LA Clippers 2020-2021: Svemoćni Paul George i nikada zdravi Kawhi

Sa velikim ambicijama su Clippersi ušli u ovu sezonu, da konačno sa zdravim i kompetitivnim rosterom dođu do samog kraja i uzmu prsten. Leonard i Paul George, uz Ibaku, Williamsa, Rondoa, Morrisa, Batuma, Beverlya, Cousinsa, Ivicu Zupca, i novog trenera – Tyronna Luea – sa pravom su gajili najviše ambicije. Nakon što ih je prošle godine iznenađujuće izbacio Denver, sada su bili spremni na veliku borbu.

Ove sezone dogurali su do finala Konferencije i da nije bilo povreda ključnih igrača – Serga Ibake koji je propustio veći deo play offa, i Kawhi Leonarda koji nije nastupao u finalnoj seriji protiv Sunsa – ovaj tim je mogao stići i do samog kraja. Utisak je da je Lue dobro posložio i vodio tim pun talenta, ali i problematičnih karaktera, i da je pronašao dobar recept za pobede. Iako su regularni deo sezone završili kao 4-tim na Zapadu sa 47 pobeda i 25 poraza, Clippersi su imali dobru poziciju pred doigravanje:

U prvom krugu savladali su Dallas Maverickse (4-3) u seriji gde smo videli i najočajnije ali i najbolje lice ovoga tima. Mavsi koji su u toku regularnog dela deklasirali Clipperse nanevši im jedan od najsramotnijih poraza, poveli su u seriji sa 2-0, no na krilima Leonarda i Georga, Clippersi stižu prvo do izjednačenja, a nakon toga i prekokreću seriju.

Nakon toga u polufinalu konferencije tim iz LA je sa 4-2 savladao Utah, koji su bili blagi favoriti i imali su prednost domaćeg terena. Činilo se da će Jazzeri lako izaći na kraj sa timom iz LA. Poveli su lagano sa 2-0, a onda tim Tyronna Luea pokazuju karakter. I pored činjenice da Kawhi nije odigrao dva meča u ovoj seriji, Paul George igra fantastično – 29.0 poena, 9.5 skokova i 4.8 asistencija – i uz podršku Reggia Jacksona, Marcusa Morrisa i Terrance Manna pravi veliki preokret.

Na kraju, Sunsi su ih zasluženo pobedili sa 4-2 u finalu Konferencije. Nisu Clippersi imali snage za nešto više bez Leonarda i Ibake. Ni fantastični Paul George, niti Morris i Jackson nisu imali snage za nešto više od časnog poraza.

Kawhi i njegovi ludi procenti

Kawhi Leonard, lider ovog tima, i rođeni šampion ponovo je zaustavljen svega nekoliko stepenika do vrha. A njegov najveći rival ponovo je bila – povreda. Ovoga puta ga je u četvrtoj utakmici polufinalne serije sa Jazzerima zaustavila povreda desnog kolena, zbog koje nije ni nastupio protiv Sunsa. Do tada je Leonard u seriji beležio 27.3 poena i 7.5 skokova, rezultat je bio 2-2 i činilo se da je Utah bliže pobedi u seriji. No, Paul George nije mislio tako. Inače, Kawhi je u toku regularnog dela sezone davao 24.8 poena, uz 6.5 skokova i 4.2 asistencija, u 52 odigrana meča, i uz 51 % šuta, i 1.6 ukradene lopte.

Kawhi je bio blizu 50/40/90 procenata šuta u ovoj sezoni, što je fantastično za igrača koji igra na krilnoj poziciji. Njegovih 51.2 % iz igre su rekord karijere, dok je u play offu bio još ubojitiji sa 57.3%.

Leonard je beležio 59.6 dodira sa loptom u napadu, po čemu je bio drugi igrač tima. Niti jedan igrač Clippersa nije davao u proseku više poena u odnosu na to koliko je lopta bila u njegovom posedu (.417) u toku protekle sezone. Samo je Anthony Davis od svih igrača u NBA bio ispred njega.

