“I’m living everyday like a hustle, another drug to juggle. Another day, another struggle”

Piše: Filip Zagrajski

Ne, ovo nije još jedan tekst o Kevin Durantu, LeBron Jamesu ili Russell Westbrooku. Ovo je tekst posvećen ljudima koji su neophodni za postojanje bilo koje zajednice. Oni su teški hustleri, šljakeri, sanjari. O njima se ne piše svakodnevno, ne izlaze na naslovnicama časopisa, ne hodaju sa najpopularnijim starletama. Oni svakodnevno rade na ostvarenju svojih snova, traže svoje mjesto pod suncem zvano NBA liga.

„Stalna na ovom svijetu samo mijena jest“ je uzrečica koju ti ljudi vrlo dobro znaju. Tako su svjesni da ih često detalji dijele da postanu legitimni starteri u nekoj NBA ekipi, ali i da svakog trena mogu biti zamjenjeni za nekog dreamchasera iz G lige. Oni često svoju sreću traže u 10-dnevnim ili  two-way ugovorima te su nerijetko nalaze na relaciji NBA- G liga.  Puka definicija underdoga bi bila da je to osoba koja ima vrlo male šanse za uspjeh, odnosno koja cijeli život provodi pod kritikom i sumnjom, te se iz dana u dan mora dokazivati, kako sebi tako i cijelom svijetu da zaslužuje to rubno mjesto na NBA rosteru.

Iako ima velik broj igrača koji su u G ligi zbog svog neispunjenog potencijala ili lijenosti, underdogs su puka suprotnost. Oni usprkos svojim brojnim manama ( nedostatk centimetara, neatletičnost, višak/manjak kilograma, šuterska nepouzdanost i sl.) uspjevaju maksimizirati svoj potencijal. Sita čovjeka ćete teško natjerati na posao, isto tako(u većini slučajeva) talentirana  na trening. Jednom od najvećih sportskih trenera ikad, Gregu Popovichu, navedena teza, često je vodilja pri odabiru igrača na draftu( pa dovraga Kawhi Leonard je pri dolasku u NBA ligu izgledao kao lošija verzija Tonya Snella). Iako underdogs nisu najtalentiraniji igrači, zbog svoje požrtvovnosti i odlične radne etike, miljenici su navijača, omiljeni likovi u svlačionici, a i treneri(pogotovo pomoćni) uvijek će imati samo riječi hvale za iste. Oni su srce i duša tima.

U  načelu, njih život ne mazi, nisu top prospekti u naciji kao srednjoškolci, ne pohađaju elitne college poput Dukea ili Kentuckya, ne dolaze do uspjeha uzlaznom putanjom, učestalo imaju velike amplitude i padove, frustracije, borbe sa samim sobom. Njihov kruh je krvavo zarađen (doslovno i figurativno). No najbitnije da u većini slučajevi dođu od trnja do zvijezda. Izbore se za solidan ugovor na nekoliko sezona( Jeremy Lin), koji im osigura egzistenciju i ispuni ih zadovoljstvom. Vjerujem da je većini takvih igrača na pitanje da li je vrijedilo?Odgovor apsolutno da, i opet bih ponovio. I zaista je vrijedlo sve besane noći, svako ustajanje u 5 ujutro, svako putovanje austobusom na utakmicu G lige, svako podcijenjivanje okoline.

Preko trnja do zvijezda

Za kraj bih nabrojao par igrača koji spadaju u kategoriju underdoga, iako ih u svakom rosteru ima: Ron Baker, Sean Kilpatrick Jr.,  Wesley Matthews, Julyan Stone, Reggie Bullock itd. I cijeli tekst se može sažeti u uzrečicu koja ih savršeno opisuje „zovu nas sanjarima, a mi smo ti koji najmanje spavamo“.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*