Delimehić: Raskrsnica karijere

Piše: Sanjin Delimehić, NBA SVIJET

Darling you got to let me know/Should I stay or should I go?/If you say that you are mine/I’ll be here ’til the end of time/So you got to let me know/Should I stay or should I go?
U trenutku dok sam se borio s probijanjem leda u vidu pisanja uvoda, ova kultna pjesma još kultnijeg benda “Clash“ se sama od sebe nametnula kao uvod. S obzirom koja je tema, sjela je kao kec na desetku.

U zadnje vrijeme se često spominje jedan potencijalni trade, a glavni akter u njemu je jedan od najboljih centara lige, DeAndre Jordan. U zadnjih par godina jedan od najboljih centara lige, višestruki All Star,redovan član All-Defense postava, te igrač kojeg su Clippersi 2008 godine izabrali kao 35 pick drafta, je došao do te točke da se trade nameće kao najbolja solucija. Interesenata ne manjka, dapače, svaka ekipa koja za sebe smatra da je contender, ili da će se kroz koju godinu nametnuti kao takva, želi u svojoj ekipi imati dominantnoga centra( Warriorsi su iznimka, uz onakvu četvorku si mogu priuštiti luksuz da im je centarska pozicija najtanja u ekipi). No,kojoj ekipi bi on najbolje legao, točnije, u kojoj ekipi Jordan ima najveće šanse za osvajanje prstena?

No, prije nego što počnemo o udvaračima, treba napisati i koju o Clippersima.

Dugo godina pokušavaju sebe nametnuti kao legitimnog contendera, i nije da nisu imali i ekipu i prilika da se dokažu kao takvi, no uvijek je falilo ono nešto. Imali su u ekipi jednog od najboljih playmakera lige u vidu Paula, vrhunskog šutera J.J.Redicka, odličnu visoku liniju s Griffinom i Jordanom, te odličnog six mana Jamala Crawforda. Najbolji rezultat? Polufinale konferencije, gdje su imali vodstvo 3-2 te +19 u šestoj utakmici. Ni to im nije bilo dovoljno. Ruku na srce, imali su svake sezone problema s ozljedama(Griffin, Paul), no dojam je da su barem jednom trebali biti u finalu Zapada. Da li je problem bio u samopouzdanju, sreći, ili treneru, ostavljam vama na sudu.
Od ove sezone, situacija se drastično promijenila. Otišli su Paul, Crawford i Redick, te su u vidu njihovih zamjena došli Teodosić i Beverley. I taman kad smo se ponadali da će Lob City i dalje jednim dijelom ostati na životu, opet su ozljede poremetile sve. Prvo Teodosić, za njim Beverley, te kao šlag na kraju Griffin. Od startne petorke otpala su tri igrača, a njihove zamjene u najmanju ruku su upitne. Na ruku im ne ide niti trenutni omjer pobjeda i poraza, koji u trenutku pisanja ovog teksta iznosi 8-14, što ih smješta na 10 mjesto Zapada. Odjednom, ekipa koja se trebala boriti za playoff, je došla u situaciju da bira između mukotrpne borbe za doigravanje na prejakom Zapadu, ili da se okrene rebuildingu, te se upusti u borbu za neki od vrhunskih talenata, kojih na idućem draftu neće manjkati.

I tu dolazimo do glavne teme ove kolumne: da li zadržati Jordana ili ga tradeati za igrače i pickove? S obzirom da na ljeto ima pravo na opciju koja mu dozvoljava da pregovara s drugim klubovima, ova druga opcija se čini najrealnijom. Najviše se spominju Cavsi te Bucksi, dok iz pozadine svoje šanse vrebaju Wizardsi, Raptorsi i Timberwolvesi. Pitanje je, kome od njih bi igrač njegovog kalibra najviše legao, i gdje bi bilo najviše smisla da ga vidimo?

Na ljeto 2015. godine Jordan je bio na korak do potpisa za Maverickse, cijeli ugovor je bi dogovoren, te se samo trebao pojaviti na potpisivanju istoga. No, umjesto očekivanog potpisa i prijelaza iz Kalifornije u Teksas, došlo je do veleobrata, te njegovog ostanka u Clippersima. Njegov agent i osobe iz Dallasa su ga pokušale dobiti na telefon, tražili su ga na njegovoj adresi, na kraju smo saznali da su ga suigrači “oteli“, te je produžio ugovor s dotadašnjim klubom. Ovaj put se takav scenarij ne čini izglednim, te se možemo pozabaviti s udvaračima. Krenimo od ekipa koje po meni ili nemaju velike šanse da ga dovedu, ili prelazak kod njih nema smisla. Ono što treba uzeti u obzir je da Jordan na kraju sezone ima player option, te se krug realnih novih adresa smanjuje.

