Naši u NBA, 2017 – 2018 (IV): Oni su najveće zvezde i nezamenjivi su u svojim timovima

Stižemo i do četvorice igrača sa naših prostora koji su se svojim igrama isporfilirali kao važni kotačići u svojim ekipama. Goran Dragić je motor ekipe iz Miamia, Nikola Jokić je zaštitno lice franšize iz Denvera, Nikola Vučević je prvo ime ekipe iz Magica, dok je Jusuf Nurkić bio onaj sastojak koji je nedostajao Blazersima za dobar rezultat.

GORAN DRAGIĆ

Evropski šampion sa reprezentacijom Slovenije i MVP minulog Eurobasketa, iza sebe ima 9 sezona u najjačoj ligi sveta. Neverovatan košarkaš, i sjajan čovek što je demonstrirao nakon velikog finala sa Srbijom:

Košarkaški mag, i veliki čovek koji ima svoje mesto u NBA istoriji

Košarkaške početke ovaj mag sa loptom načinio je u slovenačkim klubovima. Ovaj 31-godišnjak ponikao je u Iliriji, afirmisao se odličnim igrama u Slovanu (2004 – 2006), da bi se nakon epizoda u Murciji i Olimpiji 2008. otisnuo preko bare.

Na draftu 2008. godine San Antonio Spursi su ga izabrali kao 15. pika u drugoj rundi. Iste večeri je ustupljen Sunsima, za koje je debitovao u jesen iste godine.

Nakon Sunsa igra je za Houston, tokom 2011. igra u Baskoniji tokom lock outa, da bi se 2012 vratio u Sunse. 2015 u velikom trejdu prelazi u Miami, i trenutno je prva zvezda ovoga kluba. U NBA karijeri beležio je 13.3 poena i 4.8 asistencija po utakmici, uz dobar procenat šuta iz igre (47,1 %).

U februaru 2014. godine postao je prvi igrač u istoriji NBA-lige posle Roda Stricklanda koji je u jednom mesecu čak tri puta oborio lični rekord u broju postignutih poena. Iste godine izabran je u trežu najbolju petorku NBA lige, a proglašen je igračem koji je najviše napredovao. Iste godine pojavio se na All Staru vikendu, u takmičenju ‘Skills challenge’.

Dragić je posle sezone 2013/14 postao tek šesti košarkaš koji se pridružio “Klubu 20-50-40” – postizao je prosečno najmanje 20 poena, uz uspešnost šuta od 50 i više procenata za dva poena i 40 i više procenata iza linije za tri poena. Pre njega to je pošlo za rukom samo Jeffu Hornaseku, Draženu Petroviću, Dirku Nowitzkom, Lebronu Jamesu i Kevinu Durantu.

Slovenac je prva opcija Miamija na poziciji organizatora igre. Sezona 2016-17 bila je najbolja u njegovoj karijeri i tokom ove sezone izrastao je u jedno od lica franšize uz centra Hassana Whitesidea, i Whitesidea. U 73 utakmice beležio je 20.3 poena, 5.8 asistencija i 3.8 skokova. Jedini razlog zbog kojih Goran Dragić nije odigrao sve mečeve bile su povrede, a kada je bio na terenu igrao je najviše minuta od svih – 33.3, Heat jednostavno nije imao adekvatnu zamenu na njegovoj poziciji. Karakteriše ga izuzetna brzina i veština sa loptom, odlično se snalazi u tranziciji i jedan je od igrača sa najuspešnijim procentom realizovanih poena nakon polaganja. Lakoća sa kojom završava polukontre i kontre je zapanjujuća.

Dragić će nakon najavljenog povlačenja iz reprezentacije da se posveti klupskoj karijeri. Iako je malo igrao tokom predsezone, on je sigurna prva ‘jedinica’ u Heatu. I dalje je neverovatno brz, okretan, brzo pronalazi rešenja, a sa saigračima je razvio veliko poverenje što se na terenu vidi.

NIKOLA JOKIĆ

Nikola Jokić je u samo dve sezone od košarkaškog anonimca, iz srpskog kluba koji nosi roze dresove, izrastao u lice franšize iz Kolorada. Od igrača koji je biran kao 41 pick u drugoj rundi drafta. Nakon neverovatne sezone 2016-17, Jokić je odlučio ovoga se leta posvetiti individualnom radu kako bi se što bolje spremio za sezonu koja dolazi. Time je navukao bes dela košarkaške javnosti u Srbiji na sebe jer nije igrao za reprezentaciju na Eurobasketu. Po njima, upravo je on trebao biti ključna karika u Đorđevićevom timu u borbi za zlato.

