A šta da je bilo ovako?

NBA on ESPN

Bližimo se trećini regularnog dela prvenstva NBA, a neke stvari već postaju kristalno jasne. Posebno kada je ovogodišnji izbor na draftu u pitanju. Svi smo se složili da je to bio jedan od jačih izbora, i da su klubovi imali velike ‘glavobolje’ da izaberu najbolje. Uostalom, i samo smo pratili draft:

NBA draft 2018: Ko je koga birao, i kako su prošli naši?

Za sada, kako stvari stoje – a statistika to i pokazuje – najbolji izbor napravila je ekipa Dallas Mavericksa, čiji rookie – Luka Dončić – ne samo što statistički blista već na svoj tim i njegove uspehe ima kjučan i suštinski uticaj. Ukoliko ga uporedimo statistički sa prvim pickom drafta kojeg su birali Sunsi, DeAndre Ayton, statistički tu ne vidimo veliku razliku:

Visoki momak koga je tim Igora Kokoškova birao ima double double prosek, i on vrlo korektno odrađuje svoj deo posla. No, on je daleko od igrača koji suštinski utiče na igru svog tima, kao što to recimo u Sunsima radi Booker, ili u Dallasu već sada Luka Dončić. I utisak je da će Ayton u budućnosti lagano dolaziti do 20+ i 10+ utakmica, pa i proseka, no pitanje je da li je to dovoljno da tim pobeđuje.

A Luka je to sve već doneo u Mavse. Momak koji je u Evropi osvojio sve, reprezentativne, klupske i individualne titule, koji se lako nosio i sa najboljim odbranama na ‘Starom kontinentu’, u NBA se vrlo lako prilagodio, i deluje kao da već godinama ovde igra.

Za razliku od Aytona koji najviše igra u reketu, ali se dobro snalazi i u šutevima sa distance, Luka Dončić ima sve to, a plus ima neverovatan osećaj za igru, utiče na brzo kretanje lopte, razigrava saigrače i asistira onima koji se nalaze u boljim pozicijama.

Čak je i sjajan u odbrani reketa, što su osetili Derrick Favours iz Utaha, pa i Lebron James kome je u sekundi zalepio dve blokade:

Drugi tim koji bi mogao žestoko da se kaje su Hawksi koji su zapravo imali pravo prvoizbora Dončića, ali su odlučili da stave sve karte na Trae Younga. Young je vrlo brz i atraktivan igrač, potencijalno sjajan šuter, ali još uvek ne dovoljno koncentrisan i siguran. Pri tome je i sjajan razigravač, ali njegove igre, za sada, nemaju kontinuitet kakav je slučaj sa Dončićem, a što je još važnije Mavsi su u zoni play offa na sjajnom Zapadu, dok Hawksi  i Sunsi tavore na dnu svojih konferencija.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*