Orlando Magic 2017 – 2018: Izgubljeni u proseku

Nakon lose prethodne sezone, za koju su opravdanje pronašli u podmlađenom timu ali i u procesu prilagođavanja novom načinu rada sa novopostavljenim trenerom, pred Magicom je bilo obećavajuće leto 2017.

Mnogi su se igrači pominjali u kombinaciji kao pojačanja, a u javnost je na potpuno bizaran način dospeo spisak igrača koje bi Magic voleo dovesti u svoje redove bilo putem tradea, bilo kao slobodne agente. A bizarno je to što je spisak došao u javnost kao rezultat nepažnje.

No ispostavilo se, kako smo i najavljivali, da će ovo biti još jedna sezona mučenja za Magic. Dosta nelogično leto za Magic. Na draftu su uzeli sjajnog igrača, no pitanje je koliko će im koristiti. Isaac je identičan igrač kao najveći prospekt Magic Aron Gordon. Teško da obojicu moglu uklopiti u neku efikasnu petorku, a puno bolje bi im došao šuter kojih je bilo na raspolaganju. Isaac je sjajan potencijal no pitanje je koliko će se razviti u ovakvom okruženju. Na tržnici su potpisali Spursovog dragulja Simmonsa koji je izvanredni obrambeni igrač i solidan šuter, te će sigurno pomoći u rotaciji na bekovima gde je dosada Fournier bio neprikosnoven. No opet je pitanje koliko će biti dobar izvan sistema Spursa. Klupu su ojačali povratnikom Afflalom, bekom Wizardsa Mackom i centrom Speightsom. Najveće je pitanje što je s Hezonjom. Odlučio je propustiti Eurobasket kako bi se što bolje pripremio za sezonu, no to se u dobroj meri u toku sezone svelo na dobru volju trenera Vogela koji mu je priliku pružio tek u poodmakloj fazi regulrnog dela prvenstva.

Ni nova sezona nije donela pomaka u plavo-crnoj franšizi sa Floride. Naprotiv, napravljeno je i nekoliko koraka unazad. Umesto da unapredi igru, da razvija talenat, i otvara prostor za mlade igrače, Vogel je igru tima unazadio do negledljivosti, a uprava kluba potrudila se da neobjašnjivim potezima na draftu i tokom trejda i onako skroman igrački kadar još dodatno raspe.

Na kraju završili su kao druga najlošija ekipa Istoka, sa 25 pobeda i 57 poraza, sa čak 4 pobede manje u odnosu na prošlu sezonu.

Sjajan uvod i eksplozija Vučevića

A sezona je krenula kako se samo poželeti može. Magic je na početku sezone bio prijatno iznenađenje. Oktobar su završili sa učinkom od 5 pobeda i 2 poraza, i bili su među vodećim su ekipama Istoka. Pri tome, tim je igrao odlično. Činilo se da je trener Vogel sjajno posložio svoju mašineriju u kojoj svaki igrač zna svoje zadatke i ima svoju ulogu. Orlando je igrao tečno, brzo, pokretljivo, i efikasno. U svim mečevima postizali su preko 100 poena, a najviše – 125 – u pobedi protiv Netsa od 24 oktobra. Početak novembra dočekai sun a podeli prvog mesta na Istoku sa Bostonom.

U tom periodu, zdrav i raspoložen bio je Nikola Vučević, koji je u ovom periodu beležio 20.7 poena, 8.7 skokova, uz sjajne procente šuta iz igre (55 %) i za tri poena (40.5 %). Nije bilo teško ne proglasiti ga igračem meseca oktobra:

>>> Igrač meseca oktobra, Nikola Vučević

Ali onda, sledi neshvatljiv pad. U igri, u odnosima u timu, i pre svega kada su rezultati u pitanju. U novembru pobeđuju svega 4 puta u 11 susreta, a kraj godine dočekuju sa učinkom od 12 pobeda i 25 poraza. Već tada je jasno da je ovo još jedna promašena sezona.

Ekipa ostaje bez lidera, jer je u ovom period prelom ruke doživeo Nikola Vučević koji je van terena bio tačno dva meseca, kada je propustio 23 meča.

Učinak tima

Na najviše mečeva za Magic nastupio je Bismack Byiombo, igrao je na sva 82, ali je samo na 25 bio starter. Sa po 75 nastupa slede Augustin i Mario Hezonja, no hrvatski košarkaš je na 30 bio starter. Najstandardniji su u timu bili Vučević i Fournier – u svih 57 mečeva kada su igrali bili su starteri.

