Bolji od očekivanog

USA Today

Prošao je prvi mjesec NBA sezone. Dosada smo vidjeli dosta razočaranja, šokantnih povreda ali i dosta ugodnih iznenđenja. Razočaranju su svakako Cavsi koji nikako ne liče na ekipu koja je prošle godine igrala Finale, šokirale su nas povrede Haywarda i Lina praktički na samom otvaranju sezonu, no ovdje ćemo se baviti ugodnim iznenađenjima. Prvi su svakako Orladno Magic koje je Vogel napokon ukomponirao i igraju stvarno sjajnu košarku. Druga su momci iz Indianapolisa koji su ostali bez Georgea na ljeto, a trenutno su bez Mylesa Turnera koji je nominalno njihov prvi igrač. No pozabaviti ćemo se ekipama drugi puta, sada idemo na igrače koji su premašili sva očekivanja i igraju puno bolje od očekivanog.

Domantas Sabonis

Sin najboljeg Litavskog košarkaša svih vremena Arvydasa Sabonisa je u Pacersima pronašao dugo traženu formu. Stigao je u trade za Georgea iz Thundera gdje je imao marginalnu rolu. Slično se očekivalo i u Pacersima, no povredom Turnera dobio je priliku u petorci. A to je sjajno iskoristio. Igra nevjerovatno efikasno, već je imao nekoliko utakmcia sa 100%-tnim šutom, kupi skokove kao od šale i trenutno je na double double prosjeku. Ubacuje 13 poena sa gotovo 70% šuta iz igre. Sjajan posao Pacersa.

Lauri Markkanen

Sjajni Finac nam se predstavio na Eurobasketu u odličnom izdanju. Bilo je dosta skepse oko njegove transformacije u NBA, loša obrana, slabo tijelo, ima samo šut. No Finac nas je prvo demantirao na Eurobasketu, a ako je još neko bio skeptičan poslije toga Lauri ga je demantirao svojim početkom u NBA. Već je oborio rekord i postao prvi rookie sa pogođenih 10 trojki u prva tri meča, a i kasnije je nastavio istim putem. U očajnim Bullsima je praktički jedina svijetla točka i trenutno bilježi stvarno odlične brojke. Bullsi su po ovome odradili sjajan draft i u Lauri imaju sigurnog nosioca za budućnost.

Donovan Mitchell

Jazzeri na bekovskim pozicijama imaju dosta talenta, no nažalost gotovo svi su “injury prone”. Hood je već bio izvan stroja, dok Burks još traži formu nakon što je propustio veći dio prošle sezone. Već se na Ljetnjoj ligi vidjelo da se Jazzeri ne moraju bojati za rotaciju na bekovima, usprkos svim silnim povredama. Uz Exuma (koji je pogađate povređen…) bio je najbolji igrač Jazza i bilježio je neke sjajne brojke. Dobio je priliku i među “velikim momcima”. Prvo je torpedirao Ball i Lakerse, a sinoć je uz Rubia bio najbolji pojedinac Jazza i pokazao  kako  na njega mogu ozbiljno računati.

Tobias Harris

Godinama već jedan od najpodcjenjenijih igrač lige. Odličan scorer s klupe, godinama go-to guy Pistonsa, praktički jedini koliko toliko konstantan čovjek u redovima Stana the Mana. Problem je nažalost što su Pistonsi očajni posljednjih nekoliko sezone. Ove godine je sjajno krenuo u sezonu, možda i najbolje dosada u karijeri. Učinkovit, najbolji igrač Pistonsa i solidan u obrani. Ove sezone postiže preko 20 poena uz prosjeku sa preko 50% šuta i malo više od 40% za tri poena.

Aaron Gordon

Od Gordona se već sezonama očekuju velike stvari. Neviđene fizičke predispozicije, no imao je problema gotovo u svim ostalim segmentima igre. Ove sezone je izgleda napokon došao na svoje. Odigrao je utakmicu karijere protiv Netsa kada im je strpao 41 poen, a trenutno je skočio sa 12 poena u prosjeku prošle sezone na preko 20 ove godine. Magic napokon izgleda dobro i kvalitetno, a jedan od glavnih razloga je i Gordon koji napokon počinje ispunjavati svoj veliki potencijal.

D’Angelo Russell

Lakersi su ga se odrekli nauštrb Balla i Clarksona i čini se da su napravili grešku. Momak je ove sezone glavni igrač Netsa koji unatoč svojim očitim limitima u rosteru dosta dobro guraju. S njim u igri Netsi izgledaju jako dobro, igraju tečno a Russell preuzima odgovornost kada za to dođe vrijeme. Postiže preko 20 poena uz 46% šuta iz igre i čini se da imamo novu nadolazeću zvijezdu lige. Ukoliko se Ball ne pokaže uskoro, Lakersi bi mogli žaliti za ovim tradeom.

Victor Oladipo

Nakon nekoliko sezona privikavanja u svojoj posljednjoj sezoni u Magicu je pokazao potencijal za velike stvari. No odlučili su ga se riješiti i završio je u Thunderima kao glavna ispomoć MVP-u Westbrooku. Iako je bio solidan, od njega se očekivalo više. No, kako se kaže treća sreća i Oladipo je upao u Pacerse u rebuildingu i dobio je praktički ključeve ekipe u svoje ruke. Zasada mu ide jako jako dobro. Bio je igrač tjedna Istočne konferencije a sve je to začinio trojkom za pobjedu protiv Spursa. Pacersi sjajno guraju ove sezone a najveće zasluge za to svakako ima Oladipo.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*