Od reprezentativca SAD, preko lutanja, do iznenađujućeg potpisa

Emiliano Scarchia / screenshot

Kenneth Faried, 31-godišnji američki košarkaš koji je imao respektabilnu NBA karijeru i sa reprezentacijom SAD osvajao zlatu medalju na SP, odlučio je otići u portorikansku ligu. Njegovi novi klub nakon dvogodišnje pauze je Leones de Ponce.

Dobre brojke u Rocketsima

Kenneth Faried je nakon napuštanja Nuggetsa dobio šansu u drugom klubu. Nakon gubitka minuta i uloge u Nuggetsima, i epizode za zaborav u Netsima, Manimal se skrasio u Rocketsima.

Dolaskom Paula Millsapa njegova uloga u Nuggetsima se značajno promenila. Već u sezoni kada se Joker etablirao kao startni centar, ovaj nekadašnji reprezentativac i osvajač zlatne medalje sa SAD, postao je back up opcija. A tokom svoje poslednje sezone u Denveru igrao je 14 minuta u proseku na samo 32 utakmice, beležio je 5.9 poena uz 2.7 skokova po meču.

Izgleda da je stil igre koji favorizuje D’Anthony, ali i činjenica da je Capella bio out, išao u prilogu Fariedu jer on u prvih 14 mečeva za Houston beležio rekordne statistike u svojoj karijeri.

Faried igra 29.5 minuta, beleži 16 poena uz 9.9 skokova i čak 60.9 % šuta iz igre.

NBA.com

Još dve zanimljive stvari – Faried je u Rocketsima imao čak devet double double učinaka, a postigao je i više trojki nego u celoj svojoj karijeri.

Teško posle Denvera

Nakon isteka ugovora s Rocketsima, Faried je dugo bio bez ekipe. Karijera mu je bila u padu nakon problema s leđima 2017. godine. Iz Brooklyna je 2019. godine otpušten nakon samo 12 utakmica, a u Houstonu se zadržao 25 utakmica. Krajem te godine otišao je u Kinu, ali je ugovor sa Zhejiang Lionsima raskinuo nakon samo sedam susreta.

Dve godine pauze ostavilo je traga, a tokom leta 2021 nastupao je na Letnjoj ligi za ekipu Blazersa.

Kenneth Faried igra košarku s toliko fizičke moći da je zaradio nadimak Manimal – pola čovjek, pola životinja. Za američke bijele rasiste on mora da je prizor strašniji od vukodlaka: snažan i bogat crnac, dijete muslimana te, povrh svega, odgojen u gay obitelji. Farried, naime, ima dve mame:

Manimal i njegove dve mame

1 Trackback / Pingback

  1. Od reprezentacije, preko epizodiste, do zova daleke Kine! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*