Orlando Magic 2019-2020: Vuč glavni i odgovorni, od povreda još nisu pobjegli

Posljednja ekipa s Istoka koja se plasirala u playoff su bili Orlando Magic. Otprilike su ostvarili očekivanja, posebno uzeći u obzir koliko su se mučili s povredama kroz sezonu. Glavne vedete na krilnim pozicijama Isaac i Aminu i Ennis su propustili dobar dio utakmica. U sezonu su krenuli jako loše. Dobili su samo dvije utakmice u prvih osam i to protiv očajnih Cavsa i Knicksa. Uspjeli su se stabilizirati kasnije, no najdulji niz pobjeda im je bio prije samog kraja Lige kada su nanizali četiri pobjede. Playoff je dosta rano bio osiguran, ne toliko zbog kvalitete Magica, već manjka kvalitete ostatka konkurencije. Tako je Magic završio na osmom mjestu, daleko od devetog, ali daleko i od sedmog mjesta.

 

BasketballReference


 

Magic 2019-20: UČINAK IGRAČA

Najstariji igrači: 31 – DJ Augustin; 29 – Nikola Vučević

Najmlađi igrači: 21 – Mo Bamba, Markelle Fultz, 22 – Jonathan Isaac

Najviše nastupa: 72 – Markelle Fultz, 69 – Terrence Ross

Najviše minuta po meču: 32.5 Aaron Gordon, 32.2 – Nikola Vučević

Strelci: 19.6 Nikola Vučević, 18.5 – Evan Fournier

Asistencije: 5.1 Markelle Fultz, 4.6 – DJ Augustin

Skokovi: 10.9 – Nikola Vučević, 7.7 – Aaron Gordon

Šut iz igre (iznad 5 pokušaja): 51% – Khem Birch; 47.7% – Nikola Vučević


Bread and butter

Nikola Vučević je i ove sezone bio alfa i omega Magica. Ili kako bi Amerikanci rekli “bread and butter”. Imao je slične brojke kao prošle sezone, ali ovaj puta nije uspio izboriti Allstar nastup. Vjerujemo da to njega previše ne brine. Impresivno je da je Vučević samo u dvije utakmice ove sezone imao jednoznamkenast broj poena. Oba puta protiv Raptorsa, prvi puta na početku sezone, a drugi puta kada je igrao samo 10 minuta i nakon toga je morao izaći zbog povrede. Srećom, ta povreda je bila lakše prirode, pa je Vuč propustio samo nekoliko utakmica.

Svoju klasu je dokazao u playoffu. Posebno u prvoj utakmici u kojoj je Magic iznenadio Buckse i nagovijestio da ta ekipa ima dosta mana. U playoffu su bili bez Gordona,  Aminua i Isaaca, dobrano desetkovani, pa je Vučević preuzeo stvar na sebe. Već je u prvom poluvremenu skupio 18 poena, a do kraja utakmice je sakupio 35 poena te je sakupio 14 skokova. Tom utakmicom ušao je u elitno društvo. Osim njega samo su još Dwight Howard i Shaq u playoffu ubacili 30+ poena, te uhvatili 12+ skokova. Sezona je trajala još samo četiri utakmice, Bucksi su se razbudili i dobili sve do kraja, ali Magic predvođen našim Vučem je bio i više nego dostojan protivnik.

Vječna stagnacija

Igrač u kojega Magic polaže velike nade već nekoliko sezona je Aaron Gordon. Na trenutke uspije pokazati svoj talenat, posebno fantastične fizičke predispozicije, no previše puta je prepasivan. Stagnira već nekoliko godina, iako ima potencijala definitivo da bude Allstar. I ove sezone je bila ista priča. Očekivao se iskorak, posebno u napadu, no Gordon je samo na trenutke pokazivao inspiraciju i konačna ocjena je da nije zadovoljio. U obrani je druga priča. Etablirao se kao izvrstan defenzivac, jedan od rijetkih igrača koji može čuvati ama baš svaku poziciju. Ipak premalo od njega.

Brojke su mu čak i opale u odnosu na prošlu sezonu. Ubacivao je 14.4 poena uz 7.7 skokova, što je gotovo dva poena manje nego prošle sezone. Postotak šuta je također dobrano opao, sa prošlogodišnjih oko 50% na ovogodišnjih samo 43% šuta iz igre. Gordon nikako da “procvjeta” već tavori u mediokritetu Lige. Već je šest godina u Ligi i ne možemo ga smatrati mladim igračem, već polako ulazi u veteranske godine. Samim time Magic polaže velike nade u njega, a Gordon nikako da ih isporuči.

Druga nada Magica Markelle Fultz polako dolazi sebi nakon fijaska u Sixersima. Magic ozbiljno računa na njega, što su i nekoliko puta dokazali kada on nije bio u apsolutno nikakvim razgovorima za trade. Ova sezona je bila praktički prva puna sezona nakon dugo godina. Što su svakako ohrabrujuće vijesti. Fultz je preuzeo ulogu prvog playmakera na sebe, bio je prvi asistent ekipe. Prostora za napredak ima napretek, nije Fultz bezveze bio prvi pick. Ipak nešto se dešavalo u Sixersima što mu nije odgovaralo, a dobar je znak ova sezona koja nam govori da je Markelle na pravom putu za povratak na stare staze.

Povrede, povrede

Ni ove sezone Magic nije imao sreće s povredama. Prošle sezone su ostali bez Isaaca na duži period pred sam kraj sezone. Ove se vratio, pokazao sjajne stvari, ali nakon nekoliko utakmica u “balonu” Isaac je opet doživio tešku povredu koljena. Prava šteta za Isaaca i Magic. Počeo je biti stup obrane, sjajan dugački defenzivac sa dobrim razumijevanjem igre. Ipak nakon svih silnih povreda pitanje je u kakvom će se stanju vratiti. Za njega ima vremena, još je mlad igrač, no opet povređena su oba koljena, a igrač koji uvelike zavisi od svojih fizikalija mogao bi doživjeti regres u narednim sezonama.

Ovoljetna akvizicija Al Farouq Aminu odigrao je samo 18 utakmica zbog povrede. Tek što je stigao i započeo sezonu doživio je povredu zbog koje je istu morao završiti. Trebao je proširiti rotaciju Magica, baš zbog konstantni problema s povredama koje su imali prošlih sezona, kad ono Aminu je sezonu završio prije svih. Osim nejga samo 20 utakmica je odigrao i Ennis, a dobar dio utakmica su propustili i Augustin, Carter Williams i Khem Birch.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*