Clevelandov x-faktor

 

Cleveland Cavsi su u ovoj sezoni prešli put od jedne od najgorih ekipa lige, sve do jedne od najboljih. Početak sezone je bio katastrofalan za Cavse. Nije funkcioniralo gotovo ništa, napadački nisu mogli ništa pogoditi a posebna priča je bila obrana. Cavsi su jedno vrijeme imali najgori defenzivni rating u povijesti Lige, te su gubili utakmicu od Hawksa, Netsa i ostalih fenjeraša. Nakon 13 odigranih utakmica pali su na 11. mjesto u svojoj konferenciji, te se nazirala katastrofa.

Veteranska artiljerija

No, nakon toga kao da je nešto kliknulo u ekipi Cavsa i počeli su pružati puno bolje igre. Glavni razlog za to je naravno Lebron James koji pruža fenomenalne partije, no osim njega zasluge svakako trebaju ići i klupi Cavsa. Baš je klupa bila najveća rak rana Cavsa prošle sezone. Bili su na dnu lige po napadačkom i defenzivnom učinku i to je bio ključ Finala. Warriorsi su imali izuzetno kvalitetnu klupu, te se Cavsi jednostavno nisu mogli s tim nositi. No ove godine je nešto drugačija priča.

Wade se odlučio prekomandirati u ulogu 6. čovjeka, što je bila sjajan odluka, tokom ljeta je potpisao Jeff Green, a starosjedioc Korver je nastavio po starom, trpati trojke kada god stigne. Odlična kemija i pojačanja su rezultirata da Cavsi ove godine imaju 8. klupu lige po postignutim poenima, postižu gotovo 40 poena, što je za 11 poena bolje nego prošle godine. Također su drastično popravili postotak šuta, gdje su 4. u Ligi. Baš je ova “Velika trojka” zaslužna za sve ovo. Od ukupno 39,4 poena oni postižu 29 u prosjeku. Još bi se sada trebao vratiti i Thomas, što će produljiti rotaciju i klupa može biti samo još jača.

How about that D

Napredak Cavsa u napadu nije jedina stvar koja je bila ključna za njihov uspjeh. Takve postotke šuta im zapravo omogućuje čvrsta obrana, a Cavsi su gotovo preko noći postali ekipa koja igra sjajnu obranu. Već smo spomenuli da su Cavsi bili jedna od najgorih obrambenih ekipa lige u povijesti na početku sezone, no sada su se stvar i drastično popravile. U pobjedničkom nizu koji je trajao 13 utakmica, imali su 4. obranu lige. Što je sjajan uspjeh uzeći u obzir da su bili uvjerljivo zadnji koji tjedan prije toga.

Očekivati je kako je startna petorka podigla ovaj rating. Lebron, Smith, Crowder, sve kvalitetni obrambeni igrači u startnoj postavi. No, za ovaj uspjeh zaslužna je klupa. I to “isluženi” veterani Korver, Wade, Green i Frye. Njih četvorica s Lebronom imaju najbolji obrambeni rating od svih petorki koje Cavsi mogu napraviti. Defenzivni rating im je nevjerovatno niskih 87,8, dok početna petorka ima 106,4. Ovo duguju izuzetno pametnim rotacijama i košarkaškim IQ. Iako njihove noge nisu u najboljem stanju, kod Wade se već prošlih godina vidio regres, a Korver i Frye nikada nisu bili na glasu kao dobri obrambeni igrači, sve to nadoknađuju sjajnim postavljanjem i  Lebronom kao korektorom. Napadački su izuzetno moćni, tako da je ovo ekipa Cavsa koja radi razliku.

Iznenađenje je u ovoj petorci svakako Frye koji je poznatiji kao šuterski specijalista nego kao obrambeni igrač. Još kada na to nadodamo godine, za očekivati je neku sporednu spot up ulogu za njega. No Frye je pod stare dane postao izuzetan rim protector. Dok je on na tereni protivnici postižu 58,7% poena na obruču, a dok je on na klupi taj postotak je debelo preko 65%. Uz to istakao se i s nekoliko odličnih 1 na 1 obrana. Embiid se pokazao još uvijek kao previše zelen za iskusnog Fryea. Tjerao ga je da uporno uzima šuteve izvana i to nije dobro završilo po Embiida. Tu utakmicu s Fryem u igri je šutirao 5/14.

 

 

1 Trackback / Pingback

  1. Cavsi krenuli u ofenzivu na tržištu - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*