzima skok u napadu. Calathes u Bourusis maše na drugoj strani i slavlje Rusa može početi.

Iako je odigrao očajan prvi deo Shved je opet na kraju bio ključan igrač. Ubacio je 26 poena, no imao je očajan šut. Samo 2/11 za tri poena i tome je dodao 7 izgubljenih lopti. Pratio ga je Mozgov sa 15 ubačaja i 10 skokova, a dobar je bio i Fridzon sa 11 koševa. Calathes je vukao sve konce kod Grka. Bio je odličan u oba smera čitavu utakmicu, no nije bilo dovoljno. Ubacio je 25 poena uz 7 asista i 3 ukradene lopte, a Printezis je na kraju završio na 19 koševa.

Tako su Rusi dokazali da igre u grupi i protiv Hrvata nisu bile slučajne. Za razliku od Grka. Protiv Litve ih je slušao šut, što se ovde ne može reći. Bili su izgubljeni u napadu, nisu imali kvalitetna rešenja, osim Calathesa, i čini se da je kod njih iznimka bila tekma s Litvom, a ne obrnutno. Sada Rusi čekaju pobednika duela Srbija Italija. Hoće li dobiti znance iz grupe ili ćemo pak imati šuterski obračun Shved Belinelli?

1 Trackback / Pingback

  1. Eurobasket, 1 / 4 finala: Lider hordi, Dragon i slovenačko čudo! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*