Tim od pojedinaca pravi – igrače!

Raj Mehta-USA TODAY Sports

Piše: Stefan Stojković

Odigrana je četvrtina regularne sezone najpopularnije košarkaške lige na svetu, i možemo da kažemo da smo videli  dosta iznenađenja, svedočili smo nažalost i strašnim povredama, a ispratili smo i poneko razočarenje. Trenutno ćemo pričati o jednom od iznenađenja, a to jeste svakako ekipa Detroit Pistonsa koja u ovom trenutku drži četvrto mesto na Istoku, sa 14 pobeda i 9 poraza.

Košarkaški stručnjaci često znaju reći kako tabela sa svom statistikom i nije toliko merodavna ukoliko u ekipi imate dva ili tri igrača visokog kalibra (star player, star power) i da to može da preokrene sve. Momčad iz Detroita nema dve ili tri zvezde u ekipi, Detroit je pre svega timski produkt, i ako se oni pitaju bilo ko da je na terenu u datom trenutku jeste zvezda. Jedna od formula za pobede i dobar rezultat jeste baš ta formula jer košarka je kolektivan sport i kolektiv pobeđuje. Nedavno je jedan od velikana u ovoj igri Julius Erwing rekao da je svaki pojedinac onoliko velik koliko ga ekipa može poneti (emisija: Undisputed, espn). Debata se vodila oko toga ko je the GOAT – Lebron vs. Jordan. U jednom trenutku Jeff Van Gundi je pitao Erwinga da li je istina da je prilikom osvajanja titula on bio daleko najbolji igrač u svojoj ekipi. Ono što je odgovorila legenda košarke jeste: „Istina je, ali biti najbolji igrač u ekipi je samo šlag na tortu. Svi igrači su bili deo tima, i bili su uz mene kada sam osvajao i u Netsima i u Filadelfiji. Svi mi se čujemo i družimo kad smo u prilici baš zbog tog iskustva koje smo imali i ja njima skidam kapu jer su od mene napravili igrača“.

Ekipa Detorita je kolektiv, igraju dobru košarku. Kad bi morali da izdvojite pojedinca iz te ekipe svakako bi to bio Andre Drummond koji se još prošle sezone pokazao kao ogroman radnik pre svega, jer je toliko napredovao ove sezone da ima double double proseke što je njegova konstanta, ali je pri tome značajno popravio šut, pre svega sa linije slobodnih bacanja.

Dre najbolji centar lige?

Naravno kad pogledamo ekipu oko njega (Avery Bradley, Reggie Jackson, Tobias Harris, Ish Smith koji je briljantan ove sezone i ima brojke iza sebe da potvrdi to, da ne zaboravimo srpskog centra Bobana Marijanovića uz mnoge druge) možemo sad da povežemo ono čemu je pričao Julius Erwing i vidimo da to ima mnogo smisla.

Osoba koja je velikim delom zaslužna za ovakvu igru Detroita jeste trener. Stanley Van Gundi. Da bi mogli da sklopimo sve kockice i da kažemo to je to, treba da znamo par stvari vezano za Stena Van Gundija.

Van gandi je u svojoj prvoj sezoni sa Orlandom imao rekord od  čak 52 pobede u sezoni. Taj podatak ne bi bio spektakularan i ne bi bio relevantan za ovu priču trenutno osim što je to bio treći najbolji rezultat u istočnoj konferenciji te godine i što je posle dvanaest godina prvi put ekipa Orlanda ušla u polufinale konferencije. Kako bih vam dočarao učinak Stena Van Gundija podsetiću vas na sezonu 2008-2009, isto je u pitanju ekipa Orlando Magica. Drugi najbolji rezultat na kraju godine u celoj Franšizi (59 pobeda-23 poraza). U to vreme za Orlando su igrali Jameer Nelson, Rashard Lewis, Dwight Howard, Mikael Pietrus, Hedo Turkoglu, naravno to su samo neka od poznatih lica. Te godine ekipa Orlanda je prošla u finale lige, nakon što je u finalu konferencije eliminisala ekipu iz Clevelanda u šest utakmica. Orlando od 1995 godine do te 2008-2009 nije igrao finala, na žalost izgubili su od Los Angeles Lejkersa u finalu.

Većina vas ne zna ali Sten Van Gandi je osoba koja je okružena košarkom i trenerskim poslom.

Pored svih stvari koje smo nabrojali, treba da znamo da Detorit deli šesto mesto najbolje odbrane u NBA. Trenutno ima 15 – pobeda i 9 – poraza. Ima nekih nagoveštaja da Avery Bradley momak koji je stigao ove sezone iz Bostona se neće zadržavati ovde. To bi bile loše vesti za igrače Pistonsa takođe i za fanove. Utakmica koju je ekipa Detroita izgubila od Filadelfije, donela je novi rivalitet. Joel Embid i Andre Drummond najavili su ono što mnogim obožavaocima ovog sporta nedostaje. Čekamo sledeću utakmicu ove dve ekipe da vidimo ko će biti bolji.

1 Trackback / Pingback

  1. Detroit Pistons 2017 - 2018: Neuspeo eksperiment - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*