Raptorsi se sramežljivo nude kao njegov novi dom, no prelazak kod istih nema smisla iz više razloga. Koliko god se oni trudili to postati, jednostavno nisu taj kalibar da sebe mogu nazvati legitimnim contenderom. Svaka čast Lowryju,DeRozanu i Ibaki, više puta je dokazano da kad krene playoff  oni budu postojani u prvoj rundi, sve dok ne nalete na Cavse. U tom trenutku oni postaju ekipa za koju se zapitate kako je došla uopće do druge runde doigravanja, glavni igrači nestanu s terena, te sve liči kao dvoboj na školskome igralištu između učenika petog i osmog  razreda. Plus, ove sezone salary cap im iznosi 117 milijuna, dok iduće iznosi 124 milijuna. Na sve to, ne vidim koga bi mogli poslati u suprotnome smjeru, a da se zadovolje apetiti Clippersa.

Wizardsi kao ekipa ima puno više smisla, ali njihov najveći problem je taj što im ubrzo dolazi vrijeme za nove ugovore Wallu i Bealu, koji će zasigurno tražiti max. Sjetimo se da su na ljeto vezali Portera max contractom, de bi dovođenje Jordana, uz nove ugovore navedenome bekovskom dvojcu, ih zasigurno bacio debelo u luxury tax.

Timberwolvesi imaju materijala za ponuditi zauzvrat, te bi ih dolazak Jordana zasigurno dignuo još više na ljestvici contendera. No, pitanje je što će im još jedan vrhunski centar pored Townsa? U redu, njega mogu pomaknuti na PF, no to znači da na klupu ide Gibson, kojem si dao 28 milijuna na dvije godine, i s time si srezao minute Diengu, kojem si dao ugovor u vrijednosti 62 milijuna dolara, što dovođenjem Jordana i njegovih 21 milijun znači gaženje u luxury. Na sve to dodajmo da Towns ima još jednu godinu ugovora, te da njemu moraš dati novi ugovor, ne čini se toliko realan dolazak među Vukove. Jedina solucija u kojoj ga vidim je da u smjeru Grada Anđela odu Wiggins, koji je potpisao na ljeto novi ugovor, te gore navedeni Dieng, što se čini malo realnim

Sad dolazimo do ekipa koje imaju najviše šanse za njegovo dovođenje, te se one najviše spominju.

Prvi su Bucksi. Jedna od najuzbudljivijih ekipa današnjice, koja raste iz utakmice u utakmicu, te u svojim redovima ima jednog od najboljih igrača današnjice u vidu Giannisa, te odlične igrače kao Middleton, Bledsoe te nažalost vječno povrijeđenog Jabarija Parkera, uz prošlogodišnjeg dobitnika Rookie Of The Year nagrade, Malcolma Brogdona, se definitivno nameće kao odlično rješenje.

Mjesta na payrollu imaju, iduće sezone im se oslobađa 16 milijuna na capu, te s te strane njegov dolazak ima osnova i pokrića. Plus, ako King James na kraju sezone stvarno napusti Cleveland, te svoj talent preseli u Kaliforniju, razlozi u korist Bucksa dodatno rastu. Ali (uvijek taj ali),pitanje je da li su se spremni odreći dovoljno resursa da bi zadovoljili apetite Clippersa.

(DIGRESIJA! Kad smo već kod Kralja te eventualnog prelaska u Lakerse,pogledajte ovaj video na tu temu. Genijalno odrađeno. https://www.facebook.com/ColinCowherd/videos/2096437733910748/)

Poznati su uvjeti pod kojima se trade može dogoditi: Clippersi su naciljali tri igrača Bucksa koji ih interesiraju, te je uvjet za trade da se dva pošalju u Kaliforniju. To su Henson, Brogdon i Middleton. Henson je trenutno startni centar, te bi dolaskom Jordana izgubio svoje mjesto u ekipi, te se on u paketu čini logičnim. No, koga se odreći između ostale dvojice?
Brogdon trenutno odrađuje svoju sophomore sezonu, te se do sad pokazao kao standardni član ekipe Jasona Kidda. No, dolaskom Bledsoea, te povratkom Parkera, nameće se pitanje koliko će minuta imati na raspolaganju, ako se uzme u obzir da će doći do određenih promjena u sastavu, te automatski Brogdon ispada iz ekipe. Na ruku mu ne ide niti činjenica da sa klupe redovno ulazi Dellavedova, koji je odlični obrambeni igrač, te će vjerojatno Kidd gledati da uz njega uvijek na terenu bude netko od dvojca Bledsoe/Middleton, te da u određenim trenutcima i Greek Freak može odigrati na nekoj od bekovskih pozicija.

