Povratak sinova razmetnih

Posljednih nekoliko godina obećana zemlja za košarkaše je Kina. Igrači koji nisu dobili priliku u NBA, ili su je dobili ali nisu iskoristili na najbolji način, utjehu redovno traže u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta. Kinezi plaćaju izuzetno dobro, Liga nije preteška, te je idealno okružje za brušenje forme, te pupmanje statistika. Mnogi bivši NBA igrači su baš tamo našli utočište, a jedan od prvih je bio Stephon Marbury, koji je nedavno čak tamo i završio karijeru. Nama bliži je svakako Miroslav Raduljica koji već nekoliko godina igra u Kini, a prema njegovoj formi na velikim natjecanjima za Srbiju, možemo slobodno reći da Kina ipak nije mačiji kašalj.

No svatko tko ode u Kinu, razmišlja o tome kao privremenom smještaju. Većina igrača samo traži načine kako se vratiti među “velike dečke” u NBA ligu. Kako krajem ovog mjeseca završava Kinesko prvenstvo, većina igrača će postati slobodno, te će moći potpisati s nekim NBA klubom. Koji su to igrači zaslužili povratak, te koji od njih bi uopće mogli zaigrati ponovno u NBA ligi?

Brandon Jennings

Nedavno smo već pisali kako se Jennings na sve načine pokušava vratiti u Ligu, i to mu je čak i uspjelo. Potpisao je ugovor s filijalom Milwaukee Bucksa, kluba koji ga je i izabrao na draftu. Tako da je Jennings na najboljem putu da se vrati u NBA. Inače Jennings je za Zhoung odigrao 13 utakmice, te je u prosjeku zabijao 27,7 poena, te bilježio 6,8 asista.

MarShon Brooks

Bivši igrač Netsa, Kelta i Warriorsa je nakon NBA sreću tražio u Europi.  Tri sezone je igrao u Milanu, pružao solidne partije prije nego je otišao u Kinu. Oduvijek je bio sjajan strijelac, a to je nešto što u Kini najviše dolazi do izražaja. U tri sezone u Kini niti jednom nije bio ispod 35 poena u prosjeku, a u ovoj sezoni ima najbolji prosjek, 37,8 poena te je drugi strijelac lige.

Jimmer Fredette

Popularni Jimmer nije se najbolje snašao u NBA ligi nakon fantastične sveučilišne karijere. Otišao je u Kinu i pratkički preko noći postao jedna od najvećih zvijezda lige. Nemlilice trpa, baš kao na sveučilištu, a trenutno je treći strijelac Lige sa velikih 37,4 poena u prosjeku. Uz to ima fantastične šuterske brojke. Bacanja gotovo da i ne promašuje, imao 95%, a za tri poena šutira čak 43%. Već je i sam pričao kako ovakve igre ne mogu proći nezapaženo u NBA ligi i da zaslužuje još jednu šansu.

Russ Smith

U NBA nije dobio pravu priliku, no u Kini je pokazao zašto je bio jedan od najbolji Pitinovih igrača na Louisvilleu. Smith je sezonu počeo nevjerovatnim brojkama. U prve 4 utakmice je imao prosjek od 61 poen! Do sada mu se prosjek očekivano spustio, no i dalje je na visokih 33,6 što mu donosi 5. mjesto na ljestvici strijelaca. Bivši NCAA šampion je pokazao da može trpati, i na sveučilištu i u Kini, još uvijek je relativno mlad i svakako ima velike šanse za novi NBA ugovor.

Bivši NCAA šampion beleži 61 poen po meču!

Jared Sulinger

Popularni “debeljko” je bio solidan u dresu Celticsa. No nakon njih se izgubio. Potpisao je za Raptorse, no propustio je gotovo čitavu sezonu zbog povrede. Nažalost njegova leđa su mu konstantno stvarala probleme dok je bio u NBA. Uz to Sulinger je undersized centar bez konstatnog šuta, i nažalost nije mogao pronaći NBA angažman. No u Kini je ponovno ušao u formu, postiže 30,4 poena uz čak 16,7 skokova u prosjeku. 9. je strijelac lige, te prvi skakač i čini se da bi mogao ponovno put SAD-a.

Ty Lawson

Nekada rubni Allstar igrač prokockao je i propio svoju NBA karijeru. Pokušao se više puta vratiti no svaki puta je bio u očajnoj formi. No ove sezone se izgledao doveo u redu u Kini, a bilo je nekih priča i glasina kako su Wizardsi zainteresirani za njega. U svakom slučaju 26 poena uz gotovo 7 asista u prosjeku te preko 40% šuta za tri poena su više nego solidne brojke.

Donatas Montiejunas

Litvanac je bio nekoliko sezona u Rocketsima, te pružao vrlo dobre igre. Problem je bio što su ga konstatno gurali na četvorku, a Donatas jednostavno nema šut da bi igrao išta drugo osim petice. Osim toga imao je i dosta problema s povredama, tako da je u posljednje dvije sezone odigrao samo nešto više od 30 utakmice. Srećom u Kini je potpuno zdrav cijelu sezonu, a čini se da je u odličnoj formi. Ubacuje 23 poena uz 12 skokova, te je dovoljno mlad za još jednu NBA priliku.

Darius Adams

Veliki europski putnik, čovjek koji je promjenio prekonekoliko klubova u Europi, no u NBA nikada nije ostavio veći trag. Zato je u Kini uvjerljivo najbolji igrač lige. Prvi strijelac sa preko 40 poena u prosjeku, te drugi asistent sa 8,9 dodavanja u prosjeku. Dominira ligom, najbolji je igrač, te smo sigurno da zaslužuje još jednu NBA šansu.

 

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Nebeski letač Sacre - Ostatak Sveta
  2. Koliko su zapravo dobri Europski igrači? - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*