Dan kada je Bog sletio u Atinu

kosmagazin

Preneseno sa: kosmagazin.com

Piše: Aleksandar Ostojić

Kao da je juče bilo, a proteklo je tačno 24 godine od tog dana, 27. avgusta 1991. kad je Atina stala da pozdravi košarkaškog boga koji je došao direktno sa neba! Njegovo ime je Žarko Paspalj, a magazin “Koš”, koji je u to vreme izlazio u štampanoj formi kao mesečnik, bio je na licu mesta.

Teško je opisati euforiju sa kojom je Paspalj dočekan. Stigao je kao nova, dotle najveća zvezda Olimpijakosa, a na starom atinskom aerodromu u Glifadi dočekalo ga je nekoliko stotina najvernijih navijača tima iz Pireja, predvođenih legendarnim trubačem koji je tu, na licu mesta odsvirao himnu Olimpijakosa. Naš as se pomalo zbunjeno smeškao, nije očekivao takav spektakl (bio je više iznenađen nego pre neki dan Skorcanitis kad mu je Zvezda na dočeku pripremila skrivenu kameru u autobusu).Navijači su skandirali “Paspalje, Paspalje”, ali pravi doček usledio je tek sutradan, u dvorani “Mira i prijateljstva”. Tu se okupilo oko hiljadu VIP gostiju, među kojima su bili brojni novinari iz Grčke i poneki iz Jugoslavije, a ovacijama su dočekani Žarko Paspalj, trener Olimpijakosa Janis Joanidis i vlasnik tog kluba Sokratis Kokalis. Ovaj poslednji je najzaslužniji što je Paspalj obukao crveni dres Olimpijakosa jer je, pričalo se u to vreme, iskešiaro što Partizanu, što našem reprezentativcu tri miliona dolara.

Grčka štampa je na velika zvona propratila čitav spektakl, na dan dolaska Paspalja košarkaški nedeljnik “Tri poena” doneo je veliku rubriku o njemu sa naslovom “Žarko strašni”. Bukvalno nije bilo dnevnog lista bez njegove slike i priče o velikim planovima Olimpijakosa, a naš reprezentativac je u to vreme bio jedini stranac u redovima tima iz Pireja. Naime, grčki zakon dozvoljavao je igranje samo po jednog stranca.

Treba naglasiti da Olimpijakos tada nije bio ni blizu košarkaški gigant kakav je danas. Čini se da ga je takvim učinio upravo naš Žarko Paspalj. Pre njegovog dolaska Olimpijakos je poslednju titulu u grčkom prvenstvu osvojio 1978, a sezonu pre Paspaljevog dolaska završio je na osmom mestu. Naš as je odmah pokazao svoju vrednost, i u sezoni 1991-92 doveo svoj tim do finala plejofa protiv solunskog Paoka. Paspalj je sezonu završio sa prosekom 33,7 poena, a nezaboravna je njegova partija protiv Panioniosa kad je postigao 46 poena.

Sledeće godine, 1993, Paspalj je predvodio Olimpijakos do grčke titule. Bilo je dozvoljeno da zaigra više od jednog stranca, pa su mu saigrači bili Amerikanac Volter Beri, kao i naši košarkaši Milan Tomić i Dragan Tarlać. Paspaljev prosek poena bio je 25.

Za sezonu 1993-94 Olimpijakos je doveo problematičnog Roja Tarplija iz NBA lige, igrača suspendovanog zbog vožnje u pijanom stanju. Ta sezone ostaće zapamćena po šokantnom finišu finalne utakmice fajnal foura Evrolige između Olimpijakosa i Huventuda. Žarko je promašio ključno slobodno bacanje četiri sekunde pre kraja, i Huventud je pobedio 59-57. I pored toga, Paspalj je bio proglašen MVP igračem tog finala. Kasnije se razjasnilo da je glasanje sprovedeno u poluvremenu kad se činilo da Olimpijakos lagano dobija tu utakmicu.

Paspalj se donekle iskupio za promašene penale kad je u petoj utakmici finala grčkog plejofa protiv Panatinaikosa postigao 30 poena, i doprineo pobedi Olimpijakosa 70-65, i novoj tituli prvaka. Bila je to njegova poslednja sezona u dresu pirejskog kluba, sledeću je igrao u zelenoj majici najljućeg rivala – Panatinaikosa.

Grci kažu da je Žarko Paspalj promenio njihovu košarku, a po jednoj anketi proglašen je za najboljeg stranca u istoriji grčke lige. Veliko je to priznanje, s obzirom da su u postojbini Helena igrali i takvi asovi kao što su Predrag Stojaković, Dino Rađa, Dominik Vilkins i brojni drugi slavni stranci.

1 Trackback / Pingback

  1. Žarko Paspalj - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*