S druge strane, Middleton je od dolaska iz Pistonsa 2013 neizostavni dio momčadi, druga ofenzivna opcija ekipe, te igrač koji u prosjeku ove sezone uzima 15.8 šuteva, a pogađa 7.3, što iznosi respektabilnih 0.461 pogođenih po utakmici. Pogledom na naprednu statistiku vidimo da mu je dolaskom Bledsoea u blagom padu, ali i dalje ima usage rate od 25%, te TS 0.561%, što ga stavlja na drugo mjesto, iza Giannisa. Jasno, povratkom Parkera te eventualnim dolaskom Jordana ta statistika će još više pasti, ali i dalje se vidi da je on u odnosu na Brogdona mnogo bitniji igrač, te korisniji za ekipu, te bi u slučaju tradea vjerojatno on ostao u ekipi, dok bi Henson i Brogdon išli hvatati sunca u Kaliforniji.

I za kraj, ekipa kojoj bi on najbolje došao, koja s punim opravdanjem gaji šampionske ambicije, i gdje je on vjerojatno onaj kotačić koji nedostaje da se opravdano baci rukavica u lice prvaku- Cleveland Cavaliersi.

Iako su na ljeto ostali bez Irvinga, te su ih zadesile ozljede Thomasa i Rosea, Cavsi su se vratili na šampionski kolosijek, te opravdano opet siju strah ligom. U trenutku pisanja teksta su u nizu od 12 pobjeda, a Kralj igra MVP sezonu. Uz povratak Thomasa, te Lovea i J.R. Smitha, Jordan bi bio završni dio slagalice za osvajanje naslova. Za njegovo dovođenje Cavsi bi se po glasinama trebali odreći Tristana Thompsona, te picka prve runde kojeg su dobili od Bostona, a čiji je pravi vlasnik ekipa Brooklyn Netsa. Za ekipu koja cilja samo na naslov prvaka, te koja i bez Jordana plaća najveći porez u ligi je to sitnica. Zauzvrat dobivaju vrhunskog rim protectora, provjerenog double double igrača, te s njime, uz učinak Wadea i Crowdera s klupe, Cavsima opipljivo rastu šanse za osvajanje naslova. Petorka Thomas-J.R.-LBJ-Love-Jordan protiv petorke Curry-Thompson-Durant-Green-Pachulia? Može!

Ipak, u zraku ostaje jedno, najbitnije pitanje: kakve ambicije ima Jordan? Da li želi odmah ove sezone loviti prsten, ili ima i dalje volje, živaca i vremena čekati da ekipa sraste te za koju godinu uz koje pojačanje postane legitimni contender? Odgovor na to pitanje će nam dati odgovor na pitanje iduće destinacije ovog vrhunskoga centra.

Odlazak u Cavse mu najvjerojatnije garantira toliko priželjkivano veliko finale lige, te borba za prsten protiv jahača apokalipse iz Oaklanda. Ako ode u Ohio, a ekipa ne osvoji prsten, te dođe do raspada iste, i dalje u ugovoru ima player option. Odabir Bucksa znači da će se morati strpiti još koju sezonu da bi došao do te borbe, te je pitanje da li bi uspio s njima doći do velikog finala ako pogledamo napredak Philadelphije te Bostonovo čekanje odlaska Kralja s Istoka. Bitna stvar je ta da on na ljeto ima pravo iskoristiti opciju koja mu daje slobodu u biranju novog poslodavca, što će isto igrati veliku ulogu u odabiru novog kluba u slučaju tradea.

Do tada, ostaje nam da svaki dan pratimo situaciju, sve dok ne dobijemo konačni odgovor: gdje ide DeAndre Jordan?

1 Trackback / Pingback

  1. Heat i Clippsi spremaju trade visokih momaka! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*