Minnesota Timberwolves 2019-2020: Od dna do bljeska, i vrtoglavo – nazad

Prokletstvo ‘vučje’ franšize, uz jedan mali bljesak u sezoni 2017-2018 kada su se plasirali u play off, se nastavlja. Minnesota nastavlja gde je stala – da tavori na dnu NBA, izgubivši identitet, igru, potencijal, i atraktivnost. Sve ono što se danas u NBA traži od jednog tima.

BasketballReference

A u toj pomenutoj sezoni u kojoj su bljesnuli, 2017-2018, Wolvsi ne samo da su se plasirali u doigravanje po prvi put nakon 14 godine već su i regularni deo nakon istog tolikog perioda dočekali sa više pobeda nego poraza.

Nakon te sezone, kada su bili 8. na Zapadu sa 47 pobeda i 35 poraza, sledi sezona pada (36 pobeda i 46 poraza) i aktuelna sezona u kojoj su dotaknuli dno, i za sada imaju svega 19 pobeda i čak 45 poraza.



Trejd za Butlera – kobna greška

Butler je Minnesoti doneo toliko čekani play off, nakon 14 sušnih sezona, ali u istom tom klubu nije potrajao duže od jedne sezone. Uzburkao je timski duh, pokazao ko je gazda mladim igračima, i naglo otišao u – Phillu. Iza njega je ostala vrlo loša atmosfera i nezadovoljstvo. Towns i Butler uopšte nisu razgovarali, a postojai su problemi i na relaciji stručni štab – menadžment – Butler. Podsetimo se samo koga su se odrekli u zamenu sa Jimmyja.

To su tri mlada igrača oko koji su Bullsi planirali graditi svoju budućnost, a koji su već u prvoj sezoni u Chicagu pokazali talenat. Zach LaVine (24 godine) već tada je beležio preko 16 poena na meču, a u ovoj sezoni je stigao do magične brojke od po 25 poena po meču, a pokazao je da može isporičiti i 40, 50 na jednom meču. Kris dunn se ipak ispostavio ‘mačkom u vreći’ pa je za samo tri sezone sa 13 poena i 6 asistencija po meču u ovoj sezoni spao na 7 poena i 3.4 asistencije.

Šta je Bulter doneo? Butler je trebao donijeti stabilnost u obrani koja je falila sezonu prije, no nije puno pomogao. Wolvesi su i ovu sezonu završili pri samom dnu Lige što se tiče defenzivnog ratinga, ali prevagu su stvarali u napadu. Imali su Top 5 napad Lige, no zabrinjavajuće je to što je većinu posjeda preuzeo Butler, te je morao igrati sličan heroball kao u Bullsima. Na kraju je playoff izboren u posljednjem kolu i prekinut je dugogodišnji post od playoffa. No, Rocketsi su relativno lagano riješili Vukove uz samo jednu izgubljenu.

Bljesak bivšeg MVP-a

A šta reći sa sezonu 2018-2019? Post-Butler eru…

Kada vam cela jedna sezona stane u jedan, i to kakav, momenat u kojem je nekadašnji MVP zabljesnuo i isporučio 50 poena, svakako da je to veliki razloga za brigu. Kada bilo koga pitate po čemu će pamtiti sezonu Wolvsa 2018 – 2019, svi će redom reći – to je buđenje Derricka Rosa i njegovih 50 poena Utahu. Ovaj je momenat NBA izabrala za najupečatljiviji u sezoni 2018 – 2019. Zasluženo!

U toku 2018-2019 Minnesota je ostala i bez bez svog prvog trenera, Toma Thibodeaua. Ovako se nešto očekivalo već duže vreme, posebno nakon sukoba i odlaska Jimmy Butlera, loše forme celog tima a pre svega Andrew Wigginsa, slabog starta i plasmana koji je u trenutku smene bio dalek od play offa. Na kraju je kormilo preuzeo Ryan Sunders, koji je 5.5 godina bio asistent u Wolvsima. No, nije baš slavno krenuo (u dosadašnjih 106 mečeva, na koliko je vodio Minnesotu u nepune dve sezone, ima tek 36 pobeda).

A prelazni rok, u leto 2019., pokazao je koliko franšiza luta. Odrekli su se Rosea, otišao je i Dario Šarić (nakon kratke i vrlo neupečatljive epizode), Taj Gibson, Tolliver, dok su od nekih zvučnijih igrača ili prospekata za budućnost došli Jordan Bell (GSW), Shabazz Napier (Brooklyn), Noah Vonleh (Knicks).

Tračak nade davao je izbor Jarretta Culvera, kao 6. picka na draftu. Igrač koji je dobar u oba smera, sličnog profila kao Jimmy Butler, trebalo bi da bude rešenje za budućnost.