Renesansa PG-a

U odsustvu Kawhija, Paul George je konačno u punom smislu te reči preuzeo lidersku ulogu. Nepunih godinu dana nakon što je pognute glave napustio ‘balon’ u Orlandu, nakon debakla sa Denverom, Paul George je počeo da igra sjajno i u doigravanju je postizao sjajnih 26.9 poena, 9.6 skokova i 5.4 asistencija. Videlo se kako je PG fokusiran i motivisan, kako je spreman da vuče i da motiviše svoje saigrače. Nažalost njegove role nisu bile dovoljne da se preskoče odlični Sunsi.

PG je šutirao sjajnih 46.7 % iz igre, što mu je rekord karijere a bio je sjajan i sa linije slobodnih bacanja – 86.8 %.

Najbolji šuterski tim u ligi

LA Clippersi su bili najbolji šuterski tim u ligi protekle sezone. Imali su najbolji procenat šuta za tri poena kao tim – 41.1% – i dvojicu igrača koji su bili top ten – Marcusa Morrisa koji je bio drugoplasirani i Luka Kenarda, deveti igrač u ligi. Čak devet igrača tima iz LA koji su trojke šutirali iznad 40 %.

Uz Paula Georgea i Kawhi Leonarda, sjajnu šutersku sezonu imao je Marcus Morris Sr. koji je trice gađao sa 47.3% uspešnosti, i to sa pozicije krilnog centra i krila. Nešto je slabije šutersko izdanje sa distance imao u play offu – tek 37.5 % – što je i dalje solidno obzirom na poziciju koju igra.

Reggie Jackson jedan je od igrača koji su također vrlo pouzdani strelci sa distance, i koji je protekle sezone imao jednu od najboljih šuterskih sezona u karijeri. Šutirao je skoro 41 %, dok je veliki broj trojki pogodio dok su ga čuvali protivnički igrači, bilo oni visoki poput Willie Cauley-Steina ili Kristapsa Porzingisa.

Terance Mann – nova zvezda na nebu?

Ivica Zubac, hrvatski centar, bio je po godinama jedan od najmlađih ali po stažu jedan od najiskusnijih igrača tima iz LA gde je proveo dve i po godine. I on je ranije završio sezonu zbog lakše povrede kolena a završio je sa – 9 poena i 7.2 skokova.

No jedan drugi mladić, Terance Mann, neko je o kome se sve više priča kao o zvezdu Clippersa u usponu.

Mann je jedan od onih od kojih se očekuje da dobije više prilike i mnogo važniju ulogu u narednoj sezoni u koju će ući bez Kawhi Leonarda. Eksplodirao je u play offu i sada se od njega očekuje da nastavi sa konstantno dobrim igrama:

“Kada je na terenu, on čini da se stvari događaju,” rekao je trener Lue kratko o njegovom potencijalu.

Ovaj je 24-godišnjak šokirao košarkaški svet kada je u odlučujućoj, šestoj, utakmici sa Utahom bukvalno sam doneo trijumf sa rekordnih 39 poena, čime je odveo Clipperse u njihovo prvo konferencijsko finale.

SofaScore

Kako dalje?

Clippersi će u novu sezonu ući oslabljeni za Leonarda koji bi mogao da se vrati tek iduće godine. Spremni su odigrati veći deo regularne sezone bez njega. Stigao je Eric Bledsoe, tu je oporavljeni Ibaka, motivisani Paul George, Morris, Jackson, Batum, Mann, Zubac… Ibaka je upravo jedan od onih koji je i najviše falio – pod košem – u toku protekle godine, a trener Lue veruje da bi on naredne sezone, poslednje u kojoj je pod ugovorm, trebalo da da veliki doprinos timu. On će u rotaciji sa Zupcem, sa kojim je komplementaran činiti stameni centarski par. Ukoliko ih ozbiljne povrede zaobiđu ovaj bi tim mogao sa dobre pozicije ući u play off i biti jedan od najvećih favorita na Zapadu gde tron vrebaju Lakersi, Nuggetsi, Sunsi, Jazzeri… Lue veruje u ovaj tim i njegovu hemiju. Aždaja sa više glava, ili lidera, ne bi trebalo da ima problem dok se Kawhi ne vrati. Paul Geore je pokazao u play offu da može biti taj, okružen iskusnim igračima i sjajnim šuterima, te čvrstom centarskom linijom, Clippersi imaju potencijal da visoko lete.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*