Igrač meseca: Nikola Mirotić, Chicago Bulls

Twitter

Bulsi su protiv Magica, 20 decembra, 2017, zaokružili svoju neverovatnu seriju na sedam vezanih pobeda. U trijumfu od 112 – 94 nekoliko igrača nosilo ih je do nove pobede, a među njima i Nikola Mirotić sa double double učinkom od 15 poena i 10 skokova. Serija, slučajnost ili ne, se podudarila sa povratkom Nikole Mirotića u tim iz Chicaga. Zbog toga je Nikola ne samo obeležio mesec decembar, i predstavljao je neku vrstu taličnog igrača za Bullse, već je od svih igrača rođenih na našim prostorima i najviše pokazao.

Šta se dogodilo?

Šta se dogodilo sa timom koji je početkom decebra imao 3 pobede i  20 poraza, i potencijal da obori najgori rekord regularnog dela lige. Timom koji sem Lauri Markkanena nije imao niti jednu pozitivnu priču. Tima čija je sezona započela skandaloznom tučom saigrača, Portisa i Mirotića, suspenzijama i ljutnjom, povredama Dunna (koji se u međuvremenu vratio) i Lavina (kojeg svi očekujemo)…

Po, dogodio se – Nikola Mirotić!

U 13 decembarskih mečeva na kojima je Mirotić igrao Bullsi su bili preporođeni. Zabeležili su čak 10 pobeda uz 3 poraza.

Sezona života

Pobednički niz koji je krenuo 8 decembra, 2017, poklopio se sa Mirotićevim povratkom na teren. 26-godišnji Crnogorac sa španskim pasošem odigrao je 13 mečeva u decembru i beležio je 18.3 poena (rekord karijere), 7.1 skok (rekord), uz 50.3 % šuta iz igre (rekord) i čak 47 % uspešnosti u šutu za tri poena (rekord).

‘Odmetnuta braća’ srušila Celte!

Redom su pod Bullsima sa Nikolom u timu padali Hornetsi, Knicksi, Celti, Jazz, Bucksi, 76ersi i sada Magic. Najviše poena postigao je protiv Utaha (29 poena), najviše skokova imao je protiv Phile (13), a postigao je ukupno 20 trojki.

“Kada želite analizirati šta moderan igrač danas more imati, on bi izgledao poput njega. Atleta, skokovi, može pogađati,” rekao je trener 76ers posle poraza od Bullsa, a mislio je upravo na Mirotića.

A Mirotić je u tom meču sa još jednim igračem koji igra kao preporođen u ovom periodu – Chrisom Dunnom – bio ključan za pobedu.

No, gledajući generalno čini se da je Mirotić bio nedostajuća kockica u puzzli Bullsa koja je povezala konce igre i učinila ekipu, za sada, nepobedivom. Mirotić je sa 26 godina u svom igračkom primeu, i čini se da je, uz englesi, sada konačno progovorio i pravim košarkaškim jezikom.

“Dosta sam se mučio kada sam stigao u NBA. Bio je to proces, bio sam mlad, trebalo mi je vremena. Dobra je stvar što sam ovde imao od koga da učim. Bili su tu Rose, Pau, Butler, sve sjajni igrači, superzvezde, pokušavao sam pokupiti samo najbolje od njih,” rekao je Mirotić novinarima.

Najbolja partija

29 decembra Bullsi su savladali Indianu, a Mirotić je sa 28 poena bio najbolji pojedinac susreta, a pri tome je postigao čak 8 trojki, iz 16 pokušaja:

Tim koji se budi

A Bullsi trenutno nisu tim koji se oslanja na igračke i individualne kvalitete Nikole Mirotića. To je tim sastavlen od mladih i izuzetno perspektivnih igrača. Prvi na listi je probuđeni play Kris Dunn koji sa 13.3 poena, 5.2 asistencija i 4.7 skokova igra odlično. Pogotovo ako znamo da je u decembru na 15.5 poena i 7.1 asistencijom, to pokazuje kako je i njegov napredak deo magije Bullsa u ovom mesecu.

Tu je sjajni Finac, rookie, Lauri Markkanen, sa neverovatnih 14.3 poena i 7.9 skokova u dosadašnjih 27 utakmica koliko je odigrao. Zatim David Nwaba koji igra sve bolje i odbrani Chicaga daje potrebu sigurnost i oštrinu. Portis, Lopez, Valentine, Grant su igrači koji zabljesnu kada treba, a kada sa vrati Lavine biće to prava eksplozija talenta.

1 Trackback / Pingback

  1. Mirotić bira između srpskog gorostasa i srpskog trenera? - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*