Pružajući iznadprosečne partije tokom tri naredna meseca, Jokić je završio sezonu sa učinkom od sjajnih prosečnih 16.7 pts, 9.8 sk. i 4.9 asist.

Sa učinkom 40-42 Nuggetsi su imali učinak bolji neko u prethodnim sezonama, i da su u 2016-17 ušli sa jasnom vizijom i da su n početku sezone imali malo više sreće ovaj bi učinak sigurno bio bolji, a oni bili učesnici play offa. Da, Mike Malone je na početku sezone imao drugačiju viziju, sa 20-godišnjim Mudiyaom kao razigravačem, Gallinarijem kao neprikosnovenim šuterom, i balkanskim dvojcem pod košem – Nikolom Jokićem na četvorci i Jusufom Nurkićem na petici. No, nije išlo. Muddiay nije bljesnuo, Gallinari je kuburio sa povredom, a Juka i Joker su se sudarali i nisu nikako mogli zajedno na terenu. Denver je gubio dobijene mečeve, a rezultat je trpio.

No, od druge polovine decembra, Malone menja priču, i kompletnu filozofiju igre koju podređuje jednom čoveku – Nikoli Jokiću. I nije dugo trebalo da Nikola Bljesne. Poredeći učinak od 8.6 poena, 6.3 skokova i 3 asistencije po meču u novembru, njegovih 23.9 poena, 11.1 skok i 4.9 asistencija po meču deluju zaista moćno, a Jokića se svrstava među top 3 visoka igrača u ligi. Nažalost, danak ovakvoj taktici plaća Jusuf Nurkić koji igra jako malo, i na kraju putem tradea završava u Portlandu. Denver igra fantastičnu otvorenu i atraktivnu košarku, sa puno asistencija, šuteva, prodora pod koš. Kada se gleda ofanziva, oni su iza Warriorsa i Cavsa neprikosnoveni. No škripalo je, i to jako, u odbrani. Denver je 29 od 30 ekipa kada je odbrana u pitanju. Odlaskom Nurkića izgubili su pravkog zaštitnika reketa, jer Juka je znao čuvati koš mnogo bolje nego što rade Jokić, čija je odbrana na perimetru vrlo loša, Faried ili novopridošli Plumlee. Denver nema klasne odbrambene igrače, i Malone je svestan da na ovom segmentu treba još mnogo da radi, kako individualno tako i timski kako bi cela ekipa napredovala, a rezultat bio bolji.

Sjajne partije, i čak šest triple double učinaka u prošloj sezoni, lakoća sa kojom igra i razigrava, učinile su da je Nikola već sada proglašen budućom super-zvezdom i igračem oko koga će Nuggetsi graditi svoju budućnost. Letos je iz Hawksa stigao All Star igrač Paul Millsap koji će sa Jokićem činiti novi centarski duo, pomagati mu u odbrani koja je i dalje Nikolina slabija strana.

Druga bi mogla biti pritisak. Momak od 22 godine, koji se u narednoj sezoni bori za veći ugovor, koji će trebati da opravda poverenje kluba i grada koji predstavlja moraće raditi i na svojoj psihološkoj stabilnosti.

JUSUF NURKIĆ

AP Photo/Steve Dykes

Bosanskohercegovačka ‘zver’ dočekuje svoju četvrtu sezonu u NBA. Čini se – nikada u boljoj formi. Ovaj Tuzlak počeo je da tapka košarkašku loptu u slovenačkom Zlatorogu, nakratko je zaigrao i za Union Olimpiju, a seniorsku karijeru počeo je da gradi u Hrvatskoj – prvo u zagrebačkoj Cedeviti, a potom u Zadru.

U prvoj rundi drafta 2014. godine Nurkić je bio 16. izbor. Uzeli su ga Bullsi, ali su ga iste večeri prepustili Denveru, za koji nastupa do februara 2017. godine, kada ga klub trejda u Portland Trail Blazerse.

