Nokaut i double double za kraj karijere

Screenshoot

Legendarni slovenački košarkaš, i nekadašnji reprezentativac i NBA igrač, Primož Brezec završio je igračku karijeru u 39. godini, pre tri godine nakon sezone 2017-2018.

Nažalost, ovaj oproštaj neće ostati upamćen samo po košarkaškim potezima. Brezec je laktom brutalno u lice udario najboljeg igrača protivničke ekipe Anžeta Srebovta i dobio nesportsku ličnu grešku, ali se, s obzirom na ponašanje nakon udarca čini da se nije pokajao. Iskusni centar se nonšalantno došetao do Srebovta nešto mu rekao i potom se vratio na svoju polovinu.

Njegova ekipa je trijumfovala 66:47, a Brezec je postigao 19 poena uz 12 skokova.

Karijera

Primož Brezec počeo je karijeru kao srednjoškolac u Kraskim Zidarima. Ubrzo ostvaruje transfer u Union Olimpija  i tamo ostaje 3 godine. 2000.godine odlazi “preko bare” u najkošarkaškiju državu sveta Indianu. Pacersi su ga izabrali 27. pickom. Tamo se baš i nije naigrao, najviše u rookie sezoni, 7,3 minuta.

No, 2004. godine novi klub se osniva u NBA, Charlotte Bobcatsi i na ekspazijskom drafu odlazi iz Pacersa i postaje startni centar u Charlotteu. Interesantno da je Primož zabio prvi koš, imao prvu izgubljenu loptu i da je zabio prvo slobodno bacanje u povijesti za ovaj klub. Tamo je pružao dobre igre i imao dobre statistike. Prvu sezonu je završio sa 13,0 poena i 7,4 skoka.

Nakon toga sledi mali pad u igri i posle 3 godine tradean je u Detroit. Iste sezone na trade deadlineu ponovo trade, ovaj put u Kanadu u Toronto Raptorse. Do kraja karijere je promenio još 2 kluba, igrao je za 76erse i Buckse.

Zadnju sezonu je čak igrao i playoff za Milwokee i u 4 utakmice prosečno zabijao 2,3 poena. Nakon duge karijere u NBA vraća se u Europu, u Rusiju. Krasnje Kyrila, Lokomotiv Kuban i Nizni Novgorod su mu bili klubovi. Posle Rusije dolazi na Kipar i igra za tamošnji AEK, gde se okitio naslovom prvaka.

Primož je svoje trofeje većinom osvajao sa Olimpijom 2x prvak, 3 kupa zaredom i 2x All star Slovenske lige. Za reprezentaciju je nastupio u 4 navrata. 

1 Trackback / Pingback

  1. Naši u NBA: Srba i Hrvata za 9 petorki! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*