Orlando Magic 2020-2021 Odlazak ikone

Sezonu Orlando Magica obilježile su, nažalost kao i proteklih godina, povrede. Solidan nastup u balonu davao je nade navijačima Magica da bi ove sezone napokon mogli izaći iz mediokriteta. Ipak, snovi su razbijeni kada je potvrđeno da će Isaac pauzirati cijelu sezonu zbog još jedne povrede koljena, a završni udarac je bila povreda Fultza, koji je nakon samo osam utakmica završio svoju sezonu. Uprava Magica odlučila je razmontirati ekipu, ikona Nikola Vučević je otišao, a za njim i Fournier i Gordon. Više ništa nije isto u Orlandu.

Proteklu sezonu momci iz Orlanda završili su na pretposljednjem mjestu Istočne konferencije sa 21-51 scoreom. Bili su miljama daleko od playoffa, ali nakon početnih povreda glavnih igrača bila je jasna situacija. Sezonu su otvorili odlično, nanizali su četiri pobjede zaredom i barem na kratko zauzeli vrh Istoka. Sve je izgledalo idilično, no onda su krenule povrede. Nikako se nisu mogli oporaviti, a tokom sezone imali su nekoliko crnih nizova. Posebno bolan je bio 4. mjesec u kojem su došli do samo jedne jedine pobjede.

BasketballReference


Odlazak ikone

Proteklih nekoliko sezona Nikola Vučević je bio alfa i omega Magica. Ili kako bi Amerikanci rekli “bread and butter”. Posebno je bio “raspoložen” u posljednje tri sezone, u kojima je ubilježio dva Allstar nastupa. Allstar je izostao jedino prošle godine, iako je imao nešto bolje brojke od protekle sezone. Crnogorac je bio uvjerljivo najbolji igrač ekipe, preko kojega je Clifford vrtio napade. Bio je oslonac ove ekipe, gotovo pa jedini igrač na kojega si se mogao osloniti iz večeri u večer. U prošloj sezoni, Vuč je imao brojke karijere, ubacivao je 24.5 poena u prosjeku, uz gotovo 50% šuta iz igre, te 40% šuta za tri poena. Imao je za njega već standardnih 11.8 skokova i bio je po tom pitanju u samom vrhu lige. Kada su se povredili Fultz  i Isaac, a Gordon je nastavio u svojem toplo-hladno ritmu, jedini koji je držao Orlando “iznad vode” je Vučević. Odigrao je nekoliko briljantnih utakmica, a cijele sezone je držao konstantu bez prevelikih oscilacija. Allstar nastup je itekako zaslužen,

Odigrao je nekoliko nevjerovatnih mečeva, a valja izdvojiti samo neke:

  • 43 poena uz 19 skokova protiv Bullsa
  • 42 poena uz 9 skokova protiv Kingsa
  • 30 poena uz 16 skokova i 10 asista protiv Warriorsa

Nakon dugih devet sezona Nikola je promijenio boju dresa. Kada je bilo sasvim jasno da u Orlandu neće napraviti ništa značajno što se tiče timskog rezultata, odlučeno je kako je najbolje da Vuč ode u drugu ekipu. Najviše su zagrizli Chicago Bullsi, pa je Vučević postao novi igrač Bikova.

 

Stagniranje kao pravilo

Igrač u kojega je Magic polagao velike nade već nekoliko sezona je Aaron Gordon. Na trenutke uspije pokazati svoj talenat, posebno fantastične fizičke predispozicije, no previše puta je prepasivan. Stagnira već nekoliko godina, iako ima potencijala definitivo da bude Allstar. I ove sezone je bila ista priča. Očekivao se iskorak, posebno u napadu, no Gordon je samo na trenutke pokazivao inspiraciju i konačna ocjena je da nije zadovoljio. U obrani je druga priča. Etablirao se kao izvrstan defenzivac, jedan od rijetkih igrača koji može čuvati ama baš svaku poziciju. Ipak premalo od njega.

Ovo je praktički identičan tekst kao i prošle godine. Ništa se nije promijenilo ove sezone. Gordon je ostao nedorečen, uz pokoji bljesak talenta, a uprava Magica je nakon dugo godina napokon izgubila strpljenje. Gordon je završio u Nuggetsima kod našeg Jokića, ekipi čiji će mu stil definitivno više odgovarati. Problem nije bio samo u Gordonu…

Magic ga je pokušao koristiti na neprirodnoj poziciji, odnosno kao kreatora i čovjeka s poenima u rukama. Gordon je najbolji kada napada iz drugog plana, čeka cutove i pasove suigrača. Tada je najopasniji i može u potpunosti iskoristiti sjajne fizičke predispozicije. U samo nekoliko utakmica s Jokića, Gordon je primio više asista nego i cijeloj sezoni od svih suigrača iz Orlanda. Od njega su se očekivale nerealne stvari i sada je jasno zašto je Aaron “zakazao”.

Novo okruženje mu puno više odgovara, ekipa u kojoj nije niti prva niti druga opcija, već igrač koji je zadužen za obranu, a u napadu je “osuđen” na suigrače.

Novi početak

Prije početka sezone uprava Magica je ukazala povjerenje Isaacu i Fultzu i potpisala s njima nove dugogodišnje ugovore. Nažalost, Fultz je odigrao samo osam utakmica, a Isaac još uvijek čeka na prve minute nakon teške povrede koljena. Uz sve “nedaće” čini se da uprava Magica nije pogriješila s ovim potezima. Naprotiv, jedino što ih sada treba poslužiti je zdravlje, ekipa koju su složili je definitivno već konkurentna.

Ipak morati će poraditi na par stvari. Novi trener, Jamahl Mosley, dugogodišnji pomoćnik u Dallas Mavericksima dobio je povjerenje nakon odlaska Clifforda. Pod Cliffom su igrali zastarjelu košarku, sa jako malo tempa i bez puno šuta za tri poena. Baš u tim segmentima Magic je bio ponajgora ekipa Lige. Nisu trčali tranziciju, igrali su spore i dugačke napade, slabo su šutirali. Kada sve to zbrojimo i još nadodamo povrede, Magic je jako dobro prošao ove sezone.

Pred novim trenerom je jako puno posla. Prije svega, mora uspostaviti novi stil igre, popraviti stare boljke i navike igrača, te usaditi nove. Potencijal definitivno postoji u ovoj ekipi. Kada na nadamo se zdrave Issaca i Fultza nadodamo Wendell Carter Jr koji će pokušati oživjeti karijeru, Colea Anthonya koji je imao sjajnu rookie sezonu, te Jalena Suggsa, picka s ovogodišnjeg drafta – imamo vrlo dobru i potentnu mladu ekipu. Možda za playoff još nisu spremni, no ako ostanu zdravi i na okupu, definitivno će postati konkurentna ekipa.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*