Aktuelni rekord karijere u broju poena postigao je u dresu Portlanda 28. marta 2017. godine kada je upravo Denveru dao 33 poena, klubu koji ga je samo mesec i po dana ranije prodao Blejzersima. Bila je ovo slatka osveta, i ključna pobeda Portlanda u borbi za play off:

Od tima koji se već oprostio od play offa, i otpisao sezonu proglasivši je neuspešnom, Blazersi su se od Nurkićevog dolaska podigli poput Phoenixa, i potpuno – preporodili. U martu mesecu, Portland je tim sa najboljim učinkom u ligi, imaju 13 pobeda i svega 3 poraza, i sasvim zasluženo su zauzeli poziciju broj 8 na Zapadu. Poređenja radi u februaru su Blazersi imali učinak 2 – 7.

Portland je pre dolaska Nurkića bio na 24 – 35 (41 %), a sa njim u timu imaju 13-3 (81.25 %), a u generalnom scoreu su na kraju bili na 41-41 (50 %). Uz to,  kda Nurkić igra 30 i više minuta Portland je bio na 10 – 1!

Ova statistika govori dovoljno, Nurkić je svojim igrama podigao formu i svojim saigračima, posebno krilima – Harklessu i Vonlehu, dok je prva zvezda tima Damina Lillard u strašnoj formi – čak 7 puta je tokom marta bio na 30 + poena, a svojim blokovima Nurkić je njemu i McCollumu omogućio više prostora i šuteva. Sjajn pick koji Jusuf igra sa Lillardom nešto je u čemu uživaju svi košarkaški sladokusci, i ova dva igrača potencijalno mogu postati strašan tandem u sezonama koje dolaze.

Jusuf Nurkić je u predsezoni pokazao da je spremniji neko ikada. Svoje telo doveo je u savrešnstvo, što se vidi na terenu jer reguje brže, ukoliko to povežemo sa njegovom intelegencijom i sjajnom saradnjom sa Lillardom i McCollumom, dobijamo sve predispozicije sa odličnu sezonu.

U predsezoni igra odlično, njegova statistika je sjajna i nagoveštava da će u predstojećoj sezoni biti nezamenjiv deo ekipe iz Oregona. U poslednje vreme pojavile su se spekulacije da bi narednog leta mogao napustiti tim. 

NIKOLA VUČEVIĆ

Kim Klement-USA TODAY Sports

U narednoj sezoni Crna Gora će imati samo jednog predstavnika u najjačoj ligi sveta, stabilnog i pouzdanog centra Nikolu Vučevića. Crnogorac će igrati svoju osmu sezonu u NBA. 76ersi su ga 2011. godine odabrali kao 16. picka u prvoj rundi drafta. Nakon sezone u Phili, seli u Magic gde igra i danas. U susretu odigranom 31. decembra 2010. godine sa Majamijem, koji je slavio sa 112:110, Vučević je za 46 minuta i 34 sekundi, uz 20 poena, uhvatio i neverovatnih 29 lopti, što je klupski rekord Orlanda.

A 3. aprila 2015. godine, u trijumfu Orlanda nad Minesotom 97:84, Nikola je za 40 minuta provedenih u igri ubeležio 37 poena – 18/25 za dva poena, 1/4 slobodna bacanja i bez pokušaja za tri poena. Kada pogledamo 2016-17, Nikola Vučević statistički nije imao sezonu na kakvu nas je navikao ranijih godina. Iako je imao double double prosek (14.6 p, 10.4 sk) i 47 % šuta iz igre, što je najslabije do sada u njegovoj karijeri, Vogel je na Vučevića uticao pozitivno jer je poradio na njegovim odbrambenih veštinama. Iako nije snažan poput backup centra Biyomba, Vučević je pokazao da može biti sjajan zaštitnik reketa.

Vučević je u jednom momentu, usled ‘gužve’ pod koševima postao druga opcija na pozicji broj pet, a prednost je dobijao Biyombo u startnoj postavi. No, Nikola se snalazio i u takvoj ulozi, a u jednom je momentu bio i kandidat za najboljeg šestog igrača lige.

I statistika pokazuje da je Vučević odbrambeno napredovao pod Vogelom. Njegove defanzivne statistike su porasle. Sa takvim Vučevićem, i Biyombom kao back up opcijom Orlando ima rešeno pitanje petice za narednih nekoliko godina.

Vučević je u predsezoni, uz ograničenu minutažu, pokazao sebi svojstvenu sigurnost i igre koje se od njega očekuju. Bio je dobar u odbrani, nešto slabiji u napadu, ali predsezona je jedno, a takmičarske utakmice drugo. U tome Vučević ima itekako puno iskustva.

1 Trackback / Pingback

  1. Naši u sezoni 2017-18: Srbi i Hrvati sa 'petorkama' - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*