Najveću minutažu imali su Gordon (32.9), Fournier (32.2) i Vučević (29.5).

Evan Fournier sa 17.8 i Aaron Gordon sa 17.6 poena po meču bili su najbolji strelci tima. Nikola Vučević bio je treći strelac sa 16. Poena, dok je novajlija Simmons postizao 13.9 poena. Najbolji asistent bio je Elfrid Payton (6.3 asistencije po meču), a najbolji skakači bili su Vučević (9.2) i Gordon (7.9).

Učinak naših

Nikola Vučević je još jednom pokazao da je lider ovoga tima, i da je najklompletniji igrač tima sa Floride. U prošloj sezoni napredovao je u odbrambenom segmentu, no ove sezone tu nije bilo tolikog napretka. No, napadački je bio na All Star niovu, i to posebno u nekoliko izdanja.

Na početku sezone, 20 oktobra, postigao je rekord karijere sa 41 poenom i uhvatio je 12 skokova u porazu od Netsa:

U meču igranom 9 decembra, ostvario je svoj prvi triple double karijere protiv Hawksa, ponovo u porazu svog tima – 31 poen, 13 skokova i 10 asistencija. Bio je to prvi triple doube nekog igrača sa Floride a da treću statističku kategoriju pored poena i skokova čine asistencije. Ranije je to pošlo za rukom samo Shaquillu i Dwight Howardu, ali sa blokadama.  

Sa druge strane, Mario Hezonja je na početku sezone bio u nemilosti trenera i njegove taktike. Bio je back up opcija, a već krajem oktobra pojavila se vest da Orlando nije voljan produžiti ugovor sa njim, i da bi ga mogli trejdati.

A nakon toga, posebno u ovoj kalendarskoj godini Mario Hezonja je počeo sjajno igrati, prosto je eksplodirao a sada će Magic imati težak zadatak da ga zadrži. Hezonja se otvorio napadački, napredovao je u odbrani, pokazao je visoku dozu samouverenosti. Završio je sezonu sa 9.7 poena i 34 % šuta za tri poena.

Stiže Bamboleoooo!

Kada je ekipa Orlando Magica u pitanju više nas ništa ne može iznenaditi. Ove godine, kao i prošlih nastavili su naviku birati igrače na pozicijama na kojima su već pokriveni. Tako je nedavno putem drafta na Floridu stigao Mo Bamba, mladi i dugoruki centar, iako već na rosteru imaju i našeg Nikolu Vučevića, te skupo plaćenog Bismarcka Biyomba.

Ogoroman hype je bio oko Bambe prije drafta. Odigrao je solidnu sezonu u NCAA, no oduševio je skaute na predraft treninzima. Postizao je sjajne rezultate što se tiče fizikalija, a kada na to pridodamo izuzetno dugačke ruke, vidimo zašto je Bamba zadivio skaute. No on je daleko od gotovog igrača, a bojimo se kako u Magicu ipak neće ispuniti svoj potencijal. Pogotovo u ovoj ekipi koja je nakrcana na centarskim pozicijama. A da bi stvar bila bolja, s iduća dva picka su izabrali dva krilna igrača… Još jednom pozicija koja je u “deficitu”…

Ovo bi moglo značiti da je došao kraj karijere u Magicu za jednog od centara. Vučević ili Byiombo bi mogli promijeniti sredinu. Nažalost, Vučević je bliže izlaznim vratima, samo zašto što Biyombo ima ogorman ugovor i pitanje je tko bi htio platiti toliko za ovo centra. Vuč je s druge strane imao solidnu sezonu, bio je najbolji igrač Magica i za njega još uvijek mogu dobiti solidnu ponudu. Iako je Vuč izjavio kako mu se ne ide nigdje iz Magica, te da bi želio potpisati novi ugovor, lako je moguće da će mu planovi propasti.

Vučeviću odbrojani dani u Orlandu?

3 Trackbacks / Pingbacks

  1. ”Samo kada je Lebron otišao..." - Ostatak Sveta
  2. Southeast 2018-2019: Nikada slabija konkurencija - Ostatak Sveta
  3. Orlando Magic 2020-2021 Odlazak ikone - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*