Rebuilding usled sezone…

Najveći problem u toku prošle sezone bio je Andrew Wiggins. Sjajno krilo i nekadašnji prvi pick koji je Wolvse opterećivao visokim ugovorom ne samo da je bio užasno neefikasan u prošloj sezoni već je i po merenjima među najsporijim igračima Lige. Kod njega se pak ne radi o fizikalijama koje su i dalje na visokoj razini, već o voljnom momentu. Pokupio je pare i čini se kako samo odrađuje posao svaku utakmicu. Uz to, taj posao odrađivao je poprilično loše.

Zato i nije bilo iznenađenje što su ga trejdali u januaru. Warriorsi su napokon popustili. D’Angelo Russell je završio u Wolvesima, zajedno sa Spellmanom i Jacobom Evansom. Večni talenat Wiggins stigao je kod Currya i Klaya, a uz njega Wolvesi su se odrekli i zaštićenog picka prve runde 2021. i picka druge runde 2020. godine. Wolvesi su bili uporni zadnjih dana u pokušaju dovođenja Russella i kako stvari za sada stoje poprilično su dobro prošli.

Kakvi su u ovoj sezoni?

Na stranu igra, koja je bilo vrlo loša, i neprepoznatljiva u toku ove sezone. Sada, sa Russsellom, Beasleyem, Culverom, Juanchom, KAT-om, Wolvsi imaju priliku da grade novi imidž.

Čak 24 igrača nastupalo je za franšizu u ovoj sezoni. Covington, Wiggins i KAT bili su najstandardniji


WOLVES 2019-20: UČINAK IGRAČA

Najstariji igrači: 32 – James Johnson; 31 – Jeff Teague

Najmlađi igrači: 20 – Jarred Vanderbit, Jaylen Nowell, Naz Reid, Jarred Culver

Najviše nastupa: 63 – Culver; 62 – Josh Okogie

Najviše minuta po meču: 34.6 – Andrew Wiggins; 33.9 – Karl Anthony Towns; 33.1 – Malik Beasley

Strelci: 26,5 – KA Towns; 22.4 – Andrew Wiggins; 21.7 – D’Angelo Russell; 20.7 – Malik Beasley

Asistencije: 6.6 – D’Angelo Russell; 6.1 – Jeff Teague

Skokovi: 10.8 – KA Towns; 7.3 – Huancho Hernangomes

Šut iz igre (iznad 5 pokušaja): 50.8 % – KA Towns; 50 % – James Johnson


Frustrirani KAT

No, nije ni Towns bio zadovoljan sivilom u kojoj se nalazila franšiza. U jednom momentu tim je, sa KAT-om u timu, imao čak 16 vezanih poraza imaju sa Karl-Anthonyjem Townsom u postavi. Nakon dva uzastopna nastupa na All-Staru, Towns je propustio ovogodišnji skup najvećih NBA zvezda, što mu sigurno nije dobro selo:

”Loše se osećam što me ne poštuju u ovoj ligi. Ne poštuju me od kada sam došao. Ali ne radi se o All-Staru, trebamo biti fokusirani da se jednog dana plasiramo u NBA finale, da uđemo u playoff i da pobeđujemo utakmice”, rekao je Towns.

Koja je budućnost

Kada pogledamo trenutni roster Wolvsa, on ne izgleda tako loše. Sa dva sjajna igrača ovenčana All Star nastupima (Towns, Russell) i sa mladim igračima koji imaju puno prostora za napredak poput Beasleya i Hernangomeza, ovo bi mogao biti tim za play off već u narednoj sezoni.

I dok o KAT-u i D’Angelu sve znamo, podsetimo se samo kako su Beasley i Hernangomez, dva nekadašnja saigrača našeg Nikole Jokića, došla u tim i kako su se snašli u Minnesoti. U velikom blockbuster tradeu, u kojem su učestovala četiri tima (Nuggetsi, Wolvsi, Hawksi, i Rocketsi), Minnesota je dovela ovaj dvojac, obojicu pickove prve runde 2016. godine.

Malik Beasley, kojem je 23 godine, je nakon tri sezone kontinuiranog napretka u tekućoj sezoni potpuno stagnirao. Denver mu je trejdom u Wolvse učinio uslugu i otvorio prostora za dalji napredak što je ovaj sjajan šuter iskoristio. U prvih 14 mečeva za Minnesotu beleži preko 20.7 poena, 5.1 skok i daje 3.5 trojki po meču uz 44 % uspešnosti.

Najbolji meč odigrao je protiv Pelicansa kada im je dao 28 poena uz preko 80 % uspešnog šuta iz igre!

Šta reći za Juancha Hernangomeza, svetskog šampiona, nasmejanog Španca i najboljeg druga Nikole Jokića. Tužno je bilo gledati Juancha, krilnog igrača nespornog kvaliteta kako sedi i greje klupu. Njega je poremetio početak prošle sezone kada je zbog mononukleoze bio out jedan duži period. Ispostavilo se da mu je to zatvorilo i vrata prvog tima u Denveru.

Isto kao i Beasley – procvao je u Wolvsima, gde je u 14 mečeva davao 12.9 poena, 7.3 skokova 1.3 asistencija, uz 42 % šuta za tri poena.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*