Igrač meseca: Goran Dragić, Miami Heats

screenshot/Twitter

Učinak tima

Miami je u uvodnih 19 mečeva pokazao da je samo senka ekipe iz proteklih godina. Od nekada sigurnog putnika za play off i kandidata za titulu, sada su u situaciji da se bore za svaku pobedu. Trenutno su tek 12. ekipa na istoku sa skorom 7 – 12, odnosno četiri pobede manje od potrebnog za play off (Pistonsi su trenutno na 8-oj poziciji sa skorom 11 – 10).

Odlazak Wadea u Bullse, odnosno povlačenje Bosha zbog bolesti osetno je uticalo na kvalitet tima, čije su prve zvezde upravo naš Goran Dragič i sjajni centar Hassan Whiteside.

dragic-statistika

Generalno o igri Dragiča

Dragič je u proteklih mesec i nešto pokazao da je ključan igrač Heatsa, i nezamenjiv na poziciji organizatora igre. Ne samo zbog atraktivnih i preciznih asistencije, već i načina na koji igra i kojim je sposoban menjati ritam igre, ulaziti poput rakete pod koš protivnika i stvarati bezbroj opcija u napadu – bilo sam šutirati, ili razigravati saigrače. Kada je raspoložen nema te odbrane unutar reketa koja Dragiča može zaustaviti, pokazalo je to nekoliko mečeva – recimo u pobedi protiv Utaha od 111 poena, čak 64 Heatsi su zahvaljući najviše Dragiču postigli iz reketa. Heatsi su sa Dragičem u timu efikasniji (postižu u proseku više poena sa njom – 109.3, nego bez njega), čak 45 % poena tima kreirao je Dragič.

Zanimljivo, i ne manje važno, sa Dragičem u timu Heatsi imaju 43 % uspeha (6 – 8 je skor sa njim u timu), i svega 20 % (1 – 4) u utakmicama koje je propustio zbog povrede.

Da bi Dragič bio još bolji potrebno je da dobije još prostora u igri, odnosno da mu saigrači svojim rasporedom i blokovima na terenu omogućavaju da igra svoju igru. Također moraju biti spremni na brzu tranziciju nakon dobre odbrane jer Dragič je sve samo ne statičan igrač.

Doprinos timu

Dragič je zaključno sa statistikama od 1 decembra, drugi strelac tima sa 17 poena po meču (prvi je Whiteside sa 17.3, prvi je asistent sa 6.6 dodavanja po meču (za nijansu bolje nego prošlogodišnje broje od 5.8 asistencija po meču). Drugi je šuter tima za 3 poena (38.5 %), također je drugi po uspešnosti sa linije slobodnih bacanja (77.6 %).

Od 14 mečeva koliko je igrao na 9 je bio najbolji asistent, dok je na 4 meča bio najbolji strelac.

Dragič je počeo da pruža zapaženije partije od kako se Wayne Ellington oporavio od povrede. Ellington je igrač koji dobro prati igru i sarađuje sa Dragičem, i koji u trenutku donosi dobre odluke za tim i za saigrače. Sa Dragičem i Ellingtonom na parketu i igra Heatse je puno protočnija i bolja. Dok su njih dvojica igrala zajedno 58 minuta Miami je imao učinak u napadu od 113.4 poena po meču što je i više nego odlična brojka.

goran-dragic-igrac-meseca

Meč winner

Čak četiri puta Dragič je bio igrač utakmice. Odlučio je u pobedi Hetse protiv Kingsa 1 novembra, i to nakon produžetka kada je imao 25 poena i 8 asistencija. Bio je match winner i protiv Wizzardsa 19 novembra, kao najbolji strelac tima sa 22 poena. Protiv Nuggetsa, 30 novembra, razigravao je saigrače i imao 7 asistencija za gostujuću pobedu svoga tima, dok je u poslednjem meču i pobedi protiv Utaha također bio ključan igrač. Vrlo rano je napravio ‘štetu’ u reketu Jazzera, a postigao je i ključne poene (čak 14 od 27 poena) u poslednjoj četvrtini kada je pogađao sa poludistance i držao svoj tim u igri, i na kraju doprineo novoj pobedi.

Najbolja partija

Statistički gledano najbolji meč Dragič je odigrao protiv Celticsa, 28 novembra, u domaćem porazu (104 – 112). Za 37 minuta imao je 27 poena (15-8 šut iz igre), 17 asistencija, 2 skoka i 1 ukradenu loptu. To je bio povratnički meč nakon kraće pause zbog povrede. Dragič se vratio na teren fenomenalnom partijom, najboljom od kada je obukao dres Heatsa. Pokazao je da je lider ovog tima, da može lako zabijati, ali i atraktivno dodavati. Nažalost, u dvoboju sa sjajnim timom iz Bostona, Heatsi nisu imali previše šansi, tako da je njegov tim izgubio.

 

1 Trackback / Pingback

  1. Igrač sezone je... Nikola Jokić! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*